Пушенето провокира агресивен и смъртоносен рак на пикочния

Тежките пушачи са по-склонни да развиват агресивни и смъртоносни форми на рак на пикочния мехур, отколкото тези, които пушат по-малко или изобщо не пушат, сочи ново проучване на Университета в Маями и Университета в Южна Калифорния.

В това изследване изследователите са анализирали данни за 212 пациенти с рак на пикочния мехур между 1987 и 1996 г. Пациентите, които са напуснали пушачите, са с 50% по-голяма вероятност да получат смъртоносна форма на рак на пикочния мехур, отколкото тези, които пушат по-малко или никога не пушат.

Човек е класифициран като пушач, ако пуши поне една цигара на ден в продължение на шест месеца или повече. Втората група пушачи са пациенти, които пушат от 31 до 40 години или пушат повече от 20 цигари на ден за по-малко от 30 години. Третата група се състои от пациенти, които пушат повече от 40 години. Учените са установили, че за пет години вероятността от смърт от рак на пикочния мехур е 5% за тези, които никога не са пушили или пушели малко, 15% за умерено пушачи и 50% за най-интензивните пушачи.

Проучването потвърждава факта, че тютюнопушенето, особено интензивното пушене, е вредно за здравето. В допълнение към рака на пикочния мехур, той е рисков фактор за развитието на други видове заболявания. При жени, заразени с човешки папиломавирус, тютюнопушенето може да утрои вероятността от развитие на рак на маточната шийка, според друго изследване.

Ако сте пушач и сте решили да напуснете, има добри новини: експертите смятат, че вашето здраве ще започне да се подобрява още в първите минути след последния пуф и подобрението ще продължи през следващите години.

Share:
Comments