Полиартрит - причини, симптоми, диагноза, лечение

Poliartrit е заболяване, свързано с едновременно или последователно възпаление на няколко стави. Според медицинската статистика всеки трети човек в света страда от това или онова заболяване на ставите. В зависимост от причините, които го причиняват, полиартритът може да бъде инфекциозен, метаболитен (или кристален), ревматоиден (или системен) и пост-травматичен.

Причини за полиартрит

Инфекциозен полиартрит може да възникне вследствие на различни инфекциозни заболявания (вирусен хепатит, гонорея, дизентерия и др.). Причината за метаболитен или кристален полиартрит е метаболитно разстройство. Пост-травматичният полиартрит се проявява в резултат на локална травма или различни алергични реакции. Що се отнася до причините за ревматоидния (системния) полиартрит, днес експертите нямат общо мнение за тях и те се считат за неопределени.

Симптоми на полиартрита

Симптоми на полиартрита определяются видом заболевания и причинами его возникновения. Для инфекционного артрита, проявляющегося на фоне инфекции, характерно покраснение и опухание кожи над суставом, ограничение подвижности.

Ревматоидният артрит в ранните стадии се проявява чрез чувствителността на ставите към променящите се климатични условия. Отначало пациентът не изпитва много болка и отокът по ставите едва се забелязва. Може да има намаляване на апетита и теглото, както и повишаване на температурата и заболяването на някои вътрешни органи.

При децата полиаритеритът може да се развие след навършване на две години. Тя се проявява с болка и ограничена подвижност на ставите. Детският полиартрит най-често е симетрично поражение на ставите, придружено от увеличение на лимфните възли.

Диагностика полиартрита

Диагностиката на полиартрит е комплексен преглед. Като правило, диагнозата се основава на лабораторна диагноза, анамнеза за заболяването, анамнеза за живот, рентгенография, артрография, томография, термография, цитологично и микробиологично изследване на ставната течност.

Лечение и профилактика полиартрита

Вече първите признаци на болестта са причина за незабавна молба до лекаря. Основните медицински мерки се извършват, за да се подобри метаболизма и да се елиминират причините, които могат да доведат до развитието на болестта и да се състоят в приема на антибиотици, антихистамини, имуносупресори, аналгетици и противовъзпалителни средства, физиотерапевтични методи.

Пи лечение на полиартрит е задължително за намаляване на тежестта върху мускулно-скелетната система. При наднормено тегло трябва да се предприемат мерки за намаляване на теглото. Много добър ефект има физиотерапевтично лечение, което помага за намаляване на болката, подуването и възпалението в ставата. Такова лечение се извършва с помощта на ултразвук, диатермия, парафинови приложения, масаж, медицинска гимнастика. Важна част от лечението на полиартрит е лечението на санаториума, което значително улеснява хода на заболяването, дори когато има тежка форма.

Предотвратяването на полиартрита е преди всичко поддържането на нормално тегло, тъй като излишните килограми допринасят за бързото влошаване на мускулно-скелетната система. Необходимо е да се осигури удобно работно място, да се следва позата и да не се поставя крака на крака, когато седи, тъй като тази ситуация оказва лошо въздействие върху ставния хрущял и води до затруднено кръвообращение. При продължително сядане трябва да правите навременни прекъсвания в работата, да избягвате повдигане на тежести и наранявания.

Що се отнася до диетата, трябва да увеличите количеството на основните аминокиселини, млечни продукти, зеленчуци и плодове в диетата, но в същото време да намалите животинските мазнини, захарта и алкохола. Препоръчва се отказ от тютюнопушене.

Трябва да се помни, че лечението на полиартрит трябва да бъде постоянно, особено при ревматоиден полиартрит. Пациентът трябва да бъде под клинично наблюдение и своевременно преминава курс на лечение, за да се избегнат екзацербации.

Share:
Comments