Quinoa - лечебни свойства и приложение в медицината

Quinoa - общо описание

Quinoa се отнася за годишните тревисти растения от семейството на кобилата, височината достига един метър. Листата на киноа са доста големи, на дъното - триъгълни и широки, а на върха - леко удължени, твърди, неравномерно назъбени по краищата и имат характерно мека покритие. Безброй малки цветя често се събират в свободни паникулирани съцветия или фалшиви уши. Цъфтяват цветя, обикновено от средата на лятото до началото на есента.

Quinoa - видове и места на растеж

Родът включва около 100 сорта, разпръснати по цялата Земя. Икономически важните видове са много редки в САЩ и Австралия, а останалите са класифицирани като плевели.

Хората казваха: "Лебед е за неприятни култури". И всъщност лошата плевела е неразделна част от полетата със засадени култури, градини и зеленчукови градини, лозя, пустеещи гори, гори и др. С други думи, quinoa расте навсякъде, където не само мързел, понякога образувайки непроходими гъсталаци. Тя не расте, може би, само високо в планините и полюсите.

В Русия има малко повече от 20 вида лебеди. Най-често срещаните са:

- лебедът е копие, - полята е блестяща, - лебедът се разпространява, - quinoa се засяват, - татарският лебед.

Лебедът на градината се отглежда като декоративно растение. Необичайното червено оцветяване на листа в допълнение към красивите разпръскващи панички от същия цвят създава представа за някакъв екзотика на вашата трева или в хола.

Quinoa - лечебни свойства

Още в древни времена лебедът се използва за хранителни цели, а в гладно време овесената каша е изработена от семена, наподобяваща вкус на елда и добавена към брашно за хляб. Лечебната сила на "вездесъщото" растение в народа се забелязва отдавна. В края на краищата, в кризисни ситуации, листата и семената му често се използват за приготвяне на различни ястия и забелязали една редовност: киноа облекчава болката, е диуретик и холеретик.

Той е широко използван за облекчаване на спазми, болка (вътрешно приемане и компреси на основата на сок, отвари), лечение на гастроинтестинални и възпалителни заболявания. В допълнение, растението има благоприятен ефект върху черния дроб и жлъчния мехур, има муколитични свойства, облекчава оток и има седативен ефект. Пектините и влакната, съдържащи се в него, отстраняват шлаките, а семената на киноа се превръщат в отлично средство за премахване на запека. Така че тази досадна плевел се превърна в неразделна част от гърдите на домашната медицина.

Quinoa - лекарствени форми

За изстискване на сок, приготвянето на отвари и инфузии използват както прясна надземна част от растението, така и суха (с изключение на сока). През лятото, разбира се, е за предпочитане да се използва прясна сила на quinoa. Доброто е, че не е нужно да отидете далеч - лекарството расте почти под ръка. Е, за зимата тревата, събрана във фаза на цъфтене, може да бъде изсушена във вентилирано въздушно пространство под сенници. Срокът на годност на готовия екстракт е една година.

Quinoa - рецепти на народната медицина

Infusion за премахване на колики, суха кашлица, нервна възбудимост и истерия: налее чаша маса във вряща вода. лъжица натрошени листа от киноа, чифт капак тласък часа, след което се филтрира и се вземат 2-3 фаринкса 3 г. на ден. за да постигнете най-добрия ефект, добавете лъжица мед. Вливането е добро лекарство за лечение на хроничен бронхит, жълтеница, подагра и хемороиди. А по-концентриран бульон се използва за напояване и гаргара на устата с стоматит и сгъстяване на засегнатото място и сърби.

Бульон за спринцовка с млечница: четири маси. Сложете нарязаните билки в чаша (200 мл) вряла вода, загрейте на слаба чиния за още 15 минути, след това изсушете суровините, разредете готвения бульон с един литър варена вода и използвайте за задушаване. Вътрешно, приема се за лечение на подагра за половин чаша 2-4 пъти дневно, докато състоянието се облекчи.

Неразредените лебеди от трева се използват като компреси за премахване на болката от артритна природа и чай от листата се пие като успокояваща и релаксираща мускулатура.

Лебеда — противопоказания

Тъй като quinoa съдържа оксалова киселина в състава си и има подчертан диуретичен ефект, приложението й може да предизвика атрофия на уролитиаза.

Коментари

Евгений Кишлеево 06.22.2016 Използвам лебеда през целия си живот в супата. Салима 06.10.2016 И в Узбекистан, през пролетта, печени пайове с киноа, кнедли за обновяване на силите след зимата Олга 16/16/2016 Странно е, че то е просто изхвърлено, купувам го на пазара често за супа и го замразявам отново - като киселец. Вярно е, че може би сме го култивирали: листовете са леки и "мастни". Нина 04/27/2016 Аз, като всички останали, се интересувах много от информацията за лебеда. В края на краищата, няма да мислите, че се разкъсвате в страната и изхвърляте лекарството! И черният дроб, да, стомаха е практически на всички, с нашата храна! Така че ще опитам тази билка, за лечение. Валентина 04.27.2016 Да, наистина ... И такава обикновена трева, буквално нарастваща на всеки метър от земята и това - медицинска. Тук те са всички лекарства, всички решения на нашите проблеми, точно под краката ни. Необходимо е да можете, само да видите всичко това и да го приложите към предназначението му. И не са необходими таблетки.
Share:
Comments