Откъде идват допълнителните калории?

Започвайки да отслабвам, правим правилото да не преяждаме и да поддържаме строг калориен брой. Това обаче не винаги се случва. На хартия всичко върви красиво, но резултатът е по някаква причина не. Често причината е "скрити" калории - често ги консумираме, дори без да забелязваме откъде идват тези крайности. За да не вземем твърде много, ще се опитаме да ги изключим напълно от нашата диета.

Това е доста лесно. Вземете например обикновен работен ден, когато се разхождате, закуски и вечеря. Нека започнем с напитки. В тях се намира голям брой камуфлажни калории - сода, сладко кафе и сок от магазина. Всяко чаша от тази течност, обичайна за всеки, съдържа от 100 до 150 kcal. Колко допълнително можете да получите на ден, можете да разчитате себе си. По правило няколко чаши не спират там. Единственият начин да се избегнат ненужните калории е да се заменят всички горепосочени с минерална вода.

Разбира се, бързото хранене трябва да се избягва по всякакъв начин. Обядната салата или парче торта съдържа много допълнителни неща. В една супена лъжица майонеза - 50 kcal. Най-добре е да го замените с неподсладено кисело мляко. Обърнете внимание на състава на ястието - е по-добре, ако не съдържа яйчен жълтък и сирене (100 грама - 500 kcal). При пай или хляб е невъзможно да се яде коричка - в стандартна порция тя издърпва 100 ккал. Ако предпочитате сандвичи за обяд, тогава е по-добре да го отрежете.

Когато приготвяте вечеря, обърнете внимание на тигана. Ако не искате повече калории поради голямото количество масло, използвайте модели с незалепващо покритие. Това все още е минус 100 kcal. Ако имате деца, забравете навика да се храните след тях - помислете за вашата фигура!

Друг проблем е преяждане на вечеря. Не се опитвайте да ядете за бъдеща употреба. Вместо това опитайте да определите ясно размера на вашата част. Например, сто грама нискомаслено месо - парче, малко по-малко от дланта на ръката ви. Заедно със зеленчуците това е достатъчно, за да задоволи глада. 200 грама ориз или елда - порция, размер на юмрук. Добавете малко риба към това. Не е ли достатъчно, за да получите достатъчно? Научете се да ядете "очи" - и проблемът с вечерното преяждане вече няма да бъде толкова важен.

Така че, нека да обобщим резултатите от нашия работен ден. Като спазвате всички препоръки, можете да намалите количеството ненужно консумирана енергия с 500-600 kcal. Опитайте се да изключите от ежедневната си диета всичко, което е излишно, и успехът няма да отнеме много време.

Share:
Comments