Папилом - причини, симптоми, диагноза, лечение

папилома наречено увреждане на кожата и лигавиците, което се проявява под влияние на човешки папиломавирус. Папиломите са разделени на вродени и придобити, както и на множество и единични.

Потискайки епитела на кожата и лигавиците, човешкият папиломен вирус се превръща в причина за появата на брадавици, генитални брадавици, различни доброкачествени и злокачествени неоплазми. Предава се чрез контакт (чрез микротравмати на кожата), сексуално, перинатално (при раждане) или дори ежедневно, при което местоположението на формациите е лицето, шията, гръдния кош.

Папилом - симптоми

Има признаци, че папиломът може да се различава от къртици и брадавици. Папиломата почти винаги има характерната форма на "гъба", т.е. по-широка, закръглена форма, разположена върху стеблото. Въпреки че има и плоски папиломи. При допир те могат да бъдат гъсти или меки, с неравна повърхност, фина или груба, напомняща за карфиол. Папиломи обикновено се срещат в размер от 0,2 до 10 милиметра (понякога има големи папиломи с диаметър до 2 см).

Цветът на папиломите може да бъде различен. За папиломи на лигавицата, белите са по-характерни и могат да бъдат и безцветни. Папиломите на пикочния мехур могат да бъдат много плътни, което се обяснява с натрупването на калциеви соли.

Обикновено растежът на папиломи се случва бавно, въпреки че понякога, например, по време на бременност или стрес, те могат бързо да се увеличат по размер и количество.

Ако папиломната основа е повредена, тя се възпалява и може да стане черна. Травматизирането и инфектирането с папиломи са основната индикация за тяхното отстраняване.

Папиллома - диагностика

По правило, папиломът може лесно да бъде открит по време на рутинно изследване от дерматолог или гинеколог (в зависимост от местоположението на мястото на образуване). Вирусната природа на папилома се потвърждава от PCR, специален изследователски метод, който позволява да се открият вирусни частици в смазки и брашна. Откриването на съответните признаци на папиломирусна инфекция показва необходимостта от целенасочена биопсия. Ако се появи поне един папилом, трябва да се вземат спешни мерки за унищожаването му.

Папиллома - лечение и профилактика

Обикновено лечението на папиломи е хирургично, с използване на криоструктура и електрокоагулация. Прогнозата за това заболяване обикновено е благоприятна. Премахването на папилома в някои случаи е изпълнено с повторение или злокачествено заболяване, тоест, преход към туморен тумор. Гениталните брадавици се лекуват с химически лекарства (подофилин, подофилотоксин) или се отстраняват хирургично. Понякога гениталните брадавици могат да изчезнат без лечение.

Както вече казахме, премахването на папиломи не е панацея за тяхното преобразуване и е възможно при всеки метод на лечение, тъй като за този вирус е възможно да се опази околната среда в близост до мястото на локализация (кожа или лигавици, дори външно здрави). Следователно, след отстраняване на папилома, повърхността на кожата се третира със специални антивирусни лекарства и медицинско лечение, за което се използват средства за подобряване на човешкия имунитет.

Това означава, че носителят на това вирусно заболяване остава човек в продължение на няколко години дори след отстраняване на папилома. Ето защо важна част от превенцията в този случай е сложното възстановяване на тялото. Също така, предотвратяването на папиломи е внимателно да се справя с нарязването и драскотините върху кожата, за да се предотврати инфекцията чрез тях да проникнат в тялото. Освен това е важно да се избягва стреса и да се запази имунитетът ви в тон.

Share:
Comments