Псориазис - причини, симптоми, диагноза, лечение

псориазис е често срещана форма на хронична дерматоза, която се характеризира с образуване на люспести папулни обриви по кожата. Псориазисът може да засегне всяка част от тялото, но най-често се появява на скалпа, лактите, коленете, дланите, краката, по-рядко - върху ноктите, меките тъкани на устата и гениталиите. От 15 до 20% от хората с псориазис страдат от възпаление на ставите, което се нарича псориатичен артрит.

псориазис - причины

Досега специалистите не споменават точната причина за псориазис, но се смята, че развитието на това заболяване възниква поради нарушаване на нервната и ендокринната система, метаболитни процеси, особено нарушения на метаболизма на мазнините и въглехидратите, огнища на хронична инфекция, заболявания и анормална чернодробна функция. Известно е също, че предразположението към псориазис е наследствено по природа.

псориазис - симптомы

Обикновено псориазис изглежда сух, червено, повдигнати над повърхността на кожни пластири (псориатични плаки) покритие свободни сребристо бели люспи; въпреки че понякога болестта не съпътства видими кожни лезии. На първо място, псориатични плаки се появяват на ограничени части от тялото, които са нанесени главно в кожата на главата, на екстензия повърхността на лактите и коленете, сакрума, и така нататък. Г. плаки се разграничават ясно от здрава кожа и имат светло розов или тъмночервен цвят.

псориазис - диагностика

Диагнозата на псориазис обикновено не е много трудна, тя се основава на характерния външен вид на кожата. Положението е по-сложно с диференциалната диагноза на артропатичния псориазис с ревматоиден полиартрит, особено когато не е придружен от кожни обриви. За правилна диагноза на псориазис е много важно да имате информация за наличието на псориазис в роднини. Понякога, за да се изясни диагнозата псориазис, се извършва кожна биопсия.

псориазис - лечение и профилактика

Лечението на псориазис зависи от локализирането на проявите му, степента на тежест, историята на заболяването на пациента и толерантността на лекарствата. При лека форма на псориазис се извършва локално лечение; В присъствието на голяма засегната повърхност, локалното лечение се допълва от ултравиолетова (UFA) терапия. Ако няма ефект от локалното лечение и терапията с Ufa, се предписва системно лечение. Важна част от лечението на псориазис е диета, която осигурява ограничаване на животинските мазнини, въглехидратите, пикантните храни и изключването на алкохола.

В напреднал стадий на псориазис е препоръчително да се използват антихистамини (suprastin, tavegil, fencarol), както и хипоактивизиращи средства (глюконат и калциев хлорид, натриев хипосулфит, магнезиев сулфат при инжекции), витамини (B6, B12, A, C) под формата на препарати от бром, валериан, елен и др. Навън се прилагат кортикостероидни мехлеми.

На стационарния етап псориазисът се лекува с автохемотерапия, пироген, инжекции със стафилококов анатоксин или антифагин (ако има фокуси на хронична инфекция), ултравиолетово облъчване. Външно е показано използването на кератопластични мехлеми: ихтиол, сяра-катран, нафталан и кортикостероиди. Добър ефект се осигурява при балнеолечение върху сяроводород и радон, както и слънчеви бани и морски басейни.

Тежките форми на псориазис изискват поглъщане на кортикостероидни хормони и цитотоксични имуносупресори. Съвременните методи за лечение на псориазис се изразяват в фотохемотерапия, хеморозия, плазмафереза.

Профилактиката на псориазис се осъществява с помощта на диспансерно наблюдение и поддържаща терапия през зимата и началото на пролетта.

Коментари

Борисова 12/13/2016 Майка ми е болна от псориазис и с възрастта ми има и кожни проблеми, които лекарят диагностицира като псориазис. Отстранявам всички екзацербации на болестта с помощта на спрей за покриване на кожата, което прави живота ми много лесен, безконтактното приложение е много удобно и ремисията идва много по-бързо, отколкото при други нехормонални лекарства. Полина 10.10.2016 И аз лекувах псориазисната кожа с капачка. И особено не щамове) Купил е или е закупил аерозол (под ръководството на лекаря), е провел курс на лечение и аз съм доволен живот до този ден. Казват, че го хванаха навреме. Така че, вероятно съм страдал Зарина 05.11.2016 Преди, когато не спазват диетата, в събота и неделя - червена бутилка вино, шампанско, но димът ... и после се чудят защо псориазис е подобрена и по-нататък се разпростира из цялото тяло! От есента на 2013 г. е престанал да пие алкохол изобщо, започнете диета на Пагано, от плаките на тялото с помощта на мехлем Rederm (лекар каза, че това дерматологични иновациите и е много добър за хора с проблеми с кожата), аз да се солни бани (400 грама морска сол в банята) 15-20 минути и след като не избършете. Опрощаване постигнато, за мен това е напредък, мисля, че жертвите ми са струва. рана 03.03.2016 Полина се съгласява с вас напълно. За мен лекар прекалено кожен капак в аерозол, назначен или номиниран, така че сега го прилагам или той при екзацербации, и благодарение на това станах кожухар да използвам обостряния към мен стана по-рядко. Елена 03/03/2016 Полина се съгласява с вас напълно. За мен лекар прекалено кожен капак в аерозол, назначен или номиниран, така че сега го прилагам или той при екзацербации, и благодарение на това станах кожухар да използвам обостряния към мен стана по-рядко.
Share:
Comments