При какви заболявания се появяват диария, повръщане,

Съвременният човек, въпреки благоприятните условия на живот, живее в условия на постоянна опасност от инфекциозни заболявания и хранителни разстройства.

Според медицинската статистика на патологията на стомашно-чревния тракт, почти изключително "привилегията" на градските жители и развитите страни.

Диария, повръщане, температура при възрастни, тези симптоми почти винаги говорят за проблеми с стомашно-чревния тракт.

Как точно да се определи какъв е въпросът, колко от тези симптоми са опасни и какво да се направи?

Диария, повръщане, температура в възрастен: какво е това?

В комбинация диарията, повръщане и треска при възрастен съставляват доста ясен симптоматичен комплекс. Не може да се направи недвусмислено заключение за естеството и причината за патологичния процес само въз основа на тези три проявления. И трите проявления се случват с огромен брой заболявания. Но има плюс, подобна симптоматика ви позволява да отрежете значителен брой други патологии. Като се започне от симптомите, можете да извлечете общи изводи за естеството на заболяването:

Често и трите симптома се появяват в първичните лезии на стомашно-чревния тракт.

• Също така е възможно да се развият хранителни или други отравяния.

• Инфекциозните причини са по-редки, но също така възникват.

Двете групи причини са много разнообразни сами по себе си.

При какви заболявания на стомашно-чревния тракт има диария, повръщане, температура при възрастни:

1) Остър гастрит (възпаление на стомашната лигавица).

2) Остър панкреатит (възпаление на панкреаса).

3) Остър холецистит (възпаление на жлъчния мехур).

4) Хепатит.

5) Остър колит или ентероколит (възпаление на една или няколко участъка от червата).

6) Дисбактериоза.

7) Злокачествени новообразувания на стомашно-чревния тракт на 3-4 етапа (изключително малко вероятно, тъй като симптомите в последните етапи са остро изразени и включват множество други симптоми, много по-тежки).

8) Апендицит.

Втората група причини включва:

1) Отравяне с храни. По правило симптомите на отравяне са много показателни.

2) Отравяне на нехранителния характер (живачни пари, соли на тежки метали и др.).

Инфекциозните заболявания са много по-редки:

• Холера.

• Дизентерия.

• Салмонелоза (често объркана с хранително отравяне).

Диференциалната диагноза трябва да бъде оставена на лекарите. Невъзможно е да се направи недвусмислено заключение за причините за това състояние, без да се извършват анализи и функционални изследвания. Въпреки това, въз основа на целия симптоматичен комплекс, е възможно да се направят предварителни заключения за вашето заболяване.

1) Остър гастрит се съпровожда не само от повръщане, треска и диария, но и от:

• Изразена болка в областта на диафрагмата (2 пръста под гръдния кош). Болката може да излъчва до други части на корема, гърба и дори ръцете. Носена от пиърсинг, рязане или тъп болезнен характер.

• Скрубежи или ухапване с миризма на яйца.

2) Панкреатитът се придружава от непоносима болка от лявата страна на корема (може да бъде локална или разпространена в стомаха, пояса). Това е изключително опасно заболяване, което изисква незабавно медицинско обслужване.

3) Остър холецистит е съпроводен с остри болки в ребрата в дясната част на корема (под ребрата точно над пъпа). В допълнение към болките се отбелязват:

• Годността в устата сутрин.

• Гадене без видима причина.

• Обесцвечивание кала.

По правило, "на равна основа" не се наблюдава нито холецистит, нито панкреатит. Те могат да бъдат отговор на дългосрочното потребление на мазни, пържени храни или алкохол.

4) Хепатит. Гепатит любой этиологии (инфекционный, токсический и др.) сопровождаются:

• Чувство на тежест в правилния хипохондриум (усещане за спукване).

• Промяна в цвета на изпражненията (изпражненията стават глина или изобщо се обезцветяват).

5) Остър колит е труден в ежедневието, за да се различи от дизентерията. И в двата случая, водещият симптом (в допълнение към коремната болка) е болезненото фалшиво желание да се проявява (тенес). В допълнение, изпражненията с колит съдържат видими добавки от кръв, гной, бяла слуз.

6) Дисбактериоза. Настоящий бич современного общества. У взрослых связан с алиментарными причинами (неправильное питание, диеты). Характерный признак дисбактериоза — кал зеленого цвета.

7) Злокачествени новообразувания на храносмилателния тракт в последния етап. Характеризира се с:

• Тежка болка в областта на засегнатия орган.

• Значими общи симптоми.

• Остра загуба на тегло.

• Алтернативна диария и запек.

Злокачествените новообразувания на червата почти никога не засягат младежи на възраст под 45 години (това е казуията). Същевременно симптоматиката не се развива драматично, а се формира постепенно.

8) Апендицитът се съпровожда от тежки болки в рязане в десния ileal регион (над и надясно на пубертета).

Отравянията, както и инфекциозните заболявания, не са толкова специфични и са придружени от по-изразена обща симптоматика.

В почти всички случаи е налице общата симптоматика:

• Температурата се повишава до ниво 37,5-39 градуса (най-високата температура се наблюдава при панкреатит, остър холецистит, инфекциозни заболявания). При злокачествени неоплазми температурата изобщо не спада и постоянно се поддържа на нивото 37,2-37,5.

• Главоболие.

• Гадене.

• Слабост.

• Болка в костите.

По този начин причините за диария, повръщане, температура при възрастни са големи.

Диария, повръщане, повишена температура при възрастни: първа помощ

Първата помощ с тези симптоми не е предназначена за пълно излекуване. Задачата е да се облекчат симптомите. Важно е да не прекалявате: неконтролираното използване на лекарства може да доведе до влошаване на състоянието и "смазване" на модела на заболяването. Не усложнявайте работата на лекаря.

Като цяло се препоръчва:

Приемане на абсорбиращи препарати, Не "купувайте" триковете на рекламодателите. Най-ефективният и достъпен е активен въглен. Вземете го трябва да се основава на 1 таблетка на 10 кг тегло. Въпреки това, въглищата трябва да се пият само ако има подозрение за инфекциозния, токсичен характер на болестта или отравяне. Освен това, в рамките на следващите 4-8 часа е необходимо да се изпразни червата. В противен случай процесът на обратна абсорбция на токсините в дебелото черво ще се осъществи.

Прием спазмолитиков (за инвестиране на синдром на болката). Болката в триадата на описаните симптоми най-често се дължи на спазъм на гладките мускули на този или онзи орган (черва, черен дроб и т.н.). Сред антиспазмици: No-shpa, Duspatalin и други.

• Ако със 100% вероятност пациентът е сигурен, че причината за неговото състояние е отравяне, има смисъл да се води стомашен лаваж, В домашни условия се прави следното: пийте 6 до 8 чаши вода (можете да добавите малко калиев перманганат), след това натиснете корена на езика, за да предизвикате повръщане. Процедурата се извършва, докато излизащата вода стане чиста, без хранителни примеси.

Антибиотици, противовъзпалителни - строго съгласно указанията и под наблюдението на лекар. Ако симптомите не изчезнат или се увеличават, препоръчваме да не експериментирате със здравето си и да се обадите на линейка.

Диария, повръщане, температура при възрастни: Трябва ли да се обадя на лекар

Във всички случаи отговорът е "да". Трябва да се консултирате с гастроентеролог. Ако състоянието е тежко, незабавно се обадете на линейка. Диария, повръщане, треска при възрастни - симптоми на безпокойство. Те могат да свидетелстват за множеството заболявания, понякога много опасни за живота. Самолечението не може да бъде направено, защото резултатите могат да бъдат много жалко. В най-добрия случай, влошаване на общото състояние.

Определете причината за сериозно състояние може само лекар, на базата на резултатите от диагнозата. Как се извършва диагнозата? Диагностичните мерки включват:

• Анамнеза. Лекарят поставя въпроси, за да направи изводи за общото състояние на пациента, причините за заболяването.

• Лабораторни тестове: общ кръвен анализ, анализ на изпражненията. Тези изследвания ще определят наличието на възпалителен процес и ще оценят други важни фактори. Биохимия на кръвта.

• Ултразвукова диагностика. Позволява ви да прецените състоянието на коремните органи.

• Измерване на ректалната температура (особено важно за определяне на апендицит).

• Сеитба на биологичен материал (с помощта им определя инфекциозния характер на болестта).

В комплекс тези проучвания позволяват да се установи причината за заболяването с 99% вероятност и да се започне лечение.

Диария, повръщане, температура при възрастен: колко се лекува

Продължителността на лечението зависи от причината, която е причинила развитието на такова състояние. Най-лесният начин да се справите с дисбактериоза, лечението не отнема повече от 7-10 дни. Лечението на остри заболявания на храносмилателния тракт е трудно и отнема от 12 до 60 дни. Ако е стартирано преждевременно, съществува риск от преход към хронична форма. След това лечението ще се проведе по курсове, ако е необходимо.

Отравянето се лекува средно за 8-15 дни, без да се отчита периодът на рехабилитация.

Лечението се свежда до премахване на причината за такова неприятно състояние. По правило се назначават:

• Спазмолитици

• Противовъзпалителни лекарства.

• Антибактериални лекарства.

• Укрепване на наркотиците.

По този начин, диарията, повръщането, треската при възрастни могат да бъдат причинени от множество причини. Всички достатъчно сериозни, понякога дори животозастрашаващи пациенти. Независимо от това може да се приеме само наличието на тази или онази болест. Обжалването на лекаря е необходимо във всеки случай (дори и симптомите да са изчезнали), рискът за здравето не си заслужава.

Share:
Comments