Почистване на черния дроб - как да помогнете на тялото си

Тази статия е за това, какви методи могат да възстановят и подобрят черния дроб: диета, лекарства, процедури. Идеята за почистване на тялото от токсини, особено чернодробно пречистване, наскоро придоби огромна популярност. Традиционната медицина предлага разнообразие от методи и средства за "почистване на черния дроб", често доста екзотични, в аптеките можете да намерите много лекарства и още повече лекарства, които обещават да почистват, възстановяват и подобряват функцията на черния дроб. В същото време професионалните лекари в по-голямата си част са критични към тези две лекарства и самата фраза "почистване на черния дроб". Как можете да се грижите за този важен орган, защо и на кого е необходимо и какви успехи трябва да се очакват?

Ролята на черния дроб в поддържането на здравето на тялото е огромен. В допълнение към участва в смилането, носи синтеза на витамини, въглехидрати, мазнини, ензими и биологично активни вещества, които участват в хематопоезата и спиране на кървенето, синтезира и изходи холестерол, неутрализира около 90% от перорални лекарства. Алкохол, никотин, инфекции - всички тези атаки черния дроб отнема sebya.Esli редовно злоупотребява с мазни храни, пушени продукти, алкохолни напитки, не следват диета, пушене, често са принудени да вземат лекарства, които страдат от наднормено тегло - тогава трябва да се мисли за Вашият черен дроб.

Ако принудите основния филтър на тялото да работи "за износване", в крайна сметка това ще доведе до това, че чернодробните клетки - хепатоцитите - ще започнат да се разпадат и няма да може напълно да изпълнява функциите си. Това може да се прояви чрез сериозността и дискомфорта в правилния хипохондриум, докосването на езика и горчивината в устата, особено сутрин, появата на чести проблеми с кожата и косата. За да компенсирате загубата на хепатоцити, първо трябва да дадете на черния дроб възможност да си починете и да се възстановите, и второ, да предоставите подходящия "строителен материал".

Така че, ако решите да се погрижите за черния дроб, първата и основна стъпка е диетата. Уви, без ограничения в храненето, никакви "магически" хапчета няма да ви помогнат. На базата на класическа медицинска маса №5 (по официална медицинска класификация), прилагана при хронични заболявания на черния дроб. Вашата задача - да изключите мастни, пържени, пушени ястия - това са тези, които дават максимално натоварване на черния дроб. Въздържайте се от черно кафе, алкохолни напитки и опитайте да ядете на малки порции 4-5 пъти на ден. След 2-3 седмици от тази "почивка" за черния дроб ще почувствате и ще видите резултата - кожата ще стане по-чиста, по-добре благоприятна, приятният бонус ще бъде загубата на няколко излишни килограма.

Предимствата за черния дроб ще бъдат значително по-големи, ако едновременно с терапевтичния режим на хранене ще вземете и препарати от основни фосфолипиди. Това е точно "строителният материал", от който ще бъдат изградени нови чернодробни клетки. В аптеките можете да намерите внесени и домашни препарати от тази група: Essentiale, Essliver, Phosphogliv и др.

Многобройни хранителни добавки за пречистване на черния дроб: таблетки, капки, чайове - съдържат главно компоненти от растителен произход, които имат мека холеретика и в по-малка степен противовъзпалителни ефекти. Това е най-често екстракти от безсмъртен пясък, артишок, мента, танис, царевични стигми. Те са добри като допълнение към терапевтичното хранене, особено със симптоми на стагнация на жлъчката. Активното вещество на екстракта от магарешки бодил е забелязано - силамарин, притежава хепатопротективни свойства, съдържащи неговите средства, предпазва чернодробните клетки от разрушаване, повишава ефективността на тяхната работа.

За да се почисти черен дроб и жлъчен мехур, за да се елиминира стагнацията на жлъчката, се използва и процедура наречена дубай. Има няколко варианта за това, но смисълът остава непроменен: трябва да вземете лекарство с холеретичен ефект и да легнете, осигурявайки топлина в областта на черния дроб. Dyubage е доста специфичен метод, който е различен за различните хора и е строго противопоказан за редица заболявания (например холелитиаза). Във всеки случай, ако искате да направите dubazh, консултирайте се с Вашия лекар предварително.

Share:
Comments