Признаци на пневмония при деца: основите на диагнозата. как

Възпаление на белите дробове (пневмония) - една от най-тежките белодробни лезии. Тази болест носи непосредствена опасност за човешкия живот, има тенденция към хроничен ток.

По принцип пневмонията не е толкова широко разпространена, колкото бронхит. Според статистиката, само 15% от случаите при пациенти с диагноза пневмония. Въпреки това, когато става дума за млади пациенти, статистиката рязко се накланя: в 75-80% от случаите се открива пневмония.

Най-голямата опасност се крие в характера на потока на процеса при децата: клиниката е много по-изразена, смъртността също е по-висока понякога.

Всичко това показва колко е важно да се идентифицира болестта в началния й етап.

Какво е необходимо за причините и признаците на пневмония при деца?

Признаци на пневмония при деца: причини

В структурата на целия комплекс от причини е възможно да се отделят общи източници (тези, чието влияние е засегнато от пациенти от всички възрасти) и тези, които засягат пряко по-младите пациенти.

Сред общите източници:

• Подохлаждане. Ниските температури засягат тялото отрицателно: има отслабване на защитата на тялото. Това може да доведе до обикновена настинка и може да се прояви като лезия на белите дробове. Всичко зависи от причинителя на инфекциозното заболяване и общото здраве на детето.

• Авитаминоза. Намалете ефективността на имунната система.

• Неправилно лечение на ARVI. Това води до разпространението на инфекцията в дихателните пътища.

Причините за болестта при децата също са много:

• Инфекция в майката. Ако майката има хроничен фокус на инфекция, бактериални агенти, вирусите могат да бъдат предадени на плода. Плацентната бариера - защитата е надеждна, но не и безупречна. В този случай инфекцията се появява дори и в периода преди раждането. Възможно е да има ситуация, при която инфекцията ще настъпи по време на раждането на детето в родовия канал. Най-често такива патогени са херпес вирус, клебсиела, гъбички.

• Наличие на вродени малформации. Той се счита за рисков фактор.

Признаци на пневмония при деца: характерна симптоматика

Признаците на пневмония при деца варират значително в зависимост от възрастта на пациента. Особено трудно е да се диагностицира пневмония при деца под една година, тъй като е необходимо да се правят изводи само въз основа на обективни данни от изследванията.

Водещият признак на пневмония при деца под 1-годишна възраст е умерено повишаване на телесната температура. Стойностите на термометъра остават в този обхват до 37.5. В някои случаи повишаването на температурата може да не е изобщо. Поради това е невъзможно да се направят изводи за естеството и тежестта на заболяването въз основа на показанията на термометъра.

В началния стадий на заболяването детето става неспокойно или, напротив, бавно. Нарушения в изпражненията, честата регургитация, пароксизмалната кашлица може да се развият. Най-надеждните проявления, чрез които болестта може да се разпознае, са нарушения на дишането с различна тежест:

• Недостиг на въздух, задушаване. Можете да ги разпознаете, като увеличите броя на дихателните движения на минута. При деца до 2 месеца патологичното отклонение е броят на дишанията над 60, при пациенти над 2 месеца - повече от 50.

• Разделяне на храчките. Храчките по време на пневмония могат да бъдат чисти, но по-често има секрети от жълт или жълтеникаво-зелен цвят. Това показва гноен характер на процеса.

• Промяна на кожата при дишане. При извършване на дихателни движения, кожата от страна на засегнатия белодроб се отдръпва.

• Промяна на дълбочината на дишането.

• Синигване на назолабиален триъгълник. При отсъствието на кислород, назолабиалният триъгълник е оцветен в бледо синьо.

В съвкупността (изцяло или частично), тези признаци на пневмония при деца достатъчно надеждно позволяват първична диагноза. Независимо от това, е невъзможно да направите диагноза сама. Ако има поне една проява, незабавно трябва да се консултирате с педиатър.

При пациенти, по-възрастни от една година, пневмонията е по-лесно да се разпознае: симптомите не са толкова замъглени и клиничната картина е по-ясна.

Основният симптом - силна пароксизмална кашлица, обикновено с храчки. Кашлица, придружена от задух или задушаване. За да откриете недостиг на въздух, можете да определите броя на вдишванията в минута.

Количествената норма намалява с нарастването:

• На възраст от 1 до 3 години патологията е 30 или повече вдишвания в минута.

• На възраст от 4 до 6 години нормата е до 25 вдишвания.

Характерна особеност на пневмония при по-големи деца е спастичното развитие на болестта. На 3-5 дни състоянието може спонтанно да се подобри: телесната температура се нормализира, кашлицата се отслабва. След това състоянието на пациента се влошава рязко.

През целия ход на заболяването температурата на тялото може да остане ниска дори в рамките на нормалните граници. Други прояви на вероятна болест остават значително по-важни в диагностичния смисъл.

Пневмонията се придружава от типични прояви на обща опиянение на тялото: главоболие, слабост, чувство на неудовлетвореност, сънливост. Тяхната тежест се различава от пациент на пациент. Бледа кожа и характерни звуци по време на дишането (също не винаги) се отбелязват.

Също така, родителите трябва да бъдат предпазливи от липсата на терапевтичен ефект на антипиретичните лекарства.

Както може да се види, тези признаци на пневмония при деца не позволяват да се диагностицира 100% точност. Тя може да бъде около ларингит, бронхит. Изчистете ситуацията само с рентгенови лъчи.

Диагностика на пневмония при деца

Диагностичните мерки за пневмония не са много трудни. Първото нещо, което родителите трябва да направят, е да се свържат с окръжния терапевт. Лекарят ще проведе първичен преглед на пациента и ще постави въпросите, необходими за изясняване на състоянието на детето. Златен стандарт при диагностицирането на пневмония при деца се счита за радиографско изследване. Ако снимките са правилно и правилно описани, диагнозата не е трудна. За потвърждение се определя клиничен кръвен тест. При пневмония, в кръвта се наблюдава картина на типичен възпалителен процес с левкоцитоза, повишаване на нивото на ESR и т.н.

Самоопределянето на пневмония е невъзможно. Освен това всяко закъснение, особено когато става въпрос за бебета, е изпълнено с развитие на тежки усложнения, до смъртоносен изход. Ето защо, дори и при подозрения за здравословен проблем, детето ви не трябва да пренебрегва позоваването на лекар. Бдителността е един от стълбовете, на които почива здравето.

Лечение на пневмония при деца

Няма съществени разлики от лечението на възрастни пациенти. Въпреки това, родителите трябва да знаят в кои случаи е възможно да се извърши лечение вкъщи и в които се препоръчва хоспитализация в болница.

Показанията за хоспитализация са много ясни:

• Развитие на усложнения на пневмония: дихателна недостатъчност, сърдечна недостатъчност и др.

• Общото тежко състояние на пациента.

• Наличие на хронични заболявания при детето.

• Неблагоприятни условия на живот, в които пациентът е.

• Възраст на годината. В други случаи въпросът се решава поотделно, по преценка на лекуващия специалист.

Нито едно от лекарствата, препоръчани за лечение на пневмония, не може да се използва без ясни указания и предписания.

За лечението се предписват следните групи лекарства:

• Антипиретик.

• Антибактериални лекарства (назначени в екстремни случаи).

• Противовъзпалително.

• Отхрачващи средства.

Имената се избират от лекаря. Недостигът на лекарства на брояч на домашни дрогерии не тества. Лекарят назначава най-оптималните и безопасни опции.

Независимо дали детето е болно. Подобни признаци също имат възпаление на белите дробове, бронхит и ORVI. Трябва да се разбере, че пневмонията не е безвредна. Стартирана пневмония и да бъде фатално, дори ако адекватна терапия е изпълнен с развитието на множество усложнения: по-малък капацитет на белите дробове, става хронична, с чести рецидиви и т.н. За да се предпази детето Ви от здравословни проблеми в бъдеще ще трябва да проследява състоянието му, както и при първата промяна на физиологичните прояви на поведение веднага се свържете с вашия педиатър.

Share:
Comments