Ползи и вреди от скандинавското ходене с пръчки. как да

Има много начини, по които можете да се грижите за здравето си дори и без фитнес зали.

Ако сте нежелани или прекалено тежки улични джогинг, тогава отлична алтернатива може да служи като скандинавско ходене с пръчки.

Това упражнение датира от 30-те години на 20-ти век.

Този метод първо беше приложен във Финландия. През лятото скиорите са използвали това упражнение, за да поддържат тялото си във форма.

Само по себе си, това е просто, но в същото време ефективна физическа активност, с които можете да заредите всички мускули на тялото. Ползата от скандинавското ходене с пръчки ще бъде, че с нея ще поддържате тона на цялото си тяло.

Скандинавско ходене с пръчки: основите

За да започнете правилно за да се занимавате с този вид дейност, първо трябва да проведете известно обучение. Научете най-добре на равна повърхност. Това е необходимо, за да може начинаещ да научи възможностите за приспособяване на ключалките и малко свикнал да ходи по този начин. ръце Необходимо е да го поставите по същия начин, както при обикновеното ходене - по тялото. По този начин пръчките няма да служат като подкрепа за ходене, а ще се плъзгат свободно по земята.

Постепенно, колкото да свикнеш с пръчки, трябва увеличаване на дължината на стъпката, Докато ходите, ще трябва да вдигнете ръката си с пръчка приблизително до нивото на гърдите си, а след това да я спуснете надолу, наклонена на земята. Не си вземайте ръцете далеч един от друг - те трябва да бъдат възможно най-близо до тялото. По време на ходене, трябва да ритмично променя позицията на ръцете и краката, докато се опира на пръчките.

Основната характеристика на това упражнение е спазването на естествените човешки движения. Цялото тяло трябва да се движи по същия начин, както при нормални условия, освен че е малко по-ритмично. Всъщност, техниката е сравнително проста, важно е само да я хванете правилно темпо движения.

Дължината на стъпалото зависи от размера на ръцете ви. Колкото повече люлки - толкова по-дълго ще бъде стъпката, така че трябва да хванете златната средна. Твърде много люлка ще увеличи натоварването не само на краката, но и на гърдите, както и на гърба на главата. Твърде кратко - ще свърже движенията ви в областта на бедрата. Професионалните обучители получиха няколко съвета за начинаещи:

1 Пръчките трябва да са здраво захванати в ръцете, но това не трябва да предизвиква напрежение в теб;

2 При ходене е необходимо да се изпрати пръчка, зад багажника. Лакът в същото време се изправя;

3 Когато вече сте запознати с първоначалните аспекти, не е нужно да плъзгате пръчките зад себе си - трябва да ги избутате от земята до ритъма на краката си;

4 Леко наклонете тялото напред, когато шофирате;

5 На стъпалото стъпалото трябва да се търкаля от петата до петите;

6 Най-добре е да държите пръчките под ъгъл 45 градуса.

Начинать занятия следует с выбора палок правилной длины. Она зависит от вашего роста и интенсивности ходьбы. Длину можно рассчитать по формула: Вашата височина е х 0.68

Скандинавско ходене с пръчки: каква е ползата за тялото?

Скандинавското ходене е съвсем различно както от бягане, така и от обикновена туризъм. Благодарение на пръчките, впечатляваща част от теглото ви се прехвърля в ръцете ви. Поради това натоварването на колянните стави и бедрата се намалява, но Калориите се консумират повече, В допълнение, ползите от северното ходене с пръчки за здраве е, че той използва почти всички мускули. В резултат на това от това упражнение можете да донесете цялото си тяло в тон.

Скандинавското ходене с пръчки е полезно и за тялото, както следва:

• Благоприятно влияние върху работата на сърцето и белите дробове. Подобно на всяко друго физическо натоварване, сърцето работи по-бързо, в резултат на което поглъща кръвта по-бързо през тялото. Вашите мускули ще получат повече хранителни вещества и ще подобрят кръвообращението в тялото. Това също има много добър ефект върху мозъчната функция.

• Редовните разходки могат да намалят болката в гърба и да подсилят гръбначния стълб.

• Тъй като тази разходка обхваща около 90% от мускулите на цялото тяло, след известно време ще забележите как укрепват мускулите на гърба, краката и ръцете.

• Подобрява функционирането на сърдечно-съдовата система и дихателната система.

• Подобрява кръвното налягане, понижава концентрацията на вредния холестерол в кръвта.

• За разлика от нормалното ходене, упражнява по-малко натиск върху ставите и помага за затягане на костната маса.

• Помага за справяне с заболяванията на опорно-двигателния апарат.

• Подобрява общия метаболизъм на тялото и връща младостта и силата на тялото.

• Подобрява вестибуларния апарат, координира и улеснява изкачването на стръмни повърхности.

Това е само обща информация за ползите от скандинавското ходене. В много европейски страни това упражнение бе включено в програмата за рехабилитация след операциите. Това е най-доброто, "икономично" упражнение, което служи като превантивна мярка за остеопороза и се предписва на възрастните хора като алтернатива на бягането.

Скандинавско ходене с пръчки: каква е вредата за здравето?

Дори подобно упражнение като скандинавското ходене с пръчки може да навреди. Разбира се, това е доста по-икономична тренировка, но ако не следвате елементарните правила, тези упражнения могат да ви накарат да сте встрани. Изброяваме някои противопоказания:

1 Дълги прекъсвания между тренировките, Това е по-вярно за тези, които са ангажирани професионално или поне на средно ниво. Прекъсванията между сесиите могат да бъдат причинени от наличието на наранявания и скоро след възстановяването спортистите не могат да чакат да възстановят товара. И на този етап трябва да сте внимателни - не е нужно да се карате веднага. Необходимо е редовно да се увеличава интензивността на тренировките, а не веднага да се пресичат много километри кръстове.

2 Увреждания на ръцете и раменете, Изглежда, че всичко е ясно - ако боли да се движи и се опре на пръчки, тогава не се насилвайте да го направите чрез сила. Същото важи и за наранявания на краката и долната част на крака.

3 Сърдечна недостатъчност - В края на краищата тази разходка е кардио натоварване, така че трябва внимателно да наблюдавате дишането си.

4 хипертония.

5 Първите няколко седмици след операцията на коремната област.

6 Възпалителни или дегенеративни процеси на опорно-двигателния апарат или ставите на долните крайници. Фокусирайте се върху чувствата си - в никакъв случай не трябва да продължавате да тренирате при настъпването на болка.

7 Инфекциозни болести или простуда.

8 Дегенеративни процеси и деформации в гръбначния стълб.

Очевидно дори този тип спорт има значителен списък от противопоказания. В други случаи скандинавските ходене с пръчки могат да навредят само ако започнете да тренирате без да подгрявате ставите и лигаментите. В други случаи той само се възползва и се чувства добре.

Скандинавско ходене с пръчки за деца: полезно или вредно

В последния параграф анализирахме възможните противопоказания за този вид физическа активност.

При отсъствието на гореспоменатите заболявания няма причина да се забрани на детето да се включи в този спорт.

Напротив, това ще доведе до положителни резултати.

Говорейки съвсем честно, дори ходенето е изпълнено с повече опасност от скандинавското ходене с пръчки.

Тъй като част от товара се прехвърля в ръцете, ставите на долните крайници ще получат по-ниско натоварване. В същото време цялото тяло ще бъде укрепено. И не става въпрос само за мускулния корсет на детето, но и за сърцето, костите, съдовете и т.н.

Ето защо, ако все още мислите, че тази дейност е опасна за детето - тогава може да сте спокойни, той носи добро само на младите.

Скандинавско ходене с пръчки: полза за отслабване

Скандинавското ходене с пръчки е много полезно за отслабване. Тя е много по-скъпа по отношение на калориите, отколкото обикновеното ходене. Той изгаря повече калории на единица време. С редовните упражнения можете да издърпате тялото си и да се отървете от мускулната слабост. Разбира се, тя е по-малко ефективна от работата, но в сравнение с нея има редица предимства.

на първо място, това не е толкова досадно. Не всеки може да тича с интензивно темпо за 40 минути. Преминавайки същия скандинавски стил, този път е много по-лесно и докато нямате чувство на недостиг на въздух и по-малко вероятно появата на мускулни крампи.

на второ място, Скандинавското ходене е полезно за тялото, тъй като не само не износва ставите, но обратно, укрепва скелета на тялото. В допълнение, прекомерно тегло, дори когато ходенето може да окаже значително напрежение върху ставите и поради тази причина не си струва риска, изтощавайки се с тежка работа за вас.

С помощта на скандинавското ходене не само ще изгорите калории, които ще бъдат изразходвани за осигуряване на енергия за тялото, но и за подобряване на метаболизма в организма. Колкото по-добър е метаболизмът ви, толкова по-бързо ще се отървете от ненужните килограми. И всичко това ще се случи на фона на общото промоция на здравето и подобряването на външния вид на вашето тяло.

Следователно, въпросът: "Полезно ли е за северните ходене за отслабване?" Можете да отговорите недвусмислено - това е много полезно и ще ви помогне да постигнете и най-трудните от вашите цели.

Share:
Comments