Основните витамини за имунитет са възрастните: митове и

Всеки от нас от детството, като мантра, повтаря фразата за ползите от витамините, а мнозина го правят, без да навлизат в детайлите на темата. Някои хора предпочитат витамини в таблетки, като се има предвид, че използването им като единствен приемлив вариант на насищане на организма без кавги, докато други, понякога без фанатизъм, са склонни да подобряват диетата си с максимално количество зеленчуци и плодове.

Витаминовият бум се засилва с появата на студено време и след тях в извън сезона: се смята, че активното използване на витамини през този период ще помогне за укрепване на имунитета, избягване на катаралните и вирусни заболявания. Какво казват за ролята на витамините за укрепване на имунитета в последните проучвания?

Какви витамини са необходими за имунитет за възрастни?

Витамините играят ролята на катализатор в организма, участващи в метаболитните процеси, и не може да се каже кой от тях може да се счита за най-добрият имуномодулатор, защото всеки изпълнява определена роля. Природата се погрижи за правилния баланс и не е правилно да питаме кои витамини за имунитет са по-важни.

Нека да разгледаме по-подробно основните витамини, признати от класическата медицина като средство за поддържане и възстановяване на имунитета:

• Витамин А - подобрява зрението, се приема като красота витамин, тъй като стимулира растежа на нови клетки, е необходим за протеиновия синтез; е превантивен инструмент в борбата с рака. Витамин А и β-каротин също са мощни имуностимуланти, особено за настинки и заболявания на дихателната система, които се намират в животински продукти (готови) и в растителни храни (мазнините са необходими за асимилиране на β-каротен пълно майсторство).

• Витамини BB - проводници на микроелементите в тялото, активират функциите на хематопоети, защитават организма от външни неблагоприятни фактори, са мощни антиоксиданти, стимулират мозъчната активност, работата на храносмилателната и нервната система, сърцето, дават енергия и жизненост.

Доказано е, че мозъчната дейност насърчава укрепването на имунитета и ако е така, витамините от тази група са непряко замесени в имунната защита на тялото.

Тази група витамини присъства предимно в растителните храни (зърнени храни, боб); в малко количество, намерено в месни продукти, яйца и риба. Витамините от групата BB се синтезират от организма в червата.

• Витамин С: ролята му в тялото е трудно да се надцени - участва в производството на антитела, необходими за защита от инфекции, в кръвта, окислителни процеси. Благодарение на този витамин тялото абсорбира фолиевата киселина и желязото.

Изчислете достойнството на този витамин може да продължи, но те вече са известни дори на непрофесионалистите, както и факта, че витамин С е водоразтворим елемент, който бързо се разпада вече при температура от 40oC. За разлика от други витамини, тя не се синтезира изобщо в човешкото тяло, поради което неговите резерви трябва редовно да се попълват.

• Витамин Е - антиоксидант, който предотвратява унищожаването на клетките. Без участието му, асимилацията на витамин А намалява.

• Витамин D е необходим за защита на костната тъкан, транспортиране на калций и фосфор.

• Витамин F също участва в изграждането на имунната защита, стимулира заздравяването на рани, има противовъзпалителен ефект, участва в синтеза на ненаситени киселини и метаболизма на холестерола.

• Витамин РР е от съществено значение за храносмилането. Укрепва стените на кръвоносните съдове, предотвратява проникването на инфекции.

Така че, ако е много кратко, значението на витамините се обяснява с класическата медицина.

По принцип всички основни открития, свързани с витамините, са направени през първата половина на двадесети век. В съвременната медицина, която има повече възможности, базирана на статистически изследвания, не са направени по-малко важни проучвания за витамините, тяхното въздействие върху организма и ролята на защитните свойства.

Витамини за имунитет към възрастни - отхвърляне на обичайните стереотипи

Проучванията на витамини, според официални източници, са проведени в продължение на десет години в група от сто хиляди души. Ето някои резултати:

• Както се оказа, при група от хора, приемащи витамин А, които според постулатите на класическата медицина предотвратяват появата на рак, някои хора, които редовно приемат витамин А, са загинали от рак на белите дробове. По-късно беше установено, че всички са били тежки пушачи.

• Много научни произведения на ХХ век доказват, че витамините от групата ВВ и витамин Е предотвратяват удари и сърдечни удари, но защо това не се случи и хората продължават да умират от тези заболявания? Но междувременно да се отрече, че пироксидин (витамин В6) стимулира работата на сърдечния мускул не може.

• Смята се, че витамин С - първият инструмент в борбата срещу ARVI, така че хората започват да се лекуват с "ефервесцентни" таблетки, аспирин. Дали витамин С помага поне веднъж да избегне студ или появата на вирус в тялото? Това не помогна, тъй като периодът на инкубация на вирусна инфекция, която се появи в тялото, е 5-7 дни и никакви витамини не могат да променят това. Витамин С намалява хода на заболяването и облекчава симптомите, но нищо повече.

Същото може да се каже и за ролята на други витамини. Да, витамини - това е нещо, което хората не могат да правят без. Но не мислете, че те са "магическото хапче", че можете да се отървете от всички болести.

Въпросът дали витамините са необходими за имунитета е необходимо да се разбере, че те не са панацея, а само част от набор от мерки за поддържане на нормални функции на тялото. Следователно, за да се засили имунитетът, е необходимо също така:

• Балансирана физическа активност;

• Разходки на чист въздух;

• нормален сън;

• Отказ от пушене и други лоши навици;

• Емоционално разтоварване (избягвайте стресови ситуации);

• Правилно, балансирано хранене (се грижи за всички видове модерна диета за отслабване, консултирайте се с лекар).

Заключението е очевидно: без да се изоставят вредните навици, витамините могат да провокират заболяване и да не помагат в борбата срещу него. Здравословният начин на живот, спазването на диета, сънят е също толкова важен за имунитета.

Имате ли нужда от витамини за имунитет?

Нека си спомним, че имунитетът е способността на организма на клетъчното ниво да разпознава чужди тела в тялото и да ги унищожава. За това се използват всички налични резерви и витамини - включително. Въпросът дали е необходимо да се вземат витамини за имунитет на възрастните, ако няма видими или осезаеми индикации за тяхното приемане, трябва да бъде поставен по различен начин. По-скоро трябва да има чувство за пропорция и компетентен подход към използването на витамини.

Незначителният недостиг на този или онзи витамин в организма може да бъде открит само клинично - външно и не се усеща здравето на някои от недостатъците му. За да се прецени недостатъчността на един или повече витамини, поради липсата на която имунната система не успее, трябва да се направи доста сложен и скъп кръвен тест.

Ето защо, ако няма сериозни основания за безпокойство, тогава:

• Живеете в обичайния ритъм, яжте нормално: не се опитвайте изкуствено да зареждате витамините в тялото, но не ограничавайте приема им в състава на природни продукти.

• Не забравяйте, че излишъкът (хипервитаминоза) може да има отрицателно въздействие върху благосъстоянието, както и дефицит (хиповитаминоза и бери-бери).

Липсата на витамини в тялото може да бъде оценена от наличието на:

Суха кожа, лигавици, роговица на очите;

Крехкост на ноктите, косопад;

Безсъние, гадене, липса на апетит;

Оток, обща слабост и така нататък.

Такива прояви са повод да се консултирате с лекар, защото подобни симптоми могат да бъдат в резултат на много други заболявания. Преди да приемате витамини за имунитет, имайте предвид, че предозирането в много случаи причинява подобни симптоми, понякога дори представляващи опасност за живота.

Изкуствени витамини за имунитет към възрастните: за витамини и техните антиподи

За тези, които вярват, че витамините в таблетките са удобно решение на проблема с осигуряването на необходимото снабдяване на тялото, ние даваме няколко интересни факта като информация за размисъл:

• Химически аналози на витамин А - ретиноиди. В своята естествена форма този витамин има много сортове (α-, β-, d-каротин, лутеин, липоен - повече от петстотин имена) и изкуствен витамин А (ретинол) съществува само в един вариант. Ясно е, че наркотикът, създаден от човека, не може напълно да замести естествения витамин А. Той се предписва за лечение на различни заболявания, в комбинация с други лекарства, тъй като ефектът върху клетките се приравнява към кортикостероидните лекарства.

• Антивитамин В - тиаминаза. Той разрушава естествения витамин В. В някои видове риба, включително семейства от херинга, в значителна степен има тиаминаза, в ориз, спанак, сурови картофи, зеле от Савой и някои други растителни продукти. По време на термичната обработка антивитаминът се разпада. Тази информация трябва да бъде взета под внимание за любителите на веганизма и всички видове диети, които не съдържат калории.

• Витамин B, например, синтезира микроорганизми в червата. Изкуствените витамини се абсорбират по-бързо и по-лесно от витамините, които идват с храната. Сега въпросът е: какво ще се случи с чревната микрофлора, ако необходимостта от производство на витамини изчезне?

• Витамин С има свой собствен антипод. Това се забелязва при изключването на ябълка, която лежи на открито. В рамките на 20 минути витамин С е напълно унищожен от неговия антипод.

Този списък може да продължи, но значението вече е ясно.

Витамините се вграждат в клетките, за да участват в метаболизма, но ако се заменят с химически витамини, които се абсорбират много по-лесно чрез директно навлизане в кръвта, тогава имунната система в крайна сметка ще се научи да възприема витамините, които влизат в тялото с храна като чужди тела. Колкото по-често се използват витамини в таблетки или ампули, толкова по-бързо ще се случи това.

В случаите, когато е необходимо да се вземат изкуствени витамини, за медицински цели те трябва да се вземат по лекарско предписание след внимателно проведен преглед. Укрепване на витамините имунитет за възрастни, и още повече за децата, по собствена инициатива, изключително неразумно.

Залогът за нормалното функциониране на имунната система е здравословен начин на живот, балансирана диета и внимателно отношение към рекламата, съвети от приятели и познати относно здравето, модерните диети и приемането на "безвредни" витамини.

Share:
Comments