Pleurisy - причини, симптоми, диагноза, лечение

плеврит означава възпаление на плеврата, която покрива белите дробове отвън, а също и обвивката на кухината на гръдния кош отвътре. Гръдната и белодробната част се наричат ​​и външната и вътрешната плевра. По време на нарушението на плеврата, образуването на смазочна секреция се нарушава и нейният състав се променя. В резултат на това, листото на плеврата се втрива, което причинява болка.

Причины плеврита

При младите хора плеврозата може да трае от няколко дни до няколко седмици. Рядко се наблюдава плеврит като независимо заболяване или като вторична проява на екстрапулмонарни инфекции.

Що се отнася до причините за плеврит, тук можете да включите различни наранявания на гръдния кош, проникващи наранявания, както и фрактури на ребрата. В такива ситуации заболяването често е комбинирано с пневмоторакс, туберкулоза и белодробен тумор.

Симптомы плеврита

Симптомите на това заболяване проявяват определена болка в гръдната част. Те се характеризират с рязко начало и продължително затруднено дишане. Директно самата болка в повечето случаи се наблюдава от едната страна на гръдния кош. Понякога те могат да бъдат пренесени до рамото или стомаха. Болката по време на плеврит може да бъде утежнена от кашлица, внезапни движения или кихане. Болката се облекчава, от своя страна, по време на почивка, със забавяне на дишането. За да се избегне болка, пациентите често се опитват да дишат повърхностен.

Всеки трябва да знае, че подобни болки в гръдния кош могат да се появят и при други състояния, които не са свързани с плеврит. Това включва интеркостална невралгия или болезнено напрежение на интеркосталните мускули. Ако плеврит се образува в резултат на вирусни инфекции, пациентът може да има главоболие, мускулни болки, треска.

Диагностика плеврита

Има много състояния, които водят до плеврит, така че лекарят в началото трябва да определи причината. Необходимо е да се извърши общ преглед, както и рентгенография на гръдния кош. Необходим е кръвен тест и в някои случаи други допълнителни изследвания, които напълно ще определят всички причини за плеврит. Поради такива причини се включват всички видове вирусни инфекции, туберкулоза и пневмония, кръвни съсиреци в белите дробове и други.

Ако според лекаря плеврата е причинена от автоимунни заболявания, например ревматоиден артрит, тогава основният акцент ще бъде върху кръвния тест.

В случай, че плевралната ефузия е намерена в плевралната кухина, се извършва пункция, както с терапевтична, така и с диагностична цел. Получената течна проба се изпраща за анализ, за ​​да се определят възможните причини за заболяването.

Лечение плеврита

Що се отнася до лечението на плеврит, тогава изборът му се извършва въз основа на причините за появата му. Ако причините са бактериални инфекции, тогава лекарят предписва антибиотици.

Много често, за да се облекчи болката, придружаваща заболяването, лекарят може да предложи използването на някои нестероидни противовъзпалителни средства. За да се облекчи много тежката болка, могат да се предписват болкоуспокояващи, както и подтискащи кашлицата. Наред с другите неща, за да се облекчи благосъстоянието, ще се помогне на половината лежащо състояние на болната страна с мека възглавница под главата.

Ако има излишък, може да се наложи да изцедите плевралната кухина, която се състои в поставянето на епруветка, която излива течността.

плеврит вполне реально предотвратить, в зависимости от его причин. Например, при заболевании сердца либо лёгких, управление главной болезнью поможет в некоторой степени предотвратить непосредственно накопление жидкости.

Share:
Comments