Парапроцит - причини, симптоми, диагноза, лечение

Парапроктит е процес на възпаление, по време на който инфекцията преминава в тъканта на параректалната тъкан.

Причини за парапроктит

Причините за това заболяване могат да бъдат много разнообразни. На първо място, това е нарушение на правилата за лична хигиена. Също така, причините за парапроктит включват наличието на различни заболявания на ануса. Чрез специалните жлези, които са концентрирани в ануса, инфекцията идва от лумена на ректума в околните тъкани. В резултат на такива действия възпалението започва да се развива и се развива абсцес. Струва си да се отбележи, че абсцесът може да се намира на различни места - всичко зависи пряко от човешкия имунитет. Тя може да бъде достатъчно дълбока между мускулите на перинеума и бедрата, както и под кожата на перинеума.

Симптоми на парапроктит

Има няколко разновидности на парапроктит, всеки от които се характеризира със своите симптоми. Например подкожен абсцес се намира близо до ануса. При този вид заболяване могат да се наблюдават остри болки, подуване и зачервяване на кожата.

Когато се отделят абсцеси от подпухналост по време на изследването с пръст, се определя болка и подуване в областта на задния отвор. В сравнение с подкожния абцес тук болката е по-малко интензивна.

Остър парапроктит като симптоми може да включва повишена телесна температура, болка в ануса, наличие на остра болезнена формация по време на палпация. В началния стадий на заболяването се наблюдават предимно симптоми на интоксикация (слабост на тялото, повишена телесна температура и др.).

Той може също така да премине хроничен парапроктит, който се дължи на неговата остра форма. Хроничната форма на заболяването се характеризира с образуването на фистула на ректума. В повечето случаи фистулата се отваря навън в перинеалната област. В по-редки случаи се отваря в глутеалния регион.

Диагностика парапроктита

Диагностиката на парапроктит се извършва благодарение на изследването, както и на пръстови изследвания на ректума. За да се изключи острата форма на заболяването от жените, ще е необходимо да се консултирате с допълнителен гинеколог. Мъжете трябва да се консултират с уролог.

Диагнозата на повърхностните форми на остър парапроктит се прави чрез изследване на перинеума и ануса. Може също да се направи ректално изследване. Що се отнася до дълбоките форми, те вече са диагностицирани с помощта на пръстови изследвания на ректума.

Лечение и профилактика парапроктита

Лечението на остър парапроктит се извършва само чрез хирургична интервенция. Незабавно самата операция се извършва веднага след поставянето на диагнозата. По време на операцията се извършва анестезия. По време на операцията абсцесът се отваря и всички гной се отстраняват. След операцията лекарят предписва специални антибиотици, витамини, както и лекарства, които повишават имунитета.

Трябва да се отбележи, че аутопсията на абсцеса не се счита за радикална операция. Обикновено след това може да се наблюдава повтарящо се сушене. Причината за това явление е, че възпалителен канал се намира между околните тъкани и ректума. За да се излекувате напълно, имате нужда от друга операция, която ще се извършва в специализирана проктологична болница. По време на повторната операция връзката между абсцеса и чревната кухина е напълно унищожена. Операцията се нарича радикална, защото осигурява пълно излекуване на парапроктит.

Като профилактика на остър парапроктит, задълбочена хигиена на перианалната област е задължителна. Необходимо е правилно да се извършват клизми, за да се предотврати появата на запек. Необходимо е да се извърши ранна диагностика, както и своевременно лечение на гнойни заболявания на тазовите органи.

Share:
Comments