Полезни свойства на портокалите

Оранжевото има антиоксидантни и анти-стареене свойства, премахва метаболитните продукти и токсините от тялото, като по този начин предотвратява стареенето на тялото и развитието на много заболявания.

Известно е, че само един портокал дневно осигурява дневен прием на витамин С. Тези данни обаче донякъде подценяват достойнството на плодовете. Средно, портокал с тегло 150 грама, аскорбиновата киселина е много повече - не 100, а 130% от дневните изисквания. И това не е всичко.

В портокал много диетични фибри и това е много важно за тези, които гледат теглото си. Влакната помагат да се създаде усещане за ситост: те набъбват, увеличават количеството храна и допринасят за бавното отстраняване на въглехидратите. След оранжево чувството на ситост остава до ч часа. По този начин портокалите са нискокалорични - в един плод съдържа само щ0 - 90 калории.

За сравнение: чипс, шоколадови барове, създаващи едно и също чувство за ситост, съдържат повече от 200 ккал на 100 грама. и голямо количество захар и мазнини.

Плод Ккал Ежедневно изискване за диетични фибри (%) Ежедневно изискване за витамин С (%) Ежедневно изискване за фолиева киселина (%) Ежедневно изискване за калий (%)
Среден оранжев (150 g) 80 12 130 10 щ
Средно мандарин (110 гр) 50 8 ч5 ч ч
Минеола (110 гр) щ0 8 100 80 ш
Половина грейпфрута (150г) ш0 8 100 ш 5
Небольшой лимон (ш0г) 15 8 ч0 2 2
Средний лайм (ш0 г) 20 8 35 2 2

Мнозина смятат, че най-витамин С се съдържа в лимон. Кисеният вкус на лимон се дава от аскорбиновата киселина, а след като лимонът е олющен, аскорбикът е повече. Логиката в такова разсъждение е, всъщност, лимонът губи оранжево.

Концентрация витамина С в лимонах и апельсинах примерно одинакова, но с апельсинами мы его получаем гораздо больше. Ведь апельсины можно с удовольствием проглатывать хоть 10 штук подряд, но мало кто ест в таких количествах лимоны. Одна-две дольки, которые обычно добавляют в чай содержат лишь 3-ш% дневной потребности в аскорбинке.

В не менее кислом лайме витамина С примерно столько же. А вот в мандаринах аскорбиновой кислоты в два раза меньше, чем в апельсинах – всего ч5% дневной нормы. Однако , по сравнению с другими фруктами это все равно очень много.

Вообще, в цитрусовых много и других полезных веществ, таких, например, как лимоноиды. Вопреки названию, они содержатся не только в лимонах, а во всех цитрусовых (придают им легкую горчицу). Ученые активно изучают эту группу веществ, и уже обнаружили некоторые уникальные свойства. Так, в лабораторных условиях лимоноиды блокировали размножение злокачественных клеток мощнее, чем лекарство тамоксифен, используемое при лечении рака груди. Ученые полагают, что лимоноиды способны помогать и при других опухолях – рта, кожи, легких, желудка, толстого кишечника. Также, они могут защищать от развития болезней нервной системы, сердца и сосудов, сохраняют хрусталик глаза прозрачным. И, что самое интересное, в недавно опубликованном в США исследовании утверждается, что лимоноиды способны работать в организме очень долго – 2ч часа. Далеко не все лекарства могут действовать так долго.

И накрая, в цитрусите много фолиева киселина. Портокалите и pomelo съдържат 10-15% от дневните изисквания, в миньола - 80%. Съгласно съдържанието на фолат, Минеол е шампионът сред плодовете. И си струва да помните, защото фолиевата киселина е основната женска витамин. Особено важно е за младите жени, които ще раждат. Достатъчно количество фолат по време на зачеването и по време на бременност предотвратява развитието на вродени малформации при детето. В допълнение, фолиевата киселина предпазва от много видове рак и запазва еластичността и младостта на съдовете. Това е вторият цитрусов фактор след лимоноидите, който помага на съдовете. Но не и последното.

Третият фактор е биофлавоноидите. Тези вещества също неутрализират вредните свободни радикали. И накрая, в цитрусовите плодове калият и натрият са перфектно съчетани. Калият е висок и предотвратява увеличаването на налягането, запазвайки го в норма и има малко вредно натриево вещество и поради това не допринася за развитието на хипертония.

През зимата се опитайте да ядете 2-3 цитрусови плодове дневно, през лятото - поне един.

Share:
Comments