Остеоартрит - причини, симптоми, диагноза, лечение

артроза е заболяване, при което хрущялният слой, разположен между прешлените или в ставата, се унищожава във времето.

артроза может быть первичным и вторичным. Причины дистрофических изменений хрящевой ткани при первичном артрозе не ясны; вполне вероятно, что нарушения метаболизма суставного хряща обусловлены генетически. Одно из особых разновидностей этого заболевания - узелковый артроз суставов кисти. Главной причиной вторичного артроза может быть перегрузка здоровой хрящевой прослойки или ее передвижение.

Най-често натрупването на ставния хрущял възниква при прекомерно телесно тегло, о-образен и X-образен гънки, скъсяващи един от крайниците. Що се отнася до увреждането на ставния хрущял, то може да бъде причинено от травма, хронично възпаление на ставите, ендокринни заболявания (напр. Хипотиреоидизъм), нарушение на развитието на хрущялна тъкан (с болестта на Kashin-Bek) и системни метаболитни заболявания ) и вродена дисплазия на ставите.

артроза - симптомы

Основните симптоми на артрозата са болка в ставите, които най-често имат т.нар механичен ритъм, тъй като те се появяват под стрес и изчезват, ако пациентът е в покой.

Така наречената нодуларна артроза на ставите на костите се характеризира с болка и появата на плътни образувания с размер на грах. Освен това, близо до нокътното легло на гърба на пръстите, могат да се появят кондензирани болезнени кисти под кожата и напълнени с вискозна течност.

артроза, поражающий коленные суставы обусловлен болями, которые возникают при длительном стоянии, ходьбе пересеченной местности или по лестнице. Гонартроз в большей степени, чем артроз других суставов проявляется хрустом во время движения. артрозау тазобедренного сустава свойственны аномалии развития тазобедренного сустава.

В същото време, артрозата се характеризира с болка с ограничена подвижност на ставата, докато почива на крака и ходи. Постепенно се установяват изкривяването на таза и фиксираната позиция на огъване.

артроза - диагностика

Истинската причина за артроза може да бъде установена само от специалист. В същото време, комплексното изследване на целия организъм се счита за най-добрият вариант на диагнозата. Не се ограничава до анализа на кръвта и рентгеновите лъчи. Диагнозата трябва да се състои от цял ​​набор от лабораторни, специални и инструментални изследвания. Този подход трябва да се прилага с оглед на факта, че много често артрозата на костите може да бъде последица от сърдечно-съдови заболявания на ендокринната система, инфекциозни заболявания и други ставни заболявания.

артроза - лечение и профилактика

Всеки радикален метод на консервативно лечение все още не е разработен. Използваните средства зависят от самата форма на артроза, нейния етап и локализация. Вторичната артроза е много важна във времето за откриване и максимално отстраняване на основните рискови фактори или причините за заболяването. При артроза на ставите на долните крайници е необходимо да се намали натоварването на тези стави: използването на допълнителна опора при ходене, изключването на продължително излагане на краката, нормализиране на телесното тегло. В периода на нарастваща болка се предписват някои нестероидни противовъзпалителни средства; Локално използвайте мехлеми, използвайте физиотерапевтични процедури.

Ако тази терапия е неуспешна и ще има синовит, се инжектира кортикостероиден хормон в ставата. За да се подобри състоянието на пациента с артроза на долните крайници, препоръчваме лечението с изключение на периода на обостряния. Провежда се в седнало или легнало положение. Освен това, извън периода на обостряне, страдащите от това заболяване показват лечението на санаториума. Понякога има хирургическа процедура.

Коментари

Мария 12/16/2016 Здравейте на всички! Виенският лекар Хайнрих третира артрозата със стволови клетки. Как се чувствате по този начин? Първо, се извлича малко мазнина, от което се извличат стволови клетки, които след това се инжектират в ставите. Олга 01/01/2016 SOS! В продължение на няколко месеца започнаха да се появяват болки в тазобедрените стави. Тя боли повече от външната страна на бедрото и се разпространява около бедрото и краката. Особено, когато ставам, стрелям през целия крак. Това не е толкова лошо сутрин, а довечера като цяло се спасявам с мехлеми, но това само облекчава болката за известно време. Усещанията, като например нещо в ставата, се търкат един срещу друг, като детайли без смазване. И за да огънете крака или крака в тазобедрената става е тежка и движенията са ограничени, понякога директно лимпна по крака или крака. Какво е това, какво да правя? Преди това това никога не се е случвало. Въз основа на статията - моята (
Share:
Comments