Отит - причини, симптоми, диагноза, лечение

Отит е възпалителния процес на средното ухо. Самият уш се състои не само от ушната мида, но и от външния слухов канал, тимпаничната мембрана, разделяща преминаването от средното ухо. Средното ухо е малка кухина с костен механизъм, който предава звукова вълна във вътрешното ухо, което на свой ред превръща звуковите вълни в нервни импулси, които влизат в мозъка. Отитът се счита за една от най-честите причини за загуба на слуха и в най-лошия случай той може да бъде напълно изгубен.

Отит - причини

Отитът в повечето случаи се проявява в резултат на респираторни заболявания, при които има оток на евстахиевите тръби, които свързват фаринкса със средното ухо. В резултат на това в средното ухо течността се събира и вирусите и бактериите се размножават в нея. Отитът е най-разпространен при деца под 7-годишна възраст, тъй като техните евстахиеви тръби са прави и по-къси, отколкото при възрастните.

Отит - симптоми

Отит на средното ухо и остър гноен отит на средното ухо, характеризиращи се с стрелба или болки болки в изхвърлянето на ухо, висока температура и гнойна от външния слухов канал на. Обикновено заболяването започва с остра болка стрелба (малки деца, които все още не знаят как да се каже, в случаите, когато болката се влошава - плаче и да се успокои, когато болката отшумява). Няколко дни след повишаването на температурата се появява гнойното отделяне във външния слухов канал. В този случай пациентът подобрява състоянието си, болката в областта на ухото намалява или изчезва напълно и температурата намалява. Появата на гнойното отделяне във външния слухов канал се дължи на факта, че те се пробиват през тимпаничната мембрана. Това показва благоприятно развитие на процеса и на фона на подходяща терапия, дупката в мембраната ще бъде удължена, слуха няма да пострада. Въпреки това, не винаги всичко върви толкова гладко. Понякога гной не може да намери изход, което може да бъде причина за разпространението на вътрешна инфекция в черепната кухина. В такива случаи има по-голяма вероятност да се развие абсцес на мозъка или менингит. Ето защо, при появата на най-малките симптоми на отит, незабавно трябва да се свържете с LOR (отоларинголог), за да проведете своевременно лечение.

Отитът се характеризира с такива симптоми като треска, загуба на слуха, изтичане на гной, болка в ухото. Най-често тази болест е усложнение след настинка. Бебетата викат, докосват ушите си, спят зле, обърнат главите си. Бебето най-вероятно ще се откаже от гърдата, тъй като преглъщането и смученето причиняват болка. Ако натиснеш перваза от предната страна на слуховата дупка - трагуса, тогава болката ще се увеличи.

Отит - диагностика

Всички тези симптоми показват, че трябва да се консултирате с отоларинголога възможно най-скоро. В края на краищата само специалистът може да различи отитита от други заболявания, които имат подобни симптоми и ще предпише правилното лечение. За диагностика лекарят използва специален инструмент - отоскопът. Когато средното ухо е възпалено, тимпаничната мембрана е оцветена в жълто или червено и придобива изпъкнала форма. Също така, по време на прегледа лекарят определя - на средното ухо има течност или гной и дали слуха на пациента е намалял.

Отит - лечение и профилактика

Един лекар може да установи правилната диагноза и да предпише адекватно лечение. Без използването на лекарства в този случай просто не мога да направя. Лечението на отитис продължава повече от десет дни и е сложно естество. Пациентът се нуждае от пълна почивка, за да не предизвиква възможността от усложнения. Специализиран антибиотик е задължителен за ефективното отстраняване на патогените от отит на средното ухо. Антибиотиците могат да бъдат капки (Otipax, Sofraks) и таблетки (Cyphran, Flemoclav Solutab), но това е само по преценка на лекаря, защото само той може да реши кое лекарство трябва да се използва.

За профилактика на отити, е необходимо редовно да се извършват втвърдяващи процедури, които винаги ще имат благотворен ефект върху укрепването на имунитета. Също така е необходимо да се поддържа влажността и температурата на въздуха в помещението, което не трябва да надвишава 18 градуса по Целзий.

Share:
Comments