Продукти за превенция на рака на гърдата

Ракът на гърдата е ужасен и, уви, е често срещано заболяване. Дори и най-известните, красиви и богати жени са изложени на него. Преди няколко години ракът на гърдата бе преживян от бившата солистка на култовата група Spice Girls Emma Bunton, а по-скоро ракът на гърдата бе болен от певицата Кели Миноуг. Сега, малко упорита след химиотерапията, тя постепенно се връща към живот, но това е друга Кайли.

Уви, учените все още не могат да намерят причината за рак на гърдата. Има много проучвания, предположения, но всички те са толкова неясни, че не могат да бъдат панацея. Смята се, че ракът на гърдата по-често се среща при жени, които консумират големи количества червено месо или животински мазнини. Но противниците на тази теория ще ви донесат хиляди примери за напълно здрави жени, които ежедневно абсорбират мастно месо и тъй като много поддръжници на здравословното хранене са заболели от рак. Вероятно причината за появата на тази болест е доста сложна и не на последно място, тук играе психичното здраве на една жена.

Във всеки случай, винаги е полезно да се използват в писането толкова модерни сега антиоксиданти, продукти, които предотвратяват образуването на тумори. Ето десет продукта, които според британския вестник Daily Telegraph могат да послужат за предотвратяване на рака:

Зелен чай

Король всех горячих напитков, зеленый чай содержит много антиоксидантов. Считается, что его употребление снижает риск заболеть раком легких. Исследователи из ряда американских университетов обнаружили, что зеленый чай действует на клеточный белок актин, который участвует в химических изменениях на ранних стадиях рака. Зелен чай препятствует этому процессу. В Японии, где зеленого чая пьют много, рак легких гораздо менее распространен, чем в США, хотя количество курильщиков в этих странах примерно одинаково. Рекомендуется каждый день выпивать пять небольших чашек зеленого чая.

моркови

моркови снижает риск развития рака благодаря содержанию фалкаринола, природного пестицида, с помощью которого этот овощ защищается от грибка. Ученые университета Ньюкасла выяснили, что у крыс, которым в корм подмешивали фалкаринол, риск возникновения опухолей был на треть меньше, чем у их сородичей. В день рекомендуется съедать одну небольшую морковку: в больших дозах фалкаринол ядовит, так что не переусердствуйте.

ябълки

Доказано е, че редовното хранене на ябълки намалява риска от колоректален рак, а в Нова Зеландия е разработено ново разнообразие от ябълки, което е особено ефективно при предотвратяването на рак. Нарастването на раковите клетки се предотвратява от химическо вещество, наречено "антоциана". През 2005 г. учените в университета Корнел (Ню Йорк) показаха, че ако плъховете се смесват ежедневно с доза, еквивалентна на антоцианина в три ябълки, рискът от рак на гърдата се намалява с 39%. Всяка ябълка съдържа толкова антиоксиданти, колкото в три таблетки с 500 мг витамин С. А вкусът на ябълките е по-приятно от хапчетата.

боровинка

Известен с полезните си свойства, боровинките съдържат естествен антиоксидант, който предотвратява появата на рак на дебелото черво, както и други вещества, които разрушават раковите клетки. В експериментите, проведени в университета "Рътджърс" в Ню Джърси, беше установено, че плъхове, хранени с птеростилбен, са с 57% по-малко вероятно да имат рак на дебелото черво, отколкото тези в контролната група. Pterostilben забавя растежа на опасни клетки и блокира определени гени, които са отговорни за него. Това вещество не е в състояние да лекува рак, но за профилактика е задължително, така че една чаша боровинки на ден ще бъде много полезна за здравето.

Лук

Лукът съдържа много флавоноиди - антиоксиданти, които разрушават вредните свободни радикали. Само преди да е налице, запалете дъвката: учените от Университета Корнел през 2004 г. доказват, че при предотвратяването на рак на черния дроб и на дебелото черво силните миризливи лукови сортове са по-ефективни от други.

зеле

Смята се, че зелето намалява риска от развитие на колоректален рак и рак на гърдата. Според проучване, публикувано в списание Gut, зелето съдържа фолат. Дори малко количество от това вещество предотвратява развитието на колоректален рак. Изследователи от университета в Ланкастър установили, че комбинация от вещества, съдържащи се в различни сортове зеле, може да бъде полезна за предотвратяване на рак на гърдата. Тази комбинация, наречена 13С, използва учените заедно с химиотерапията. Чувствителността на раковите клетки към лекарствата се увеличава и те умират. По време на експериментите учените са използвали количеството вещество, което се съдържа в няколко килограма зеле, но дори две порции зеле на ден ще имат положителен ефект.

домати

домати богаты ликопином — антиоксидантом, который снижает риск рака молочной железы, легких, мочевого пузыря, толстой кишки и простаты, поскольку он нейтрализует действие свободных радикалов, которые губительно действуют на клетки. домати также содержат витамин С. Ученые университета Иллинойса считают, что сочетание помидоров и брокколи способствует профилактике рака простаты, поскольку их активные вещества вместе уничтожают раковые клетки. А голландские ученые выяснили, что ликопин замедляет рост опухоли наполовину. Идеальная доза — 22 мг ликопина в день, что эквивалентно двум чайным ложкам томатного пюре. Ликопин лучше усваивается из консервированных продуктов.

броколи

Той е богат на глюкозинолати, които някога са били считани за токсични вещества. Сега учените вярват, че те унищожават веществата, които причиняват рак и стимулират имунната система, по-специално бактерията Helicobacter pylori - причината за рак на стомаха. Изследователите на Френския национален център за научни изследвания и Националният институт по рака в един глас прославят полезните свойства на броколите. Препоръчва се да ядете 3-4 порции на седмица. По-добре е да готвите броколи за двойка, за да не губите полезни вещества. Най-полезни са сортовете с меки глави: има повече активни вещества.

кресон

кресон повышает уровень лютеина и бета-каротина, которые борются со свободными радикалами. Считается, что он особенно полезен курильщикам. Исследование на эту тему профессора-диетолога Редингского университета Иэна Роулэнда было опубликовано в этом году. Рекомендуется съедать каждый день 85 граммов водяного кресса.

Чилийска пипер

Чили е известно не само със своята острота. Капсаицинът, на когото дължат своя вкус, убива раковите клетки, атакувайки техните митохондрии. В същото време тя не уврежда здравите тъкани. Според д-р Тимъти Бейтс от университета в Нотингам "това обяснява защо мексиканците и индианците, които обичат пикантната храна, са по-малко склонни да имат рак от европейците". Но отговорът на въпроса, колко точно количество чили трябва да се консумира, все още.

Share:
Comments