От депресия ще спаси ... домати

Яжте домати няколко пъти седмично, може да намалите риска от депресия наполовина, казват китайски и японски учени. Изследователите са анализирали зависимостта на психическото състояние на човека от диетите, които наблюдава, и са открили, че хората, които ядат домати 2 до 6 пъти за 7 дни, страдат от депресия с 46% по-рядко от тези, които ядат по-малко от веднъж седмично. В това проучване взеха участие около 1000 доброволци.

В същото време учените отхвърлят, че никакви други плодове и зеленчуци, включително зеле, моркови, лук и тиква, нямат такива предимства по отношение на подобряването на психическото състояние на човека като доматите. Експертите смятат, че полезните свойства на домати се определят от съдържащите се в тях антиоксиданти, които освен депресията спомагат за борбата с много физиологични заболявания.

Особено ценен компонент на домати е ликопен, който предпазва хората от сърдечни атаки, някои видове рак, и, както се оказа, депресивно sostoyaniya.Kak каза екип от изследователи от Япония и Китай, че благоприятният ефект на ликопен се извършва чрез намаляване на оксидативния стрес и нивото на увреждане на здравите мозъчни клетки. Експертите също така добави, че, както изглежда, дневната консумация на домати, може да намали риска от депресия с 52%, но те все още не са успели да разберете дали този процент ще се увеличава още по-интензивен и обилната употреба на продукта в диетата. Така че, според учените, за ефективна превенция на депресията човек е достатъчно да яде поне един домат на ден.

Единственият нюанс ... на руски домати на рафтовете на магазините трябва да се очаква не по-рано от май. През зимния период само отглежданите домати са неизвестни, където се продават по съмнителни начини.

Share:
Comments