Проучване: съставът на кръвта е свързан с депресия

Хората, страдащи от депресия или психологически стрес, се намират в кръвта с високо ниво на С-реактивен протеин (CRP), което винаги показва наличието на възпалително заболяване в организма. Също така се свързва с повишен риск от сърдечно-съдово заболяване.

Изследователи от университета в Копенхаген са решили да разберат как са депресирани хора с повишени нива на CRP. Оказа се, че е два до три пъти повече в сравнение с тези, които го имат в норма.

Чрез събиране на данни за повече от 73 000 възрастни, участвали в демографските изследвания в Копенхаген, изследователите насочиха вниманието си най-вече към това дали тези хора приемат антидепресанти и дали някога са хоспитализирани за депресия.

Сред хората, приемащи антидепресанти, вероятността за високо ниво на CRP е била почти три пъти по-висока от тази, която не приема тези лекарства.

В допълнение, повишените нива на CRP удвоиха вероятността от хоспитализация за депресия.

Но дали повишеното ниво на CRP е причина за разстройство на настроението или просто посочва тези състояния, все още не е ясно, твърдят изследователите. Освен това, ще намали депресията от депресията на CRP в кръвта.

Но дори и ако човек страда от възпалително заболяване и не показва симптоми на депресия, изследователите не изключват факта, че възпалението ще доведе до нарушения на настроението.

Не всички представители на академичния свят са съгласни със заключенията на авторите на изследването, но за обикновения човек това е напомняне колко важно е да третирате внимателно и своевременно здравето си, за да предотвратите развитието на огнища на възпаление в тялото.

Share:
Comments