Подагра - причини, симптоми, диагноза, лечение

Подагра - заболяване, което в типични случаи причинява болезнено подуване на ставите. Характеризира се с рязко повишаване нивото на пикочната киселина в кръвта (хиперурикемия) и отлагането на урат-натрий (киселинни соли) в тъканите на тялото. Такива натрупвания в ставите, главно в ставите на пръстите и краката, причиняват изключително болезнено и тежко възпаление.

Повечето форми на подагра са наследствени. Болестта обикновено се наблюдава при жени след менопауза и при мъже след 40 години. Подавата се проявява с внезапна и доста интензивна болка, "горещина" и зачервяване на ставата. По правило пристъпите на подагра се случват през нощта на фона на преяждане или приемане на алкохол. Повторна атака се предхожда от изтръпване в засегнатата става. Ако болестта не се лекува, периодите на обостряне стават по-дълги, а припадъците са по-чести. Артритът засяга нови стави, пикочните пътища и бъбреците често страдат.

Подагра - причины

Подавата се причинява от натрупването на пикочна киселина в тъканите на тялото. Излишъкът му възниква по две причини. При една форма на заболяването бъбреците не могат да отделят пикочна киселина, която се получава в нормални количества. Втората форма е, когато пикочната киселина, образувана в организма, надхвърля способността на бъбреците да я отделят.

Някои пациенти, страдащи от втората форма на подагра, имат вроден метаболитен дефект (липса на ключов ензим), което намалява образуването на пикочна киселина в организма. Излишната пикочна киселина също е косвена последица от състояния, свързани с метаболитни нарушения (злокачествена анемия, лекарства или глад). Подавата, развиваща се в такива случаи, се нарича второстепенна.

Подагра - симптомы

Подавата се проявява с внезапна, бърза болка, която буквално се върти в продължение на няколко часа. Обикновено припадъците се появяват рано сутрин или през нощта. Има почти мигновено подуване на ставата и зачервяване, пациентът се оплаква от треска и треска в костите. Засегнатите стави губят мобилността и човек чувства непоносима болка дори от най-малкото докосване.

На първо място, малка връзка е изложена на ударна атака, която се намира на крака в основата на палеца. Синдромът на болката продължава, като правило, от 2 часа до няколко дни. С течение на времето, пристъпите стават по-чести, артритът се разпространява в нови стави, има възможност за увреждане на пикочните пътища и бъбреците с образуването на камъни.

Подагра - диагностика

Подаграта е трудна за разпознаване и разграничение от други ставни заболявания. Диагнозата се основава на визуално изследване, изследващо историята и кръвния тест за съдържанието на пикочната киселина. Основният тест за подагра е артроцентезата (ставна аспирация), която позволява да се идентифицират солите на пикочната киселина. Много често изследванията с рентгенови лъчи се използват за диагностициране на подагра, което позволява да се установи около образуването на ставите и да се определи степента на увреждане на костите.

Подагра - лечение и профилактика

За съжаление, не можете напълно да излекувате подагра. Въпреки това, за да контролирате атаките на болестта, прилагайки правилно подбрана диета, това е съвсем реално. От лекарства в обострянето на подагра се използват противовъзпалителни средства (колхицин, индометацин, фенилбутазон) и болкоуспокояващи, както и лекарства, които забавят образуването на пикочна киселина. Понякога лекар може да предпише кортикостероидни хормони (триамцинолон, хексацетонид), които променят киселинността на урината.

Съвременната медицина използва процедурата за пречистване на кръвта за облекчаване на пристъпите на подагра, като използва специални устройства (плазмафорезасимосорбция). Всички методи на лечение предполагат корекция на теглото на пациента и специална диета.

Предотвратяването на подагра е редовното наблюдение на нивата на пикочната киселина. Много е важно да се придържате към здравословен начин на живот. Трябва да се помни, че подагра се появява при хора с високо кръвно налягане и прекомерно телесно тегло. Рационалното хранене с ограничаването на богатите на пурин храни е от решаващо значение за предотвратяването на подагра.

Share:
Comments