Отравяне с отрова на плъхове: първите признаци и всички

Всеки ден през целия си живот човек взаимодейства с различни химикали и реактиви, някои от които могат да бъдат изключително опасни. Едно от тези вещества е отрова на плъхове. Плъховете други малки гризачи са постоянни спътници на човечеството от хиляди години насам.

Отровата от плъхове е най-радикалното средство срещу плъхове и мишки. Трябва да се има предвид, че отровните вещества, предназначени за унищожаване на гризачи, са сами по себе си нехомогенни и носят различна степен на опасност.

За да се защитите, трябва внимателно да разберете проблема.

Трябва да се отбележи, че самата плъх отрова не е еднаква. Това е група от подобни отровни вещества с различна степен на ефективност. Най-опасното за хората е плъхът. Използва се рядко и само в случаи на висока устойчивост на гризачи към по-меки реактиви. Не по-малко опасни са лекарства като арсен, фосфор и други. Антикоагулиращото вещество, като зоокомарините, има мек ефект. Те се считат за по-безопасни за хора и домашни любимци.

Причините за отравяне с отрова от плъхове

Да бъдеш отровен от съвременните препарати срещу плъховете неволно - е почти невъзможно. Ако обаче говорим за стари вещества - рискът се увеличава понякога. За щастие през последните години не е имало нито един случай на фатално отравяне в Русия. Но това не означава липса на случаи на интоксикация като цяло. Има няколко причини за отравяне с отрова на плъхове:

1) • хранителна причина. Най-честата причина за отравяне е отровата на плъхове. В този случай отровата влиза директно в тялото с храна. Разрушителният реагент бързо се абсорбира в стомашно-чревния тракт и се пренася през тялото с кръвен поток. Рисковата група включва хора, живеещи на места, където са унищожени гризачи и особено деца. През последните 4 години са идентифицирани 20 случая на отравяне. Всички пациенти са по-млади.

2) • Вдишване на частици от отровно вещество. Тя също може да се превърне в пряка причина за интоксикация. В този случай пътят на проникване е белите дробове.

3) • Проникване на отровна субстанция чрез отворени рани, разфасовки.

Интоксикациите могат да се появят по различни причини, най-често - приемането на храни, отровени от отрова.

Отравяне с отрова на плъхове: всички симптоми

Всички симптоми на отравяне с отрова от плъхове по правило са неспецифични и могат да се проявяват при различни заболявания.

Диференциалната диагноза (т.е. очертаването на някои и други заболявания и състояния) отравяне с отрова не е задача на пациента, а лекар. Затова не позволявайте на нещата да вървят сами, с първите прояви, изброени по-долу, трябва незабавно да потърсите медицинска помощ.

Типичната картина на отравяне с "меки" лекарства не се развива веднага.

Веществото бавно се освобождава и отвара тялото.

Симптоматичният комплекс се проявява след 3-6 дни от момента на интоксикация.

Признаците на отравяне с отровна плъх включват:

• Главоболие. Главоболието е придружител на всяко отравяне, отравянето с отровата на плъхове не е изключение. Синдромът на болката е постоянен, аналгетиците намаляват само за кратко време.

• Гадене, повръщане. Както и болката в главата са неспецифични симптоми.

Както първият, така и вторият признак на отравяне с отровна плъх са причинени от действието на токсично вещество върху мозъка.

• Неизяснена слабост, сънливост. Един от първите.

• Вътрешно и външно кървене. Когато отравяне с леки реактиви се развиват кървене на венците, влошаване на коагулацията на кръвта. Тежки отрови, като арсен, увеличават крехкостта на кръвоносните съдове и предотвратяват нормалното кръвосъсирване. Ако това е въпрос на тежко отравяне, вероятността от вътрешно кървене и смърт е висока.

• Бледа кожа поради лошо кръвообращение и недохранване на периферните кръвоносни съдове и тъкани.

• Има по-малко други симптоми: кървене от носа, ануса и т.н.

Знаци, доколкото може да се съди, са много. Не е толкова лесно да определите източника на проблема сами.

Първа помощ за отравяне с отрова от плъхове

Прогнозата и вероятността от усложнения зависи от качеството и навременността на първа помощ за отравяне на жертвата с отровата на плъхове. Правилата за първа помощ трябва да бъдат известни на всички. Как мога да осигуря спешна помощ?

1) • Когато приемате отрова, стомашно-чревния тракт трябва да се изчисти перорално. За да направите това, стомаха се измива (вкъщи или в болница). Вкъщи трябва да пиете 3-4 чаши солена вода и да натиснете надолу корена на езика, за да предизвикате подуване. Процедурата трябва да се повтори 2-3 пъти преди появата на чиста вода.

2) • Когато се извършва отравяне, се препоръчва да пиете 1-1,5 литра вода в продължение на няколко часа. Така че абсорбцията на отрова ще бъде забавена.

3) • Приемане на адсорбенти. Това може да бъде активен въглен, "новозатворен" означава като бял въглен и т.н. Получаването на активен въглен се извършва в количество от 2-3 таблетки на всеки 10 кг тегло. Адсорбентите абсорбират вредните вещества и намаляват токсичните щети на тялото.

4) • Следващата стъпка е очистването на червата. Това е важно по две причини: първо, токсините бързо "постъпват" в малкия и дебелото черво, особено ако са изминали няколко часа от отравянето. На второ място, веществото може да започне отново да се освобождава от активен въглен, който се движи по червата. За да се измият червата, се използва чашата Esmarch. Деца - спринцовка.

За да се изключи проникването на веществото през отворени рани, е достатъчно да се изплакне отровата на плъх с течаща топла вода (обикновена вода от чешмата ще направи). Същото важи и за получаването на веществото в очите и / или носа.

Лечение на отравяне с отрова от плъхове

Лечението се изисква само в тежки случаи. Във всички останали случаи, лечението на отравяне с отравяне на плъхове се ограничава до първа помощ.

Продължителност на терапията - около месец в болница. При лечението на специфични антидоти (фитомедиад) се използват диуретици, лаксативи, хепатопротектори.

Тези лекарства могат да намалят усложненията до минимум.

В най-трудните случаи, кръвопреливането не може да бъде избегнато.

Предотвратяване на отравяне с отрова на плъхове

Няма специални методи за предотвратяване на отравяния с отрова на плъхове. Достатъчно е да се придържаме към здравия разум.

• Не се препоръчва да отровите гризачите с отрови. Това е екстремен, радикален метод. Предпочитание трябва да се даде на нехимичните методи за отстраняване на плъхове и мишки: можете да имате котка, да използвате мента и т.н.

• Ако все още не можете да правите без отрови, трябва да давате предимство на леки отровни вещества. За щастие днес на пазара има огромен асортимент от относително безопасни агенти с дългосрочно действие. Купувайте смъртоносни лекарства на базата на арсен и други отровни съединения не си заслужава. Това е опасно.

• След контакт с отрова, измийте добре ръцете.

• За да се избегне отравяне на детето, отровите не могат да бъдат разпръснати около пода и да оставят детето без надзор.

Усложнения на отравяне с отравяне от плъхове

Никакво отравяне не минава без следа. Това важи и за отровата на плъхове. Това е много коварен и опасен реагент, усложненията на който се появяват след месеци или дори години.

Основното и най-ужасното последствие - вторична хемофилия (нарушение на кръвосъсирването). Хемофилията се проявява чрез появата на кървещи венци, лигавици, епистаксис, продължителни кръвоизливи, дори и при тривиални разфасовки и т.н. В екстремни случаи е възможно вътрешно кървене.

За да се избегне такава съдба, пациентът се препоръчва да приема витамин К през цялата година.

В допълнение към хемофилия, има нарушения на черния дроб, бъбреците.

Отравянето с отровата на плъхове не се случва толкова често, колкото преди. Въпреки това не става по-лесно от това: отровен от отрова, пациентът рискува да получи сериозни проблеми с черния дроб, бъбреците, хематопоетичната система.

За да избегнете проблеми, трябва да се придържате към правилата за превенция. Ако проблемът все още е изпреварен, трябва да знаете как да получите първа помощ. Това е гаранция за здравето.

Share:
Comments