Опосториазис - причини, симптоми, диагноза, лечение

Opisthorchiasis - заболяване от хелминтиозната група, което е причинено от паразит на Opisthorchis felineus (или котешки отпадъци). Този хелминт е сравнително голяма плоска трематода с листообразна форма, която достига дължина от 8 до 20 мм и ширина от 1 до 3 мм.

Основният собственик на opisthorchia са котки, кучета, свине и редица други представители на бозайници, включително хора. При хората паразитите могат да живеят до 20 - 25 години, докато продължителността на живота в котката е само 2 - 3 години.

Opisthorchiasis - причины

Източникът на описторхоза е зрял екземпляр от описторхия. Рибите, които са заразени с хелминти, са междинен гостоприемник и основен носител на паразити. По принцип превозвачите са представители на породата шаран (брам, идон, вобла, шаран, роза, червеникавокафяв, Чебак). Обикновено се появяват огнища на описторхиаза по време на масовия риболов и събирането на рибни продукти, т.е. от края на пролетта до началото на есента.

Паразитите лесно могат да влязат в тялото от несмляна дъска за рязане, която се използва за почистване на рибата. Инфекцията настъпва през устата. Под въздействието на киселина, съдържаща се в стомашния сок, защитната обвивка на описторх се разтваря и паразитът лесно прониква в жлъчния канал, жлъчния мехур, черния дроб, панкреаса, червата.

Opisthorchiasis - симптомы

Първите симптоми на описторхиаза се появяват след 2 до 4 седмици след като паразитите попаднат в човешкото тяло.

При остра форма на заболяването, уртикария, треска, болки в мускулите и ставите. По-късно болката се появява в лъжицата, черният дроб се разширява. Също така за тази форма на заболяването е характерно за киселини, повръщане, често отслабване на изпражненията, намаляване на апетита. В допълнение, може да има симптоми на възпаление на белите дробове, които са алергични по природа и наподобяват астматичен бронхит.

Хроническая форма описторхоза протекает с симптомами гепатита, хронического холецистита, гастродуоденита и панкреатита. В правом подреберье чувствуется боль различного характера. Болезнь сопровождается диспепсическим синдромом, дискинезией желчного пузыря. Opisthorchiasis поражает кишечник и желудок, происходит нарушение обменных процессов в организме. Кроме того, возможные разнообразные кожные проявления на лице — угревая сыпь, ранние морщины, веснушки, себорея. У женщин заболевание может проявиться в повышении болезненности менструации, а также в сдвиге менструального цикла.

Opisthorchiasis - диагностика

Основният начин за диагностициране на описторхиазата е чрез изследване на кръвта. Диагнозата се усложнява от сходството на симптомите на опосторхиазис с други заболявания. Урина, фекалии, дуоденален сок също се изследват. Значително значение се отделя на епидемиологичната анамнеза.

Opisthorchiasis - лечение и профилактика

Лечението на описторхиазата е поетапно. На първия етап е необходимо да се подготви тялото на пациента за сложно лечение. На първо място, необходимо е да се спрат алергичните симптоми, както и възпалителните процеси на стомашно-чревния тракт. Това изисква спазване на строга диета, която ограничава количеството мазнини и включва употребата на холагог.

На втория етап паразитите се третират с препарати от празиквантел (биторицид). Това вещество ефективно унищожава червеите, но е придружено от токсични ефекти. Този етап се извършва в болница.

Третият етап включва провеждането на развлекателни и развлекателни дейности.

Профилактиката на описторхиазата се свежда до проследяване на диетата. Не се препоръчва да се яде риба, която не е била подложена на достатъчно топлинна обработка. Хелмитите са унищожени от тютюнопушене, очистване и измръзване.

Share:
Comments