Полза и вреда на пилешки бульон

Животът не беше толкова красив без пилешки бульон. Той е обичан не само за отлични вкусови качества, но и за специално усещане за домашен уют и топлина. В допълнение, много хора считат пилешки бульон за универсално лекарство. Ако се разболеете, трябва да пиете бульон. Така че ние бяхме преподавани от баби. Дали е правилно или не, и какво е полезно в пилешката супа, сега ще го разберем.

Бульончик

Предимствата на пилешки бульон

Съставът на протеините на всяко пилешко месо, включително и най-диетата, включва специални екстракти. При готвене повечето от тях (до 60%) влизат в получения бульон, което се превръща в ефективно средство за защита:

 • стимулира секрецията на храносмилателните сокове (чревни, стомашни), жлъчката и секрециите на панкреаса. Ето защо, пилешки бульон в народната медицина се счита лечебен при хипокациден гастрит (с намалено производство на солна киселина), с хроничен панкреатит - чести придружители на жени над 40-годишна възраст
 • веднъж нормализира храносмилането на храната, това означава, повишава апетита
 • възбужда нервната система

Поради първите две качества, пилешкият бульон е доста рано използван след различни коремни операции, по време на фазата на възстановяване с чревна инфекция.

И третото полезно свойство се използва за възстановяване на пациенти с астеничен синдром (когато човек е изчерпан физически и емоционално), отслабен от вирусни заболявания, например грип.

Бульонът е полезен за настинка

Науката потвърди коректността на нашите предци, които вярваха, че бульонът от пиле помага да се справи с обикновения настин. Вярно е, с известно изясняване: самото бульон не засяга вирусите, а само възпрепятства развитието на инфекциозния процес. Но този начин дава на тялото допълнително време, за да може да мобилизира собствените си отбранителни резерви и в крайна сметка с по-голяма сила, за да устои на причинителя.

В Америка пилешката супа е шеговито наричана еврейски пеницилин, точно защото древните народи традиционно я дадоха на отслабена пациентка.

Сега е известно, че аминокиселината, цистеин, съдържаща се в пилешки бульон, помага на пациентите с настинки. Той разрежда дебелият храчки, натрупващ се в бронхите по време на възпаление, и по този начин улеснява отстраняването му с кашлица.

Увреждане на пилешки бульон

Част от вредните ефекти на пилешки бульон се свързва със същите екстракти. Този стимулиращ ефект върху производството на храносмилателни ензими може да провокира развитието или да влоши хода на редица често срещани заболявания: стомашна язва и / или дуоденална язва, хиперкиселина (напр. С повишено производство на солна киселина) гастрит, остър панкреатит. Много хора имат чаша бульон с крутони дълго след хранене, припомня болезнен киселини.

Особено страдат тези, които имат рефлуксен езофагит, т.е. възпаление на лигавицата на хранопровода, дължащо се на постоянното леене на киселинни и следователно агресивни стомашни съдържания в него.

Има две често срещани заболявания, при които лекарите препоръчват да се изключи пилешки бульон от менюто ви. И за цял живот. Това е подагра и уролитиаза.

Причината - при вродени метаболитни нарушения, при които пурините, съдържащи се в екстракционните вещества, не се отстраняват от тялото, а се отлагат под формата на аскокулярни кристали на уратни соли (урати).

При подагра, основните места за натрупването им са ставите, ушите и подкожната тъкан. Всяко нарушение на диетата неумолимо уврежда ставните повърхности, което води до периодични остри възпаления, ги деформира и причинява силни болки.

Много неприятности предизвикват и възникващи козметични дефекти под формата на болезнени грозни подкожни възли.

Уратните соли, които се натрупват в канализацията на бъбреците в урината, могат да образуват камъни с различен размер и форма. Малките конкрети, които се движат по уретера, причиняват атака на бъбречна колика, а големите - частично или напълно блокират тока на образуваната урина, причинявайки остра или хронична бъбречна недостатъчност.

Бульон със съдържание на мазнини

До 40% от мазнината в пилето е в бульона. Любов към богата супа от добре нахранена пилешка кутия:

 • увеличаване съдържанието в кръвта на вредните фракции на холестерола, запушване на кръвоносните съдове
 • добавете нежелани килограми тегло, сантиметри на бедрата и талията, поради високата си калорична стойност
 • причиняват повишена секреция на жлъчката от чернодробните клетки и прекомерното му натрупване в жлъчния мехур, което е изпълнено с болка в корема и усещане за тежест в правилния хипохондриум
 • увеличават риска от чревни и стомашни тумори

Как да се намали вредата бульон

Разбира се, при подагра, натрупване на уратни соли с уролитиаза и с доказана алергия към пилето, е по-добре да се откаже напълно от ароматния бульон.

В други случаи, струва си просто да използвате някои техники, които значително намаляват своите вредни свойства:

 1. пригответе отвара от пилешко месо (в него има много по-малко известни екстракти)
 2. предпочитат по-слаба гърда или филе, съдържащи малък холестерол
 3. да намали калоричната си стойност от птицата, преди да се свали в тенджерата, да премахне кожата и да отстрани всички видими мазнини и след охлаждане на бульона, отстранете образуваната мазна коричка от повърхността
 4. Не използвайте за готвене на карантия, в които има много повече холестерол, отколкото в мускулите на други части на трупа, а в черния дроб - натрупаните хормони, добавени към комбинирания фураж
 5. предпочитат хранителен вторичен бульон, в който има сравнително малко мазнини и азотни екстракти. За подготовката си, първият бульон се довежда до умерено кипване, излива се и птицата се излива отново с вода и продължава да кипи

Препоръчва се изтичането на първата вряла вода, независимо дали птицата се отглежда в птицеферма или в частно стопанство. Този прост метод освобождава месото от вредни за човека радионуклиди, антибиотици, нитрати, хормони и други стимуланти на растежа, които идват от пилешки храни и вода.

Погледнете нещата реалистично: пилетата, отглеждани за продажба дори в частни ферми получават стандартни смесени фуражи, а в зелената трева на крайпътните полета и селските улици се натрупват огромни количества горивни продукти от моторно гориво. И това е поне:

 • В радиус от 50 метра от железопътната линия, концентрацията на токсични вещества е същата както между релсите
 • в подземните води, попадащи в реки и кладенци от полета, птицеферми и ферми, със завидна редовност разкриват нитрати, антибиотици и опасни за човешкото здраве хербициди.

Ако няма увереност в "чистотата" на закупената птица, ви съветваме да свалите костите преди готвене, не използвайте врата и гърба, за да приготвите бульона. В костите се натрупват тежки метали, радионуклиди и антибиотици, използвани в птицефермите.

Ако се съблюдават тези прости препоръки, вкусният бульон може успешно да се използва като самостоятелно ястие или като основа за супата, пълнене на супи и за подготовка на втори курс. Просто не забравяйте да преброите калориите.

Прочетете на:

 • Най-висококалоричните храни
 • 10 продукта, които трябва да бъдат изключени, за да отслабна
 • Как да ядете зеленчуци и да отслабнете
Share:
Comments