Полза и вреда на човека от излъчването на кварцова лампа.

Използването на ултравиолетови лъчи в медицината и домакинството включва дезинфекция и стерилизация без използване на химикали. И когато е време да затворите плътно прозорците, повече хора мислят да купят бактерицидна лампа, за да дезинфекцират домовете си. Каква е причината за надеждите им? Дали UV лъчението е оправдано, или е друга реликва от миналото?

Бактерицидный облучатель

Това е общо име за устройства, предназначени да дезинфекцират въздуха и повърхностите на закрито. Облъчването се получава от ултравиолетови лъчи. В ежедневието подобни радиатори се наричат ​​"кварцови лампи" или "бактерицидни лампи", защото се използват тези видове лампи. Терминът "кварц" се използва неправилно по отношение на обработката с ултравиолетови лъчи. Кварцовото стъкло е само материалът на лампата, защото предава ултравиолетово лъчение, докато кварцовите частици не се напръскват. Бактерицидна лампа се различава от материала на колбата - виолетово стъкло.

Принцип на действие на кварцова лампа

Ултравиолетовата светлина е част от светлинния спектър, който се класифицира в три диапазона на дължината на вълната:

— УФ-С, от 100 до 280 нм;

— УФ-В, от 280 до 315 нм;

— УФ-А, от 315 до 400 нм.

Светлината на UV-C е бактерицидна, т.е. деактивира ДНК от бактерии, вируси и други патогени и по този начин нарушава способността им да се размножават и причиняват болести. По-специално UV-С светлината причинява увреждане на нуклеиновата киселина от микроорганизми чрез образуване на ковалентни връзки между някои съседни бази в ДНК. Образуването на такива връзки предотвратява разкъсването на ДНК и тялото не може да се възпроизведе. Всъщност, когато тялото се опитва да се размножава, то умира.

Видове устройства

Дезинфекцията с кварцова лампа може да бъде разделена на няколко групи:

- дезинфекция на въздуха и повърхностите в стаята;

- обработка на отделни артикули;

- Общо лечение - човешкото тяло;

- Локално лечение с ултравиолетови лъчи.

В съответствие с целта съществуват различни устройства, които се различават по отношение на тяхната преносимост и мощност. Стационарни, преносими, домакински и дори джобни устройства за дезинфекция на водите в района.

Предимства и ползи от използването на кварцови лампи

Ултравиолетовото третиране е метод на дезинфекция без реагент. Това означава, че по време на дезинфекцията не се използват никакви химикали, което прави процеса щадящ околната среда, прост, бърз, евтин и също така ненужен за уменията на човек, който използва подходящото устройство.

Кварцовите лампи се използват много години в поликлиниките, болниците, както и в дома, за почистване и дезинфекция както на въздух, така и на повърхности и оборудване. Те са ефективни за елиминиране на органични замърсители като плесен, гъбички, дрожди, бактерии и вируси. Тези видове микроорганизми могат да се разпространяват особено бързо в помещения, където повечето хора оставят прозорци и врати плътно затворени по различни причини.

Наличието на бактерициден облъчвател в ежедневието е желателно, ако жилищата са скромни в района и семейството е голямо, има малки деца и животни. В този случай лампата ще ви помага периодично да дезинфекцирате помещенията, да стерилизирате въздуха, минимизирате риска от възникване и предаване на заболявания.

Специални лампи с малки размери, оборудвани с корпус, тръба или дюза, могат да се използват за лечение на настинки. С негова помощ можете да се отървете от настинка или грип, както и някои заболявания на опорно-двигателния апарат, кожни заболявания, акне, възпаление на ушите,

Преди самолечение е необходимо да се консултирате с лекар.

Препоръки за избор на кварцова лампа

За битови нужди трябва да изберете малък универсален облъчвател от затворен тип. Устройство с размерите на кутия за обувки ще позволи да се използва както за дезинфекция на помещения, така и за интрававитарно облъчване.

По време на покупката се запознайте с асортимента, сравнете няколко продукта и проверете устройството за целостта и пълнотата на комплекта според документите. Проверявайте внимателно всеки елемент - наличието на дефекти и пукнатини е неприемливо.

Ако закупите устройство втора употреба, попитайте за възрастта на лампата. Факт е, че ултравиолетовите лампи губят бактерицидната ефективност с течение на времето. И може би ще трябва да бъде заменен, дори и да не гори.

Възможни щети на кварцовата лампа, противопоказания и предпазни мерки

Когато използвате кварцова лампа, въздухът в помещението е обогатен с озон. Озонът също има дезинфекционни свойства, но при високи концентрации е токсичен за хората и домашните любимци. След обработката на стаята с кварцова лампа, тя трябва да се вентилира.

Когато се използват бактерицидни лампи, виолетовото стъкло не преминава през твърдия ултравиолет, филтрира радиацията, генерираща озон, така че образуването на озон е минимално и не се изисква вентилация.

Въпреки това, когато работите с двата вида лампи, трябва да си спомните опасността от ултравиолетова радиация за зрение и кожа. В никакъв случай не държите погледа си върху лампата и още повече не се подлагайте на слънчеви бани под него. Ултравиолетът може да предизвика бързо изгаряне на кожата и рак на кожата с редовно, продължително облъчване. Експозицията на очите може да увреди ретината, да доведе до изключително болезнено възпаление на роговицата и временно или трайно влошаване на зрението, до слепота в някои случаи. Директната светлина, която създава лампа, трябва да бъде екранирана. Отразените (не от огледалните повърхности) или разсеяната светлина не представляват сериозна опасност.

Обикновено с домашен уред отидете специални защитни очила - носете ги, за да предпазите очите си от последиците от ултравиолетовата радиация. Времето за обработка, интензивността на излъчване се определят съгласно инструкциите. Не забравяйте, че мръсотията, слоевете прах върху мебелите намаляват ефективността на обработка, което на свой ред изисква по-продължително излагане.

Също така УВ-С-радиацията е в състояние да унищожи химическите връзки. Това води до бързо застаряване на пластмаса, изолация, уплътнения и други материали. Пластмасовите или гумени предмети трябва да бъдат покрити с алуминиево фолио.

Когато използвате ултравиолетови за медицински цели, противопоказанията за хората могат да бъдат:

- свръхчувствителност към ултравиолетови лъчи;

- Сърдечно-съдова и бъбречна недостатъчност;

- нарушения на ендокринната система;

- туберкулоза в активна форма;

- хипертония;

- Различни възпалителни процеси и тумори.

Преди да използвате кварцова лампа от отворен тип, всички стайни растения трябва да бъдат отстранени и хората и животните трябва да напуснат стаята.

Бактерицидният радиатор, в общата концепция на фразата, е полезно средство в ежедневието. Това ще ви бъде от полза, само ако го използвате по предназначение, в съответствие с процедурите за безопасност, инструкциите и препоръките на лекаря. В противен случай съществува опасност от изгаряния на очите, кожата, отравяне с озон и други неприятни последици.

Share:
Comments