Пелин - лечебни свойства и приложение в медицината

Пелината е общо описание

Род пелин из семейства Астровые представлен многолетними травянистыми растениями, для которых характерны сильный ароматный запах и знаменитая полынная горечь (именно благодаря ей полынь имеет славу самого горького растения российской флоры). пелин имеет высоту до 1,5 м, у нее прямой граненый стебель и перисторассеченные листья. Цветет она в июне-сентябре мелкими, красноватыми цветками, образующими метельчатые соцветия. Используют полынь в качестве лекарственного растения и как компонент абсента.

пелин - виды и места произрастания

Основните места за развитие на пелин са Европа, Северна Африка, Западна Азия, Северна Америка, Южна Европа и Русия, където расте около 170 растителни вида от съществуващите 400. Най-известните видове са пелин, лимон, лимон, сребро, таурианска, обикновена и горчива, която е най-използвана в народната медицина.

пелин - лечебные свойства

Препараты полыни принимают для улучшения аппетита и пищеварения. Также их используют в качестве тонизирующего, успокаивающего, кроветворного, глистогонного, ранозаживляющего, желчегонного и мягкого слабительного средства. пелин с успехом лечит истощение, бессонницу, различные неврозы, простудные заболевания, малярию, грипп и даже эпилепсию. Также с помощью отвара травы полыни нормализуют менструальный цикл, излечивая аменорею, гипоменструальный синдром и некоторые гинекологические заболевания.

пелин - лекарственные формы

Като лечебна суровина се използват листа от пелин и трева (цветни нотки). Приготвянето на растението се извършва два пъти. Преди цъфтежа, листата се събират без дръжки. По време на цъфтежа върхове събират чрез рязане с дължина от 20 cm до 25 cm. Късно Artemisia заготовката на лекарствен намалява неговата стойност. За да се предотврати запържване суров събраната трева и оставя свободни изсушават на сянка или в сушилня за чуплива състояние, полагане на слой от 5 см и се суши на сянка или в сушилня за чуплива състояние. Съхранявайте суровините, без да губите лечебните си свойства, може да бъде до 2 години.

пелин - рецепты

За да излекувате раните, използвайте накиснати пресни листа от пелин, които се нанасят върху възпаления. За лечение на гнойни рани използвайте мехлем, който се приготвя чрез пара във водна баня за 5 минути 2 супени лъжици. л. билки пелин с 2 супени лъжици. л. вътрешна свинска мазнина. След това, след перколацията, смазва раната до пълно изцеление.

Много ефективен пелин при цистит. За да получите лечебен наркотик, шепа билки се задушават с 2 чаши горещо мляко и, покрити с капак, настояват, докато се охлади малко. След изливането на състава в пластмасова кофа и седнал върху него, затоплен с тънък шал до талията. Ако няма мляко, вместо това се разрешава да се използва вода, но след това ефективността на лечението се намалява.

С ангина пекторис или затруднено дишане, които са причинени от стресови ситуации, както и в случай на намаляване на силата, направете подправка от пелин. Добавя се към салати, супи, втори курсове.

За лечение на гастрит или стомашни язви, трябва да дъвчете щипка сух или свеж пелин, като поглъщате слюнка. Можете също да пиете чай от пелин, като го варете както обикновено: щипка или 1 клонка в чаша вряла вода.

За да се отървете от прекомерното изпотяване, тялото използва вана с отвара от пелин, за чиято подготовка половината чаша смлян клон на пелин и чаша дъбова кора приготвят 1 литър вряща вода и готвят за около половин час. След това се изсипва, излива бульон в баня с вода.

С главоболие, пелинът се прилага върху храстите и челото.

пелин - противопоказания

Не използвайте пелин за повече от 2 седмици (максимум - един месец) или с надвишаване на предписаната доза, за да избегнете появата на нарушение на нервната система. Ако е необходимо по-продължително лечение, тогава се прави месечна почивка, а след това отново започвам да приемам пелин препарати.

Противопоказания за приемането им са бременност, кърмене, ентероколит, кървене, анемия, намалена киселинност на стомаха и алергия към пелин.

Коментари

Luban 05/03/2016 Благодарим ви за статията! Баща ми, наскоро, често има болка в стомаха. И не само боли, а атакува. Но той не иска да ходи в болницата по никакъв начин - мъже)) Това е трудно. И след като прочетох тази статия, му дадох шепа сух пелин и той имаше болка! Лариса 05/03/2016 О! Не можех да си представя, че можете да използвате пелин като допълнение към чиния! В една салата, вероятно е твърде горчив ... Но в супа, можете да добавите лесно. Оказва се, че пелин третира спада на силата, дава жизненост. Джулия 05/03/2016 Мой приятел, напълно излекуван от цистит, благодарение на пелин. Сега всички хвалят тази билка)) И за язва на стомаха и гастрит, и не казвам нищо. Язвата може да не са толкова чести, но почти всеки втори гастрит. Следователно, това познание е много полезно. Калина 05/03/2016 Просто съм шокиран, че обичаят, изглежда, пелин, излекува толкова много различни болести! Благодаря за всички тези съвети! Разбирам, че с гастрит, който дъвче клонче от пелин, можете да разчитате на бърз ефект! Това е много полезна информация! Вика 05/03/2016 Дори пелин има куп от всякакъв вид. Но в нас най-широко разпространени само две, и че, в основни линии, използвайте пелин горчив. Благодаря ви много за тази информация! Дори и аз не можех да мисля, че за лечение на гастрит, можете просто да дъвчете малко трева!
Share:
Comments