Полезни свойства на вар

Като пряк роднина на лимон и портокал, вар е по-добър от другите цитрусови плодове от съдържанието на витамин С, което е жизненоважно за нашето тяло. Витамин С (аскорбинова киселина) нормализира нивото на холестерола в кръвта, предотвратява развитието на атеросклероза, забавя и забавя стареенето на клетките, стимулира образуването на специален колагенов протеин, от който зависи до голяма степен еластичността и еластичността на кожата.

Лаймът е отличен успокоител, има успокояващ ефект върху нервната система, подобрява цялостното благосъстояние и подобрява настроението. Съвременните изследвания ни позволяват да заявим, че индийските цитрусови плодове могат да преодолеят зимната умора, сълзите, депресията, повишената раздразнителност и нервността.

Лимонов сок съдържа калий, който в комбинация с витамин С укрепва и прави стените на капилярите еластични - най-малките кръвоносни съдове, които доставят кръв на кожата.

Органичните киселини (например лимон и ябълка), налични във вар, допринасят за асимилацията на желязото - основният хематопоетичен елемент. В допълнение, вар съдържа калций и фосфор, които са необходими за изграждането, растежа и запазването на зъбите. Тези два минерала са надеждни протектори на зъбите от кариес и образуване на плаки: възпрепятстват растежа на бактериите, укрепват и възстановяват зъбния емайл. Заедно, минералите имат противовъзпалителен, успокояващ ефект върху венците, предотвратявайки тяхното кървене. Аскорбиновата киселина и органичните киселини имат избелващ ефект.

Благодарение на неговите анти-катарални съставки (етерични масла, органични киселини, аскорбинова киселина) варовикът надеждно укрепва имунитета, улеснява понасянето на катаралните заболявания и ускорява възстановяването.

Share:
Comments