Пост-ударното физическо възпитание спомага за подобряване на

Ето още едно доказателство, че физическото обучение може да помогне на мозъка ви: Канадските изследователи са установили, че хората, които са имали инсулт, демонстрират по-добър спомен, мислене и говорене след шест месеца физически упражнения.

Изследването, представено на канадския конгрес по мозъчен инсулт, показва, че броят на хората, страдащи от умерено когнитивно увреждане в резултат на удар, е намалял до 37% от 66%, след като активно участва в шестмесечна програма за физическо обучение, като аеробни упражнения и елементи на силовото обучение.

"Ако можем да подобрим познавателните (умствените) способности с упражнения, които са много полезни и за физическото здраве, това може да стане стандарт за лечение на последствията от инсулт", казва един от авторите на научната работа на Сюзън Марзолини от Института по рехабилитация в Торонто.

Проучването включваше 41 души, които страдаха от инсулт. Седемдесет процента от участниците бяха принудени да използват бастуни или пешеходци във връзка с нарушения на ходенето.

В продължение на шест месеца, пет дни в седмицата, участниците изпълниха физически упражнения, които бяха част от специална програма. Изследователите установяват, че до края на проучването пациентите демонстрират не само подобрено психично здраве, но и добра физическа форма - повишена мускулна сила и способност за ходене.

Проучването потвърждава мнението на лекарите колко важно е винаги да останат активни, включително и след заболяването.

Share:
Comments