Парабени и рак на гърдата: има ли връзка? каква е вредата от

Вероятно сте забелязали, че на някои козметични продукти в аптеките и магазините за здраве и красота има етикети "без парабени". Парабените са най-често използваните консерванти в продуктите за лична хигиена и козметиката. Те имат антисептични и фунгицидни свойства, т.е. спиране на растежа на гъби, бактерии в кремовете, дезодоранти, пасти за зъби, грим и т.н., особено във влажна, топла баня.

Парабените имат много имена: метилпарабен (Е218), етилпарабен (Е214), пропилпарабен (Е216), хептилпарабен (Е209), бутилпарабен и други. Можете да намерите тези и други показатели в състава на хиляди продукти за лична хигиена, като шампоани, маска за лосиони за тяло и др. Тези вещества позволяват продуктите за грижа за кожата да издържат на месеци или дори години на рафтове и комплекти за първа помощ. Но през последните няколко години между учените и службите, които се занимават с регулирането на козметичните продукти, започнаха разисквания дали веществата, използвани почти 75 години, могат да навредят на нашето здраве.

Парабены, полемика и рак

Някои изследователи смятат, че може да има основания за безпокойство. Според изследване, учен на име Филип Дарбре, чиито резултати публикува през 2004 г., парабените са открити в 18 от 20 тъканни проби от биопсия на туморния тумор. В нейното проучване не е доказано, че парабените причиняват рак, но са открити в злокачествени клетки. Дарбре твърди, че реагират на парабени и естроген със същите ракови клетки, поради което парабените могат да задействат растежа на злокачествен тумор. Изследването е силно критикувано за това, че не сравнява нивата на парабена в нормалната тъкан, но въпреки това резултатите са довели до нови изследвания. През 2015 г. проучванията показват, че парабените могат да бъдат по-вредни, отколкото се предполагаше преди, комбинирани с някои други молекули и съединения.

Въпреки това, Научният комитет по безопасност на потребителите излезе с официално становище относно безопасността на парабените. В него комитетът потвърждава, че няма данни за риск от рак на гърдата, причинен от употребата на дезодоранти, включително тези, които съдържат парабени.

Трябва да се отбележи, че като цяло повече от 90% антиперспиранти и дезодоранти не изискват консерванти и парабени поради техния състав и метод на опаковане.

Оценка рисков

Водещият принцип на токсикологията е какво доза вещество прави с отрова. Едно приложение на този принцип е, че продуктите за грижа за кожата като лосиони ви дават по-голяма доза парабени, отколкото изплакващи средства като шампоани. Друго е, че колкото по-ниска е концентрацията на парабени във всеки продукт, толкова по-нисък е рискът.

Понастоящем количеството парабени във всеки продукт обикновено е малко. СЗО вярва, че тези химикали са безопасни при ниски дози.

Ранен пубертет

Способността на парабените да наподобяват други хормони ги прави ендокринни разрушители, вещества, които оказват неблагоприятно влияние върху ендокринната система. Ендокринната система освобождава хормоните в кръвта и участва в редица функции, свързани с възпроизводството, изхвърлянето на отпадъци, храносмилането и метаболизма. Всяка промяна или аномалия на тялото може да промени растежа, развитието и, например, функциите на мозъка.

Parabens специално имитира естроген и по този начин може да доведе до ранно сексуално съзряване при момичета и юноши. Ендокринолозите са наблюдавали намаляваща средна възраст на пубертета през последните няколко десетилетия и са видели, че момичетата на 8-годишна възраст показват растеж на гърдите и растеж на космите. Ендокринните нарушители също могат да доведат до увеличаване на развитието на тестисите и гърдите при млади момчета.

Също така, едно скорошно датско проучване предизвиква загриженост сред масите. Той показа, че парабените могат да бъдат намерени в кръвта и урината на здрави млади мъже доброволци няколко часа след като парабените, съдържащи лосиони, са приложени върху кожата им. Авторите заключават, че тъй като химикалите могат да бъдат абсорбирани, метаболизирани и екскретирани, те "потенциално могат да допринесат за неблагоприятни здравни ефекти".

Намалено ниво на сперматозоидите

Парабените могат да повлияят неблагоприятно на мъжката репродуктивна система. В проучване, проведено от лабораторията за изследване на общественото здравеопазване в Токио, изследователите инжектираха парабени с триседмични плъхове. Четири седмици по-късно изследователите изследват плъховете и установяват, че тяхното производство на сперматозоиди значително намалява в сравнение с количеството парабени, които те получават. Плъховете, които са получили максималната доза парабени, което съответства на дневната приемлива консумация на парабени в Европа и Япония, показват значително понижаване на концентрацията на сперматозоидите.

С лека пара

По ирония на съдбата парабените са естествени химикали. Много от "зелените" марки за грижа за кожата твърдят, че съставките като парабените са опасни, когато всъщност парабените са естествено произведени от зеленчуци и плодове. Продукти като соя, боб, лен, череши, боровинки, моркови и краставици произвеждат парабени и други химикали, които имитират естроген, в много по-голяма степен от малките количества парабени, използвани в грижата за кожата, косата и грима.

Въпреки този факт, кога за последен път прочетете за риска от рак на гърдата от краставици, боб или плодове? Истината е, че в глобален мащаб има изчерпателна степен на научно и медицинско изследване, демонстриращо безопасността на парабените, използвани в областта на грижата за кожата и козметиката. Така че следващия път, когато прочетох една история, която показва подозрителни парабени, че те не са безопасни, помислете два пъти, преди да се счита, свръх и не забравяйте, факти - малки нива, използвани в продуктите за лична хигиена, не са вредни.

алтернатива

И все пак, има ли алтернатива на парабените? Дори производителите на продукти без парабени твърдят, че е трудно да се произвеждат продукти без тези добавки. Съвременните "зелени" марки използват риган, мащерка, розмарин, жълта трева, екстракт от грейпфрут, екстракт от гроздови семена, зелен чай, евкалипт или лавандулово масло в различни комбинации като консерванти и непрекъснато търсят други съединения и комбинации с естествени запазващи свойства.

Причината, поради която парабените се използват толкова широко е, че те са евтини и ефективни. Те замениха формалдехида преди много десетилетия. Никой не иска да направи крачка назад към това химично вещество. Всеки търси по-добри алтернативи. Ето защо, докато потребителите не решат, че искат да съхраняват козметични продукти в хладилника, повечето компании ще продължат да използват парабените като консерванти.

Търсенето определя офертата

През следващите 10 години парабените трябва постепенно да изчезват след формалдехид. Това може да се случи не толкова поради доказателства срещу тях, но и поради спад в потребителското търсене.

Заключението е очевидно: парабените са токсични не само за гъбичките и бактериите, но и в големи количества за хората. В много случаи те могат да бъдат заменени от нещо еднакво опасно или по-опасно. Ето защо не се съсредоточавайте върху предната част на опаковката, продукта, който купувате. Прочетете състава и съставките. И ако вие сте много притеснен за парабени, то със сигурност би било хубаво, ако се опитате да направите, без да ги дотогава, докато ще се проведе за известно време, за да са били извършени изследвания, които могат да заемат своето място.

Share:
Comments