Ракът на белите дробове бързо убива европейските жени

От дълго време основната причина за смъртта на болните от рак в европейските страни е ракът на гърдата. Той винаги е стоял на първа линия в списъка с злокачествени тумори, които най-често се срещат при жените. Но сега водещите позиции се доверяват уверено до рак на белите дробове.

Съществуващото положение на медицинската професия се обяснява със следния факт: През 60-те и 70-те години имаше връх на модата за пушене и много жени взеха цигара в ръцете си. Ето защо през следващите години се очаква увеличение на случаите на рак на белите дробове. Лекарите се надяват на някои рецесионни тенденции, защото сега в европейските страни хората отказват пушенето.

Според изчисленията на онколозите намаляването на смъртните случаи от злокачествени тумори на белите дробове може да се очаква едва през 2020-2025 г. Тази година ракът на белите дробове ще доведе до смъртта на 82 640 жени. За сравнение, 88,886 жени ще умрат от рак на гърдата. До 2015 г. делът ще се премести в рак на белите дробове. Статистиката ясно показва, че в Европа броят на пациентите с рак постоянно се увеличава.

Стандартът на живот на съвременните хора непрекъснато нараства и шансовете за оцеляване на болните от рак днес са много по-големи от преди. Въпреки това смъртността от рак на белите дробове при жените се увеличава. За жените и мъжете смъртността при панкреатичните тумори остава стабилна. Причините за този рак са в повечето случаи диабет и пушене.

Share:
Comments