Прекомерната страст към мултимедията е вредна за психиката

Фенове на използването на няколко вида мултимедия едновременно, например, играят компютърни игри, докато гледат телевизия, рискуват психическото си здраве. С течение на времето това хоби може да доведе до появата на симптоми на тревожност и депресия.

Учени от Университета в Мичиган бяха изненадани да намерят такава ясна връзка между едновременното използване на мултимедийни и психични проблеми.

Въпреки че като цяло през последното десетилетие американската младеж започна да използва мултимедия само с 20% повече, времето, изразходвано за едновременното им използване, скочи рязко до 120% през този период.

Такива резултати са получени в резултат на проучването. Участниците бяха помолени да отговорят колко часа седмично са изразходвали за успоредно използване на два или повече вида мултимедия, включващи телевизия, музика, клетъчни телефони, текстови съобщения, компютърни и видео игри, сърфиране в мрежата и т.н. Учените също са изследвали състоянието на психичното здраве на участниците в изследването.

Но каква е причината все още не е ясна. Дали такъв стресиращ начин на използване на мултимедийни средства води до симптоми на депресия и социална тревожност, независимо дали става въпрос за хора, които са в състояние на депресия и тревожност, се обръщат към няколко мултимедии едновременно, считайки това за начин да отвлекат вниманието си от проблемите си.

Във всеки случай, учените вярват, че са получили много важна информация, която би могла да има значителни последици за разбирането как да се сведе до минимум отрицателното въздействие на такива хобита.

Share:
Comments