Пчелата е ухапала: какво е необходимо да направите, дали е

Лятният сезон се различава не само при топло време, но и в риска от хапене на опасни насекоми, включително пчели.

Помислете по-подробно какво трябва да направите, ако сте ухапан от пчела и как да го предотвратите.

Какво да направя, ако една пчела е ухапала: симптоми

Признайте, че пчелното ухапване е лесно, защото обикновено е придружено от такива симптоми:

1. Остър зашиване или болка при печене в мястото за ухапване.

2. Зачервяване на мястото за ухапване.

3. Появата на бяла точка в зоната на проникване на жилото.

4. Началото на подуване в мястото на ухапване.

5. Поява на малък обрив и сърбеж в близост до засегнатата област на кожата.

В допълнение, понякога ухапването от пчелите може да причини силна алергична реакция при хората. Симптомите могат да бъдат:

1. Гадене и повръщане.

2. Станете головни.

3. Замаяност.

4. Гърби.

5. Повишена сърдечна честота и пулс.

6. Появата на студена пот.

7. Остър скок на кръвното налягане.

8. Устреми.

9. Условие, подобно на астматична атака.

10. Сърбеж по цялото тяло.

11. Силно подуване на мястото за ухапване.

12. Повишаване на телесната температура.

13. Слабост.

14. Затруднено дишане поради силно подуване на ларинкса и шията.

15. Загуба на съзнание.

Важно е да знаете, че при някои хора тази алергична реакция е особено остра. Това се случва вече в първите минути след ужилването на пчелата и може да доведе до сърдечен арест, пълен със задушаване или анафилактичен шок. Повечето малки деца с остра алергия към отрова от пчели са склонни към този резултат.

Заслужава си да се спомене за реакцията, която възниква след като пчелата удря в окото. Фактът е, че този орган е много чувствителен и незабавно реагира на всяко дразнене. В резултат на това, първата минута след лезията, човек започва да страда от изобилие от сълзлива течност, силен оток на клепача и лицето.

Въпреки такова трудно състояние, подуването е само половината от неприятностите. Рискът от изтръпване на лицето и развитието на задушаване при пациент след захапване от пчели е голяма опасност. Поради тази причина, веднага след инцидента, трябва да се свържете с лекар възможно най-скоро.

Какво да направите, ако човек е ухапан от пчела: Правила за първа помощ

Класическата техника на първа помощ след ухапване от пчела осигурява следното:

1. Преди всичко, трябва да сте спокойни, тъй като стреса предизвиква бърз сърдечен ритъм и увеличаване на дихателните контракции. Това от своя страна води до още по-бързо разпространение на отровата в кръвта и влошава състоянието на пациента.

2. След това трябва внимателно да проверите мястото на ухапване. Ако в нея има стърчило (обикновено се случва), то трябва да се отстрани с пинцети, които трябва да бъдат предварително третирани с алкохол.

С помощта на ноктите ще бъде трудно да премахнете жилото и това е неудобно. Това само ще причини допълнителна болка на човека и освен това под ноктите винаги има цяла "стада" от микроби, които лесно могат да провокират инфекцията в меките тъкани.

Важно е да знаете, че колкото по-дълго стопиращият остава в тялото на жертвата, толкова по-бързо отровата се разпространява през тялото. Поради тази причина трябва да я издърпате внимателно, но в същото време бързо.

3. След това трябва да навлажнете парче стерилна превръзка в алкохол или пероксид и да го прикрепите към раната.

4. За да премахнете подпухналостта, можете да използвате студен компрес (лед, увит в кърпа). Прилагайте го не може да бъде повече от десет минути, за да не причинява нарушение на кръвообращението.

5. Пострадалото лице определено трябва да му даде напитка със силен чай, за да напълни течността в тялото. Това е необходимо за борба с отровата.

6. Хората, които са алергични към отровата на пчелите, винаги трябва да имат специален паспорт с информация, която описва възможните симптоми и как да се лекуват.

Също така, страдащите от алергия трябва да носят опаковани спринцовки и набор от необходими лекарства. Обикновено такива са антихистамините, наречени Claritin или Dimedrol. Те наистина могат да спасят живота на човек след внезапно ухапване от пчела на място, далеч от лекарите.

7. След ухапване е важно да се наблюдава състоянието на пациента. Ако дишането му се счупи, се появи кашлица, бледност и втрисане, тогава то трябва да бъде покрито с бутилки с топла вода и покрито с одеяло.

За да се нормализира налягането, жертвата може да даде 20 капки кардиомин.

8. Ако човек започне да се задушава, той трябва да даде две таблетки Dimedrol. Те ще премахнат проявите на алергия и ще намалят тежестта върху сърцето.

9. След това трябва да предадете пациента на болницата възможно най-скоро.

10. Преди пристигането на лекарите на човек, човек не може да остане сам, защото във всеки един момент може да се влоши. В същото време съществува висок риск от сърдечен арест.

Ако жертвата има всички признаци на сърдечна недостатъчност (болка в гърдите, недостиг на въздух, кашлица, летаргия, нарушение на сърдечния ритъм), тогава трябва да направите непряк сърдечен масаж и изкуствено дишане.

За трийсет кликвания трябва да направите два пълни вдишвания. Важно е да не се прекалява и да се прекъсват ребрата на човека, тъй като такива вреди само влошават дишането и предизвикват цяла поредица от нежелани последици.

Що се отнася до най-изкуственото дишане, по-добре е да не се прави "уста на уста", а "нос на носа". Това се обяснява с факта, че пациентът може да има език след ухапване след захапката, така че въздухът няма да влезе в белите дробове. Ако пуснете въздуха в носа си, тогава има шанс за възобновяване на нормалния дихателен процес.

Аз потупах рамото: какво да не правя

В процеса на предоставяне на първа помощ е много важно да не се навреди. За да направите това, прочетете това, което не можете да направите след ужилване на пчелите:

1. Не можете да натиснете пчела, която ужилва, тъй като мъртво насекомо все още ще разпределя отрова и дори в големи количества. В допълнение, пчелите се чувстват взаимно гнев и дори масивно могат да атакуват, ако се чувстват застрашени.

2. Забранява се изтръскване на отрова от рана, тъй като подобни действия все още няма да намалят токсичния ефект, а вместо това ще причинят вреда. Засегнатото място ще стане не само подуто, но и ранено и евентуално заразено (ако се вкарат микроби).

3. Вие не можете да гребете мястото на хапване, тъй като това само ще увеличи сърбежа и подуването. В допълнение, човек може случайно да претърпи инфекция, която ще доведе до задушаване на раната.

4. Не се препоръчва след хапване на пчела да вземе алкохол, с надеждата, че това ще намали ефекта на отрова. Всъщност всичко е точно обратното - алкохолът ще стимулира разширяването на кръвоносните съдове, което ще доведе до още по-голямо разпространение на отрова.

5. Строго е забранено да се нанася глина, пръст или да се изпусне засегнатата страна във водата от реките, тъй като тя застрашава инфекцията с тетанус.

6. След пчелно ужилване не можете да вземате хапчета за сън, защото те само ще увеличат ефекта на отровата.

7. Ако не разбирате лекарства, тогава не трябва да се самолекувате и да приемате "всичко, което е у дома". В този случай е по-добре да се обадите на лекар.

Пчелата е ухапала: какво да прави и как да се лекува

След ухапване на пчелите, най-добре е незабавно да приемате антихистамини. Те не само ще намалят сърбежа, но и ще премахнат всички други неприятни симптоми.

Като външно лечение можете да използвате следните инструменти:

1. Мази с антихистаминов ефект (за предпочитане за чувствителна кожа). С тази задача се справя добре с Psylo-balm или Fenistil-gel. Тези лекарства ще охладят раната и ще премахнат зачервяването.

2. Ако ухапването се случи в природата, то вместо мехлеми можете да използвате билки, например, листа от ябълки.

3. Зехтинът има изразен лечебен ефект. В допълнение, премахва дразнене и зачервяване. Нанесете го върху превръзка и я приложите върху засегнатата област.

Какво да направя, ако една пчела е ухапала: правила за защита

За да избегнете ужилване на пчелите, трябва да запомните тези съвети:

1. Когато се появи пчела, не можете да вадите ръцете си.

2. Не можете да убиете пчела, ако наблизо има пчелен рояк.

3. Преди да можете да разчупите палатките в природата, трябва внимателно да проверите района за наличието на пчели и други опасни насекоми.

4. Не можеш да ходиш бос на тревата, тъй като можеш да стъпиш на пчелата.

5. Когато пътувате до природата, е по-добре да облечете дрехите с неутрални цветове, тъй като ярките цветове привличат вниманието на тези насекоми.

6. Преди да заминете за природата, е по-добре да не използвате парфюми и други ароматични вещества, тъй като това също ще привлече пчели.

Share:
Comments