Приемането на хранителни добавки не предпазва от сърдечни

Не е тайна, че милиони хора по света пият различни витамини и минерални добавки, които могат да ги предпазят от различни видове заболявания. Въпреки това учените са установили, че безсмислено харчат пари, вярвайки в обещания към производителите на хранителни добавки.

Изследователи в Център за научни изследвания в Портланд Кайзер Перманенте Център за изследвания в областта на здравеопазването в редица експерименти и наблюдения стигат до недвусмислено заключение: никакви минерални и витаминни добавки не предпазват човека от възможността да развият рак или кардиологични заболявания. Според учените, независимо колко хора не приемат хранителни добавки, рискът от развитие на тези заболявания не намалява.

В допълнение експертите в САЩ Специализираната група за профилактични услуги (USPSTF) публикува препоръки, в които се посочва, че не могат да препоръчват приема на витамини и минерални добавки като профилактика на рак или сърдечни заболявания. Въпреки това, дали прилагането на такива добавки причинява увреждане на здравето, не е посочено в доклада на експертите.

Също така, препоръките на USPSTF подчертават, че противно на популярните мнения, нито бета-каротинът, нито витамин Е трябва да се приемат за профилактика на рак или сърдечно-съдови заболявания. Леко по-рано проучване, напротив, показа, че приемането на тези лекарства увеличава риска от рак на белия дроб при тези, които имат генетично предразположение към него или са изложени на риск.

Всяка година американците харчат около 12 млрд. Долара за закупуването на различни добавки, въпреки че всяка година в САЩ 580 000 души умират от рак и 600 000 от сърдечни заболявания. По този начин статистиката неумолимо свидетелства, че не съществуват методи за витамини и минерали защитават хората от възможността за развитие на тези сериозни заболявания.

Share:
Comments