От застаряването можем да спасим охлювите

Както съобщават Courier Mail, австралийски учени са проучили необичайната способност на охлювите да спрат напълно процеса на стареене по време на хибернационния период. Сега експертите планират да открият гени, поради които охлювите могат да устоят на времето. Вероятно благотворният ефект от този вид гени всъщност може да бъде предаден на хората.

Молекулярният биолог Скот Кемминс, който работи в университета "Съншайн", казва: "Някои охлюви могат да увеличат живота си от три на двадесет и три години, което е невероятен резултат." Ако го опитате на човек, той може да живее 500 години, а не 70.

В момента д-р Куминс е ангажиран в търсенето на неврохормони и гени, които причиняват охлюви в охлювите. Това е вид сън, който се случва през лятото. Охлювите за няколко месеца просто заспиват под влиянието на пикови температури.

Известно е, че човешките гени са почти 50% идентични с гените на охлювите, така че учените не изключват факта, че хората могат да имат "гени на хибернация". Ако тази теория бъде потвърдена, човечеството ще получи средствата да възпрепятства стареенето и хората ще забравят завинаги свързаните с възрастта заболявания като рака и болестта на Алцхаймер.

Share:
Comments