Почистване на зъбите: как да го направите правилно и колко

От ранното детство всеки човек си спомня, че сутринта започва с измиване и миене на зъбите.

Изглежда, че такава обикновена ежедневна процедура, какво в нея може да бъде трудно?

Оказва се, че не всички хора имат представа как правилно да си избират зъбите, как да вземат четка за зъби и паста за зъби и колко често трябва да се обърне внимание на хигиената на устната кухина.

Малко родители знаят как да си мият зъбите и на каква възраст трябва да започнат да го правят.

Но всички проблеми със зъбите и венците започват с неправилната хигиена на устната кухина и понякога тези проблеми се появяват в детството.

За да избегнете появата на най-често срещаните заболявания на зъбите и венците, трябва да се научите да правите правилно зъбите си, като вземете предвид всички нюанси на този процес. И как да го направя правилно - по-късно в статията.

Как правилно да си почиствате зъбите: изберете паста за зъби

Правилният избор на паста за зъби и четки е гаранция за здравето на зъбите и венците, поради което е необходимо да се обръща специално внимание на избора на тези две хигиенни предмети.

По телевизията редовно рекламирате различни марки пасти за зъби, предназначени за борба с различни проблеми на устната кухина. Можете да си купите такива популярни тестени изделия във всеки супермаркет. Но ще направи ли човек правилното нещо, когато отива в най-близкия хранителен магазин с паста за зъби? В крайна сметка, пастата за зъби не е обикновена стока, а превантивна или дори лек. И да купувате средства от този вид е по-добре в търговски обекти, специализирани в лекарства - в аптеките.

Преди да изберете паста за зъби, по-добре е да се консултирате със зъболекар, В края на краищата само лекарят след изпита ще може да каже точно какви са проблемите със зъбите и венците и какви нюанси трябва да се обърне внимание - дали има тенденция за образуване на кариес или зъбен камък, дали венците са изчерпани и т.н. И само знаейки, с какви проблеми е необходимо да се бориш, е възможно да отидеш в магазина и да избереш подходяща паста за зъби.

Пасти за зъби, налични в рафтовете на магазините, са разделени на 2 групи: терапевтични и превантивни и хигиенични. Към хигиенните пасти обикновено се включва паста за зъби за деца, тъй като те съдържат само почистващи съставки. Хигиенните пасти не помагат да се отървете от заболявания на венците и зъбите, но само да премахнете плаката от зъбите. Ето защо, тези пасти се препоръчват да използват тези хора, които нямат проблеми с устната кухина.

Лечебно-профилактичните пасти за зъби са разделени на няколко типа, в зависимост от ефекта:

1. избелващи пасти

2. Паста за зъби срещу кариес

3. Паста за зъби за чувствителни зъби

4. Противовъзпалителни пасти

5. Зъбни пасти за сол

6. Ензим-съдържащи и пасти за зъби с биологично активни добавки

Всеки от тези видове пасти има свои собствени характеристики. Тези пасти се отличават със състава и посоката на ефекта.

Избелващи пасти съдържат в състава си пироксиди на две вещества - карбомид и водород. Тези вещества са окислители, които образуват химическа реакция при почистване на зъбите. Всъщност в хода на такава реакция се получава окисление на плака и изсветляване на зъбите. Въпреки това, без да се консултирате с лекар, не е необходимо да използвате професионални избелващи пасти за зъби, тъй като те силно засягат емайла. И след консултацията не трябва да злоупотребявате с избелващи пасти - тези пасти за зъби не трябва да се използват повече от 2 пъти седмично.

Съставът на евтините пасти за избелване често включва калциев карбонат или просто - креда. Подобна паста за зъби обикновено е по-добре да не се използва, тъй като тебеширните драскотини повреждат и увреждат зъбния емайл.

Пасти за зъби срещу кариес самият кариес не може да бъде излекуван. Те са превантивен инструмент за поддържане на оралното здраве при хора с тенденция да развиват кариес. Такива пасти включват аминофлуориди, натриев флуорид, калциев глицерофосфат и натриев монофлуорофосфат.

Флуорид и калций са необходими за здравето на зъбите, но в достатъчни количества, така че е необходимо да се изучи съставът на пастата за зъби преди закупуването. Производните на калций и флуор в пастата за зъби срещу кариес не трябва да надвишават 150 mg на 100 g паста, предназначена за възрастни, и не повече от 50 mg на 100 g паста за зъби за деца. Флуоридът има забележително свойство - той лекува зъбния емайл. Но в големи дози това вещество няма да е полезно за зъбите.

За чувствителни зъби се продават специални пасти за зъби, които включват калиев хлорид, натриев флуорид, стронциев хлорид и калиев нитрат. Тези вещества ще помогнат не само за намаляване на чувствителността, но и за допълнителна минерализация на емайла. Следователно, може да се твърди, че тези пасти за зъби, подобно на предишните, предпазват зъбите от кариес.

Проблемът с чувствителността на зъбите е доста често срещан. Свръхчувствителността има много неудобства и прави невъзможно да се насладите на храната. Ето защо е необходимо да се използват само специализирани пасти за зъби, за да се отървете от този проблем. Хората с тънък емайл и свръхчувствителност са противопоказани с избелващи пасти и избелване.

Противовъзпалителни пасти съдържат в състава си антисептици - хлорхексидин и триклозан. Тези вещества унищожават микробите в устната кухина, така че ако има възпалителен процес в устата, такава паста е абсолютно необходима. Противовъзпалителните пасти със стоматит при възрастни имат висока ефикасност. Но те могат да се използват само за лекарско предписание и за период от не повече от 2-4 седмици.

Сол пасти за зъби в състава му включват минерални соли, които подобряват кръвообращението в венците. Такива пасти за зъби са предназначени за употреба от хора, които имат кървене от венците и техните заболявания - периодонтална болест и пародонтит. Солните пасти имат специфичен вкус, на който трябва да свикне.

По отношение на ензим-съдържащи пасти за зъби и пасти с биологично активни добавки, те трябва да бъдат избрани и назначени само от зъболекаря.

Как правилно да четкате зъбите си: избирайте четка за зъби

За правилно подбрана паста за зъби трябва да купите прилична двойка - четка за зъби. Вземете първите, уловени в магазина не си струва, защото четките за зъби са от различни видове.

Отличителни четки за зъби твърди косми. Има четки с много 5 градуса твърдост:

1. Много мека

2. Мек

3. Средна твърдост

4. Трудно

5. Много трудно

Какъв вид четка може да поискате от зъболекаря или просто обръщайте внимание на състоянието на венците и зъбите. За хора, страдащи от проблеми с венците (възпаление, кървене), четините с меки влакна, които внимателно почистват зъбите, без да увреждат вече отслабените венци, са идеални. Ако дъвката и зъбите са здрави, можете безопасно да си купите четка с твърда коса. Тази четка ще почисти плаката върху зъбите и ще масажира венците. В случая, когато е трудно да се определи коя четка е необходима или ако твърдите влакна изглеждат неудобни, струва си да купите четка за зъби със средна твърда коса.

В допълнение, четките за зъби могат да бъдат с естествени влакна или със синтетични влакна. По-добре е да се даде предимство на синтетика, тъй като такива четки са по-малко склонни да се изкачват и не насърчават възпроизводството на бактерии, за разлика от четка с естествени влакна.

В допълнение към стандартните механични четки за зъби има и други видове - електрически, йонни, ултразвукови и ортодонтски.

Електрически четка за зъби в нашето време вече никой не е изненадан. Такива четки работят от батерии, произвеждат вибрации, като по този начин по-добре почистват зъбите, отколкото механичните четки. Но използването на електрическа четка не е повече от 3 пъти седмично, защото рискът от нараняване на венците е голям.

Йонната четка за зъби съдържа пръчка със специално пръскане на титанов диоксид. Основната характеристика на тази четка е, че тя разрушава плаката на молекулно ниво и лекува устната кухина. Можете да използвате йонна четка за зъби дори и без паста за зъби, защото зъбите в този случай се почистват с йонен поток и слюнка.

Ултразвуковите четки за зъби се считат за едни от най-добрите и най-скъпи. С такава четка няма нужда да правите специално механично почистване, защото почиства зъбите със звукова вълна. Ултразвуковите четки се препоръчват за хора, страдащи от появата на зъбен камък - с този проблем четката се справя лесно. Но не използвайте тази четка за хора с болести на кръвта, сърцето и кръвоносните съдове, епилепсията и предмалигневите заболявания на устната кухина, тъй като въздействието на ултразвука може да има отрицателен ефект.

Ортодонтски четки за зъби са за хора, използващи скоби. В четките тези четки имат специален изрез, което улеснява почистването както на зъбите, така и на скобите.

Как правилно да миете зъбите: основни правила

За да почистите зъбите е по-ефективно, трябва да спазвате определени правила.

Четка зъбите трябва да започне с отворени челюсти, от задния ред на зъбите. "Почистващите" движения от венците към зъба се правят, четката е под ъгъл 45 градуса. По този начин е необходимо да почистите и двете челюсти от двете страни - както от външната, така и от вътрешната страна (повърхността на зъба, която е обърната към езика).

След това трябва да почистите повърхността на зъбите, която се използва за дъвчене на храна. Четката се намира хоризонтално и се правят ротационни движения.

Грешка е да се смята, че зъбите отвън трябва да се почистват хоризонтално - в този случай бактериите просто ще бъдат прехвърлени от един ред на друг и разстоянието между зъбите ще бъде запушено.

След като измиете зъбите си, трябва да почистите езика на бактериите и плаката, движещи се движения.

Като цяло процесът на почистване на зъбите трябва да бъде не по-малко от 3 минути, Броят на четките на челюстта на челюстта за целия процес на почистване е около 150. Правилната хигиена на зъбите е гаранция за тяхното здраве.

Четкането на зъбите трябва да се извършва два пъти на ден - сутрин и вечер, Но повечето хора пренебрегват вечерното почистване, но напразно. Бактериите и хранителните остатъци, които се натрупват през целия ден, оказват негативно влияние върху емайла, и го унищожават.

В допълнение към почистването на зъбите с четка, е необходимо да се почисти междузъбното пространство с зъбен накрайник или напоител. В края на краищата, четката не винаги е добра при премахването на плаката от труднодостъпни места. Използването на вода за уста също ще бъде от полза. По-добре е да се закупят изплаквачки с антибактериален ефект и да се използват след хранене.

Как правилно да си почиствате зъбите за деца: инструкции стъпка по стъпка

Малко родители са наясно с възрастта, в която да се изчеткат зъбите ви, колко често трябва да го направите и как да го направите правилно. За да се почисти зъбите на детето, трябва да започне от момента на появата на първия зъб. За малки деца не използвайте четки. Има специална силиконова дюза, която се поставя на пръста. Пръстенът не само може да почисти зъбите, но и да масажира венците, които се проявяват, когато зъбите избухват. Пасти за зъби може да се използва до една година.

За по-големи деца има четки за зъби и пасти за деца, безопасни, ако случайно се поглъщат. За да се почистят зъбите, бебетата се нуждаят от 2 минути, а при по-големи деца - най-малко 3. За двукратна хигиена на устната кухина децата се нуждаят свикнали от ранна възраст.

Нека разгледаме стъпка по стъпка колко правилно да почистваме зъбите на децата:

1. Трябва да леко навлажнете четката за зъби и да изтласкате малко количество паста за зъби (размер на грах) върху нея.

2. Цялата повърхност на зъбите започва да се почиства с въртеливо и транслационно движение на затворената челюст.

3. След отворена челюст почистете горната и долната челюст от двете страни, започвайки от задните молари.

4. След това трябва да почистите повърхността на дъвката на зъбите с ротационни движения или движения назад и напред.

5. Ако детето е на повече от 3 години, тогава е необходимо да почистите повърхността на езика. Дете на по-млада възраст просто не може да даде тази процедура.

Как правилно да си почиствате зъбите и да не навредите на децата си?

Не се ревнувайте при почистване на зъбите на детето, в противен случай може да причини болка и да нарани зъбите или венците. Твърде много натиск върху четката по време на почистване ще изплаши бебето и той ще се страхува от тази процедура.

Също така, не използвайте електрическа четка за зъби за малки деца. Звукът на такава четка може да уплаши детето.

Освен това е необходимо да се използват четки за зъби, които са подходящи за възрастта на детето. За деца под една година не са необходими четчици за зъби, достатъчно пръсти за пръстите на силикон. В края на краищата, дъвката на детето може лесно да бъде повредена с груби четина на четката за зъби.

Share:
Comments