Пиелонефрит при жените - причини, симптоми и лечение. защо

Пиелонефритът е неспецифично инфекциозно възпалително бъбречно заболяване, при което се засягат бъбречният таз, тръбният апарат и паренхимът.

При жените заболяването е пет пъти по-често, отколкото при мъжете. Това се дължи на анатомичната структура на уретрата: тя е широка и къса (дължината й при жените е около два сантиметра), което позволява инфекцията бързо да достигне до пикочния мехур и да се разпространи по-високо. В допълнение, уретрата на жената се намира до ануса и входа на вагината, където от уретрата и влизат в патогените на болестта. При мъжете уретрата е дълга, тясна и объркана - това потиска разпространението на бактериите.

Пиелонефритът се отнася до сериозни заболявания, по-добре е да предупреждавате, отколкото да лекувате. Тя представлява 30% от всички заболявания на пикочно-половата система, т.е. най-честите, тъй като често са напълно безсимптомни, без да нарушават общото състояние. Понастоящем нефролозите са по-загрижени за лечението на пиелонефрит, отколкото терапевтите. През последните 10 години броят на пиелонефритите е намалял с 10 пъти.

Класификация на пиелонефрит:

1 - първичен (остър);

- вторични (хронични);

2 - неусложнена (пиелонефрит се наблюдава при жени с нормален уринарен тракт и с нормална бъбречна функция);

- Сложна (пиелонефрит се развива върху патологично променен пикочен тракт (кисти и т.н.) и с нарушена бъбречна функция).

Както бъбреците, така и един от тях могат да бъдат засегнати.

Пиелонефрит при жените - причини

Причините за пиелонефрит при жените е условно патогенна микрофлора, която обикновено се съдържа в човешкото тяло. Най-често тя пиелонефрит, причинена от Ешерихия коли - 90% от случаите, стафилококи, Протей, ентерококи и Pseudomonas Aeruginosa. Проникването на агент в бъбреците се свързва с обратен хладник на урина (кипене на урина), поради притиснат поради затруднено на пикочния мехур на урина - за камъни, структурни аномалии, повишени интравезикално налягане. При жените, дължащи се на анатомичната структура на уретрата и неговото местоположение в непосредствена близост до ануса е често срещано явление, което допринася за разпространението на инфекцията чрез възходяща.

Налице е низходящ (хематогенен) начин на развитие на пиелонефрит при наличие на хронична инфекция в организма.

Предразполагащите фактори на пиелонефрит при жените са:

- запушване на пикочните пътища (срещу него може да се развие хидронефроза);

- налична бактериурия (може да бъде асимптомна);

- бременност

- възрастна възраст (по-често засадена полимикробна флора, играе ролята на жизнени условия).

Факторите, които провокират развитието на пиелонефрит при жените, включват:

- хипотермия;

- стрес;

- намален имунитет;

- претоварване;

- съпътстваща патология (захарен диабет);

- Различни диагностични и терапевтични интервенции на органите на пикочно-половата система (катетеризацията на пикочния мехур почти във всички случаи води до пиелонефрит);

- вродени аномалии в развитието на урогениталната система;

- пролапс на матката;

- наранявания на гръбначния мозък.

При жените пиелонефритът обикновено е вторичен - възниква на фона на съществуващите хронични заболявания.

Пиелонефрит при жените - симптоми

Пиелонефритът - коварно заболяване, може да се случи остро и хронично.

1. Остър пиелонефрит има изразени симптоми:

- висока температура, студени тръпки, сърцебиене;

- Болка в прожекцията на бъбреците или встрани;

- често уриниране;

- малък оток под очите и краката;

- прояви на интоксикация: гадене, повръщане, тежка слабост, слабост, немотивирана умора;

- апатия, раздразнителност;

- промени в клиничния анализ на кръвта (левкоцитоза, повишени ESR), в общия клиничен анализ на урината (наличие на бактерии и левкоцити).

2. Хроничен пиелонефрит при жени характеризиращи се с по-малко тежки симптоми, замъглена клинична картина, спокойна кръв (без признаци на възпаление), в урината - голям брой левкоцити и бактерии може да не са. При хроничния пиелонефрит жените нямат патогмонични признаци. Симптомите на хроничен пиелонефрит при жени могат едновременно да се проявят всички или някои от следните:

- болезнено;

- Dysuric;

- уринарна;

артериална хипертония.

1. По отношение на синдрома на болката, е необходимо да знаем, че няма болезнени рецептори в бъбреците - те се намират във влакнестата капсула и нейното разтягане (когато бъбреците се увеличават по размер) води до болка. Следователно, болката при остър пиелонефрит е интензивна и болезнена, трудна за понасяне, защото макроскопски бъбреците могат да увеличат значително обема си. С гнойни форми се появяват гнойни фокуси, които предизвикват увеличаване на болката.

Причината за продължителна болка при хроничен пиелонефрит при жени е появата на сраствания, образувани между влакнестата капсула и мастната капсула на бъбреците. По-често болката е асиметрична, от една страна - повече; и те могат да възникнат от противоположната на поражението страна: процесът отдясно и болката вляво. Това се обяснява с пресичането на инервацията на нивото на тазовите плексиги. Следователно ултразвукът трябва да гледа и двата бъбрека. Симптом Pasternatskogo може да бъде положителен не само с пиелонефрит, но и с холецистит, панкреатит.

2. Почти всяка трета жена има признаци инфекция на долните части на пикочно-половата система - цистит: често болезнено желание за уриниране, дори и с празен пикочен мехур и изгаряне и изгаряне с уриниране, появата на кръв в урината, промяна в цвета и прозрачност на урината (тъмно, мътен), понякога с характерна остра миризма на риба.

Дизуров синдром - преходно: тъй като възпалението намалява, то изчезва.

3. Уринарен синдром:

- протеинурия - протеинът може да бъде открит в урината; количеството протеин е по-малко от 1.0 g / 1; ако е повече от 1.0 g / l, което не е характерно за пиелонефрит, пиурия (диария) или диабетна нефропатия, евентуално в комбинация с пиелонефрит, трябва да се изключи пиелонефрит в комбинация с гломерулонефрит;

- левкоцитурия: нормално при жени в урината - до 8 в областта на левкоцитите (при мъжете - до 4 в n / sp); ако броят на левкоцитите е повече от 8 в n / sp е левкоцитурия, показва наличие на възпаление;

- Микроматуратура е наличието на свежи непроменени еритроцити до 40% (повече от 40% от еритроцитите се наблюдават при захарен диабет, МКБ, диатези на урината, травма, нефро-тоза);

- бактериурия - при натрупване на урина се определя видът на патогена и микробния номер: обикновено микробният номер е до 105, ако е 105 или повече - е спешно да започне лечението.

Пиелонефритът е опасен за сериозните усложнения:

- абсцес (кухина с гной в бъбречния паренхим);

- сепсис (сериозно състояние, което се развива след заразяване в кръвта, може да се окаже смъртоносно);

хронична бъбречна недостатъчност.

Диагностиката на пиелонефрит включва:

- общи клинични изследвания на кръвта и урината;

- бактериологична култура на урината;

- Установено е ултразвуково изследване на бъбреците (деформация на бъбреците и промени в бъбречния таз).

При по-тежки или неразбираеми случаи се извършва урография или CT, MRI на бъбреците и при необходимост радиоизотопната диагностика за оценка на състоянието на паренхима.

Пиелонефрит при жени - лечение

Лечението на пиелонефрит при жени е сложно, тактиката за лечение на остър и хроничен курс е малко по-различна.

Лечението на остър пиелонефрит започва с назначаването на симптоматични лекарства, дължащи се на изразена клиника и тежък курс. След това патогенът се елиминира. През първите няколко дни с остър пиелонефрит има нужда от легло (режим на спалня), т.е. хоризонтално положение и топлина. Трябва да пие изобилно.

Лечението на хроничен пиелонефрит незабавно започва с ефект върху причината, причиняваща заболяването. За тази цел се използват антибиотици с широк спектър на действие (преди да се получат резултатите от бактериозума) и уротисептици. Антибиотиците се предписват емпирично, ефектът се наблюдава при половината от пациентите. В бъдеще, когато се получават резултатите от бактериозата, лечението се коригира.

Основната група антибиотици, които са актуални при лечението на пиелонефрит при жени, са аминопеницилин, защитени от клавулониева киселина: те са по-малко токсични за бъбреците от други и имат широк спектър от действия. След това е възможно заместване на антибиотик от друга група, като се отчита резултатът от теста бактериалната инокулация. От друга от защитени пеницилини, цефалоспорини с използване на 3 - 4 - то поколение (. Цефтриаксон tsefipim, цефотаксим и др) флуорохинолоните (Staflo, Levolet), макролиди (азитромицин, спирамицин, и т.н.). Ефективно използване на нитрофурани (Furamag, Monural). Курсът на лечение с антибиотици е от 7 до 14 дни. Обикновено антибиотиците се прилагат под формата на таблетки, тъй като след абсорбция от червата, тяхната висока концентрация остава. Парентералното приложение е показано за тежки признаци на интоксикация: гадене и повръщане.

Ако след 48 - 72 часа няма ефект, компютърната томография на коремната кухина се извършва, за да се изключи флегмон или абсцес. Също така се повтаря бактериологичната култура на урината и се определя чувствителността на патогена към антибиотиците. Ако по време на допълнителен преглед се открие свръхексперимент, е необходима хирургична интервенция.

Голям проблем е развитието на устойчивост на микроорганизми към антибиотици. В момента препаратите на пеницилиновата група (ампицилин и др.) Не могат да се прилагат, тъй като Е. coli е основният причинител на неусложнения пиелонефрит, който се засява в 90% от случаите - има естествена устойчивост към пеницилините. Също така е невъзможно прилагането на 5-NOC и бизептол за лечение на пиелонефрит!

Флуорохинолоните се прилагат емпирично.

Флуорохинолоните от I - II поколения са ефективни при хроничен пиелонефрит, причинен главно от Е. coli.

В допълнение към антибиотиците се използват:

- противовоспалительные средства (мовалис, диклофенак, парацетамол);

- поливитамины;

- общеукрепляющие средства;

- адаптогени (елеутерококус, женшен).

При правилна диагноза и своевременно започване на адекватно лечение прогнозата с пиелонефрит е благоприятна. Една жена се счита за здрава, ако след освобождаване от отговорност за една година, причинителят в урината не се открива.

Share:
Comments