Предната част на главата боли - причините и лечението.

Болката в предната част на главата е най-често срещаното усещане в ежедневния живот на дори здрав човек, което значително намалява качеството на живот. Ако предната част на главата боли, причините може да нямат директна връзка с главата, а да бъдат проява на патологията на всеки орган.

В тази връзка таблетката за анестезия не винаги помага, защото често причината, водеща до появата на главоболие с локализация в предната част, е патологията на други органи и системи.

При пълно излекуване на основното заболяване, което провокира развитието на главоболие, болката в областта на челото изчезва.

Предната част на главата болки - причините

За да разберете защо болката в главата е по-тежка, причините за тези неприятни усещания, са проведени много различни проучвания. Въпросите за причините за развитието на главоболие в челото са изследвани внимателно и подробно. Това ни позволи да определим факторите, които провокират появата на симптоматична болка в предната част:

• Болести на параналните синуси;

• патология на централната и периферната част на нервната система;

• кардиологични заболявания, съдови заболявания;

• дегенеративно-дистрофични промени на гръбначния стълб (цервикална остеохондроза);

• различни наранявания на главата;

• инфекциозни заболявания на вирусна или бактериална етиология;

• интоксикация и хранително отравяне;

• стрес и психоемоционална травма;

• злокачествени неоплазми.

Честите причини за такива болки в предната част на главата са:

Невриты или невралгии лицевите и тригеминалните нерви. С тази патология, краткотрайната болка, пулсирането или шиенето може да се разпространи по хода на засегнатите нерви. Често предната част на главата боли, причините за които са възпаление на лицевите или тригеминалните нерви. Това заболяване се съпровожда от лакримация, изпускане на лигавицата от носа. При неврит на лицевия нерв, в допълнение към силната болка в областта на челото, се появяват болезнени усещания зад очните гнезда, които се засилват, когато очите се обърнат.

мигрена проявява пулсираща, пароксизмална болка, започва неочаквано, в една половина от челото, се простира до храмовете, короната и гърба на главата, засилва се с движения, леки, силни шумове. Характерна светлина и звук, гадене, придружено от повръщане, което не води до облекчение. Пристъпите на мигрена се повтарят периодично. Това заболяване се характеризира със семейно предразположение.

Клъстерно главоболие - изгаряне на ужасяващо едностранно пулсиращо главоболие, което дава на челото и на очната ябълка. Появява се непосредствено след провокиращия фактор: пушена цигара, алкохол, но може да се появи и през нощта, без да се предизвикват фактори. Мъжете са изложени след 30 години. Клъстерното главоболие се отнася до васкуларна патология като мигрена, но не е достатъчно проучено. Болкоуспокояващите помагат за кратък период от време.

Патология на параналните синуси - Често срещана причина за главоболие в челото. Синузит с различна локализация (синузит, фронтен синузит), пансинузит, както и фарингит, ларингит са проява на редица инфекциозни заболявания. Много сериозни инфекции, в допълнение към специфичните симптоми, имат тежки симптоми на интоксикация, сред които - главоболие в челото. Той се среща при менингит, енцефалит, грип и други инфекции както на вирусната, така и на бактериалната етиология.

Хранителното отравяне и интоксикацията се характеризират с интензивна болка в областта на челото, Това е един от основните симптоми на токсични инфекции.

Добавките в храните, оцветителите, усилвателите на вкуса могат да предизвикат появата на болка в предната част на главата. Факторите, които предизвикват появата на болка, включват домакински химически продукти, някои принадлежности за ремонт и изкуствени материали, от които се произвеждат мебели.

Честите причини за тази патология включват травма на главата - сътресение или натъртване, пукнатина в челната кост причинява болка в челото.

Провокиращият фактор е остеохондрозата (главно при поражение на цервикалната област) поради нарушаването на нервите и корените им от променените прешлени.

Ако предната част на главата боли, причините за тази болка често са патологията на сърцето и кръвоносните съдове:

• артериална хипертония или хипотония;

• заболявания на мозъчните съдове;

• остро и преходно увреждане на церебралната циркулация.

Болести на окото, включително глаукома, при които има повишаване на вътреочното налягане - често провокираща болка в областта на челото.

Най-опасната и тежка причина за главоболие в предната част са неоплазмите на мозъка или метастазите в мозъка с рак на друга локализация. В сравнение с други гореспоменати причини туморите са много по-редки, въпреки че те трябва да бъдат запомнени, тъй като е невъзможно напълно да се изключи този фактор.

Предната част на главата болки - лечение

Ако фронталната част на главата боли, лечението винаги се предписва след преглед и внимателно проучване на причините, довели до появата на главоболие.

В случай на нервна умора или стрес, достатъчно е да вземете упойка, което ще спре болката. Това ще бъде ефективно в случай, че такива болки вече са били преуморени, продължили за кратко време и не били интензивни.

Ако в тялото има възпалителни процеси, които водят до главоболие в областта на челото, те се определят нестероидни противовъзпалителни лекарства (Аналгин, Даларен, Ибупрофен, Парацетамол и др.) И антибиотици (например при възпалителни заболявания на органите на ENT). Когато използвате НСПВС, не забравяйте, че те засягат стомашната лигавица, така че приемането им се препоръчва след хранене и само според указанията на лекаря. Антибактериалните лекарства се вземат изключително по препоръка на специалист.

Ако източникът на главоболие в областта на челото е спастичен феномен, ефектът възниква след приемането му миотропни антиспазматични средства (But - shpa, дротаверин, папаверин и препарати, съдържащи папаверин).

За да се подобри кръвоснабдяването на мозъка, се предписват съдови и ноотропни лекарства, наркотици, алкалоиден срив (Ергометрин, ерготамин, Nitsergolin).

Metilksaniny (Кофеин, теобромин и т.н.) - стимулира мозъка, води до по-добри метаболитни процеси в организма.

M - холиноблокаторна (Spasmoman, Platifillin) - предотвратява разпространението на болката, но има много странични ефекти, така че те се използват само за лекарско предписание.

Използването на тези лекарства се отнася до симптоматично лечение. Посочените лекарства не се лекуват, но само за определен период от време облекчават болката. Във всеки случай консултация с терапевта, ако е необходимо - невропатолог или друг специалист, който ще предпише изследването и ще избере индивидуално лечението, като вземе предвид причините, причинили болката.

При откриването на туморни заболявания са посочени хирургично лечение, химиотерапия и лъчева терапия в зависимост от етапа на процеса.

Тъй като болката в областта на челото често е проява на остеохондроза, в началните етапи, понякога е достатъчно да масажирате зоната на яката (при липса на противопоказания).

В случай на внезапно развитие на главоболие с неясна причина и липса на явни провокиращи фактори, е необходимо да се консултирате с лекар. Лечението може да бъде дълго и трудно. Ако главоболието се появява постоянно - това вече е тревожен симптом, анестетици не винаги могат да се използват, както и самостоятелно лечение. Нуждаете се от спешна медицинска консултация и преглед.

Предната част на болката на главата - превенция

Ако фронталната част на главата често боли, предотвратяването на болката е следното:

• навременно лечение на всички налични соматични заболявания, особено кардиологична и ендокринна патология, както и заболявания на органите за ОНГ;

• достатъчно почивка и сън;

• Липса на стрес и хронична умора.

За да се предотврати главоболие, се препоръчва:

• ограничаване на употребата на силно кафе, чай, алкохол;

• пълно и своевременно хранене;

• пие достатъчно вода;

• физическо упражнение (напр. Плуване);

• масаж: главата, зоната на шийката на цервикса, общото.

И трябва да се помни, че самолечението е опасно със своите последици. Ако имате главоболие с определена периодичност, не можете да отложите посещението при лекаря, за да не влошавате патологичното състояние в бъдеще.

Share:
Comments