Признаците за стареене могат да доведат до сърдечни проблеми

Алопеция, гънки върху ушите и мазнини върху клепачите - според ново проучване тези промени в нашето изражение са не само един от първите признаци за появата на процеса на стареене, но и много верни предшественици на възможни здравословни проблеми, рискът от които е особено подходящ за човек.

Такива заключения са направени на научна конференция в САЩ от датски изследователи от Копенхагенския университет, където в продължение на много години се работи за определяне на зависимостта от появата на хора от тези заболявания, които са по-податливи на тяхното тяло. По-специално, основният акцент беше поставен върху изучаването на факторите, предсказващи риска от сърдечно-съдови заболявания, както и инфаркти.

Участието в изследването е направено от персонала на лабораторията в Копенхаген, чийто общ брой е 10 885 души на възраст 40 години. Около половината от тях бяха жени. По този начин, всеки участник взе специално проучване на няколко признаци на стареене - видовете плешивост и обезкосмени участъци, образува гънки и издатини върху ушите, размерът на сивата коса, и жълти мастни отлагания около клепачите. През следващите 35 години от времето на изследването 3491 участници са развили сърдечно заболяване с различна тежест и 1708 са имали инфаркт.

Когато всички тези резултати бяха анализирани от учените, беше установено, че при хора, които са имали всички по-горе признаци на стареене едновременно, рискът от миокарден инфаркт е бил по-висок с 57%, а при сърдечно-съдови заболявания с 39%, в сравнение с тези, 2 от тези функции. С всичко това всеки път, когато се появи нов фактор на стареене, заплахата от такива проблеми по рода си се увеличи значително.

Според изследователския лидер и професор по биохимия Анна Хансен жълтите мастни депозити в областта на клепачите са най-точният предшественик на сърдечните заболявания, но други знаци носят значителна информация за физиологичното състояние на човека. Както казаха представители на университета в Копенхаген, следващата им научна работа в тази област ще започне в близко бъдеще и ще бъде насочена към установяване на това как външните черти на дадено лице са свързани с биологичните механизми, които се случват в тялото му.

Share:
Comments