Пушенето и здравият сън са несъвместими, казват учените

Пушачите може да имат повече проблеми със съня, отколкото непушачите, установиха немски изследователи.

Изводите, публикувани в списанието Addiction Biology, показват, че всяка вечер пушачите рискуват да не получат достатъчно сън и обикновено да спят безпомощно.

Изследването се основава на проучването на "сънливи" навици на повече от 1070 пушачи и 1 243 души, които не са пушачи. Изследователите установяват, че 28,1% от пушачите са имали нарушено качество на съня, докато сред непушачи едва 19,1% от участниците са имали такъв проблем. 17% от пушачите съобщават, че спят шест или по-малко часа на ден, в сравнение със 7% от непушачите.

"Изглежда, че тютюнопушенето е поведенчески променящ се рисков фактор, който допринася за възникването на нарушения на качеството на съня и кратка продължителност на съня", пишат изследователите в своята работа.

През 2008 г. учените от Центъра за контрол на заболяванията също установиха, че хората, които получават по-малко от шест часа сън всяка нощ, имат по-висока зависимост от никотин. Освен това те страдат от затлъстяване, консумират повече алкохол и всичко това се наблюдава на фона на липсата на физическа активност.

И в друго изследване в журнала CHEST, изследователи от Медицинската гимназия Джонс Хопкинс установиха, че пушачите имат четири пъти по-висок риск от неспокоен сън, отколкото хора, които не пушат. В допълнение, те често спят повърхностен, а не дълбок сън.

"Възможно е пушенето да има зависим от времето ефект върху съня през целия период на сън", казва изследователят д-р Нареш М. Пенджаби. "Пушачите обикновено изпитват затруднения при заспиването поради стимулиращия ефект на никотина. После, през нощта, отказването от никотин може допълнително да пречи на съня.

Share:
Comments