Plantain - лечебни свойства и приложение в медицината

Plantain - общо описание

живовляк - многогодишно растение от семейство паланин, характеризиращо се с радикална розетка, от централната част на която растат цветни листа без листа - цветни стрели. Гръб - дебел, къс, от всички страни седнал с влакнести, нишковидни процеси, разположен вертикално.

Листата са широко елиптични или широко яйцевидни, назъбени. Малко пубертетна или голи, дълга до 12 см с надлъжни 6-9 вени. Цветя - малки, с кафяв аурел, един в синуса на мембраната. Плодове - яйцевидна, многосемична, двукомпонентна кутия с малки семена, разположена във всяко гнездо в брой от 4-8 парчета.

Цъфти от май до август, плодовете узряват през септември-октомври.

живовляк — виды и места произрастания

живовляк — растение, распространенное повсеместно. Встретить его можно на улицах, в садах, на обочинах дорог, лугах, пастбищах, лесных полянах и тропах. Растет на разных по влажности и механическому составу почвах. Вдоль тропинок и дорог может образовывать заросли, протяженностью в несколько километров.

В зависимост от местообитанието, планинът има много народни имена: пътешественик, пътник, спътник, репей.

Ако говорим за сортове, в момента около 260 вида са известни. Има много оригинални екземпляри, чийто жизнен цикъл е не повече от сезон, някои се чувстват добре в планинските пустини на Перу и Аржентина, други се изкачват на височина 4 хиляди метра над морското равнище, а третият - до 2 метра (Хавай).

Най-често срещаните видове, намиращи се на територията на Русия и страните от бившата ОНД, са: псилиумът лилав, пясъчен, снежен, морски, копитен, почернял.

живовляк — лечебные свойства

Растението има противовъзпалителни, аналгетични, хемостатични, бактерицидни, антиалергични и хипнотични ефекти. Препаратите, базирани на плантани, са полезни при очни заболявания, главоболие, диабет, метаболитни нарушения, анемия, неврастения, аритмия, сърдечна недостатъчност, заболявания на жлъчния мехур.

живовляк улучшает аппетит, оказывает комплексное воздействие на работу системы пищеварения, стимулирует выработку желудочного сока. Полезен он при хронических гастритах, колитах, метеоризме, язве желудка. Отмечена высокая эффективность при лечении злокачественных новообразований, лимфогранулематозов и лейкозов.

Отвара от листата се използват при лечението на туберкулоза, бронхит и други заболявания на белодробната система. Водната инфузия на листа при поглъщане на тонове и алкохол - понижава кръвното налягане и има изразен седативен ефект.

Отвара от семената е известно като обгръщащо и омекотяващо за запек, хемороиди, възпалителни процеси на стомаха и червата.

живовляк — лекарственные формы

Като лечебна суровина използвайте листа, семена, сок, рядко съцветия. Може да се използва както в суха, така и в прясна форма. Най-честите форми на дозиране са инфузии, отвари и тинктури.

Листата се събират през лятото. Непроменените зелени листа трябва да бъдат внимателно откъснати или нарязани с шкурка. По-добре е да тръгнете след пладне след дъжд. Листата се изсушават в добре вентилирана стая, в сушилня при температура 50 градуса или под навес, като се поръсва тънък слой. Можете да низ листа на низ и да ги обеси на сянка, и след 3 дни, го изсушете в кутия. Съхранявайте получените суровини в хартиена торба или стъклена буркана на тъмно място в продължение на 3 години.

Семената заедно с дръжките се събират след цъфтежа. Изсушете и съхранявайте по същия начин. Срок на годност - 2 години.

живовляк — рецепты

С тежки пристъпи на кашлица, ангина, бронхит, магарешка кашлица ще помогне инфузия: 1 супена лъжица. л. сухи листа / чаша вода, кипене, настояват, обвити за 2 часа, изтичане. За да консумирате 1 супена лъжица. л. 3 пъти на ден.

Когато колит, гастрит от листата изстискайте сока и я вземете за 1 супена лъжица. л. 4 пъти на ден за половин час преди хранене.

При запек, възпалителни процеси на храносмилателната система, инфузията на семена е ефективна: 25 гр. сурова / 0,2 кипяща вода, разклаща се. Пийте 2 супени лъжици 3 пъти на ден преди хранене.

С пептична язва, прясно изцеден сок, смесен с 1 чаена лъжичка. мед, кипете в продължение на 20 минути. Вземете 3 супени лъжици. л. Да се ​​съхранява в хладилник, плътно затворен с капак.

Пресни листа се прилагат за гнойни рани, драскотини, натъртвания.

живовляк — противопоказания

Не се препоръчва използването на плантани в хора с висока киселинност на стомаха и склонност към тромбоза.

Коментари

Оксана 05/03/2016 Спомням си, когато приятелката ми имаше проблеми с метаболизма, й беше предписана някакво лекарство, базирано на плантани. Бях дори изненадан. Но всичко, от цената на приятеля, тя в сложни и все още всички треви видя. Като цяло плантатът може да бъде преброен. Ira 05/03/2016 Да, всички сме свикнали да разчитаме на плантани, само с ожулвания и рани. Ние със сигурност знаем, че като прикрепим листа си към възпалението, ще се отървем от кръвоизлив, мръсотия и микроби, дори болка. И тук се оказа, че плантатът може да се използва много по-широко. Анна 05.03.2016 Има много видове плантани, и на практика расте навсякъде. Буквално отиваме за лекарството с краката си. Научих много за себе си за това растение. Той, оказва се, дори засяга тумора! А колитът и гастритът, разбира се, ще лекуват. Светик 05/03/2016 Вече съм уморен да чета всички свойства на плантана, като изброявам всички болести, които лекува. Веднага и не се опитвайте да си спомните, но току-що осъзнах едно нещо - това е просто великолепно растение, на което можете да разчитате! И на практика без контраиндикации. Наталия 03.05.2016 живовляк, наверное, известен всем. Причем, как средство против ссадин и ранок, а вернее, от заражения через них. Больше я ничего и не слышала про подорожник, но мне и этого было достаточно. В любой ситуации, начиная с детства, нас выручал подорожник.
Share:
Comments