Опасна паразитна болест, за която трябва да знаете, особено

Така наречените болести, причинени от нематоди от семейство Ancylostomatidae. При хората двама представители на това семейство паразитизират (Arcylostoma duodenale), причинявайки заболяване, наречено анкилостомиаза, и противораково (Necator americanus), което причинява не-каробидоза.

Размерът на паразитите варира от 5 до 18 мм. И двете хелминти, чиято морфологична структура е различна, са сходни в биологията и патогенността. Оралната капсула от кучешки грип е снабдена с хитинови режещи зъби и за ножове, които не носят режещи инструменти. Мъжете се различават в структурата на каудалния край, а в женската - във вулвата.

Яйцата и картофените яйца на външната структура на почти неразличими една от друга. В възрастното състояние паразитите се локализират при хора в дванадесетопръстника и в горната част на тънките черва, като се фиксират здраво в лигавицата на стените им. Яйцата се секретират с екскрети навън, при благоприятни условия за 1-2 дни се узряват на стадия на ларвите, които напускат яйцата и живеят известно време в почвата.

Разработвайки и преминавайки няколко линии, ларвите стават инвазивни. Те са способни на движение и могат да проникнат в почвата до дълбочина от почти един метър и да се издигнат по влажната трева, клоните и стъблата на височина до 15-20 см. Инвазивните ларви активно проникват в тъканта на непокътната човешка кожа.

Проникването настъпва най-често през кожата на краката при ходене без обувки, а също и през кожата на други части на тялото, когато лежи на земята. Веднъж в тъканите, ларвите влизат в кръвоносните съдове и пасивно се движат с кръвта. Като влизат в капилярите на белите дробове, те проникват през стената си в алвеолите.

Ключеният епител на дихателния тракт ги отвежда от малките бронхи към по-големите, след това по трахеята и ларинкса; удряйки гърлото и устата, ларвите могат да бъдат поглъщани; достигайки до червата, те са прикрепени към лигавицата на стените и започват да растат. След 4-5 седмици от момента на инфекцията, ларвите растат в възрастни зрели паразити. От този момент започва полагането на яйца.

Инфекцията също е възможна през устата с храна, контаминирана с ларви на кукувица. В този случай те не мигрират, но след като са влезли в червата, те могат да се развиват директно в него при възрастни индивиди. Larvae nekatora мигрират и с двата начина на проникване в тялото. Живот на hookworm и nekatorov - около 5 години.

епидемиология

Анкилостомидозата е често срещана при тропиците и субтропиците, където съществуват благоприятни условия за влажност и температура за развитието на яйца и ларви във външната среда.

Развитието на шарка може да се случи в умерен и дори в студен климат, но не и на повърхността на почвата, но дълбоко под земята, във влажни мини, където температурата се запазва в рамките на 18 ° и най-вече през цялата година.

Патогенез и клиника

Патогенезата и клиниката са различни по време на миграцията и по време на престояване на възрастни паразити в червата. Въвеждането на ларвите в кожата може да предизвика усещане за зачервяване и сърбеж. Освен това при лица, които са многократно заразени, може да има алергична реакция със същите феномени или с феномен на оток, обриви. Тези симптоми често остават незабелязани. Миграцията на ларвите в белите дробове се съпровожда от точкови, а понякога и по-силни кръвоизливи. Възможно е също така да се развие бронхит и дори бронхопневмония.

Възрастните кучешки червеи, прикрепени към стените на червата, нарушават целостта на лигавицата и се хранят с кръв. Те осигуряват специална тайна, която предотвратява кръвосъсирването, което може да причини продължително кървене от увредените участъци на лигавицата. Тъй като могат да се движат, паразитите обикновено увреждат лигавиците на много места.

Процесът се натоварва от възможността за проникване на микробната флора и появата на възпалителни промени. Всичко това води до нарушаване функцията на храносмилателния тракт. Има болезнени усещания в червата, нарушения в изпражненията, апетит, пациентите са обезпокоени от гадене и повръщане. Загубата на кръв води до изчерпване на желязото, протеините, витамините, главно А, D и комплекс Б, както и до развитието на анемия и дори кахексия.

При децата с намалена диета, особено при ядене на храни, бедни на протеини и желязо, болестта е тежка форма, отразяваща тяхното психическо и физическо развитие. Той продължава по-тежко при продължително и интензивно инвазия. В тези случаи, в допълнение към нарушенията на стомашно-чревния тракт, децата имат обща слабост, лесна умора, диспнея.

Те стават безпричинни, апатични. Кожата става подута, бледо с восъчна сянка, лигавиците също са много бледи. Има назално кървене, перверзия на апетита - необходимостта е креда, глина и т.н. Има и други признаци на тежка желязна дефицитна анемия - коилонихия, ахиличен езофагит.

Систолично мърморене в сърцето се чува, анемично - върху крушката на югуларната вена. При продължителна анемия се развиват симптомите на сърдечна мускулна дистрофия. В кръвта на пациентите се наблюдават промените, характерни за хипохимичната анемия: намаляване на хемоглобина, понякога до 10%, с малък брой червени кръвни клетки (под 1 млн.) И нисък индекс на цвета. Броят на еозинофилите почти постоянно се увеличава - средно от 10 до 20%.

диагноза

диагноза анкилостомидозов может быть точно поставлен на основании нахождения яиц в экскрементах. Яйца легко обнаружить и в содержимом 12-перстной кишки при дуоденальном зондировании. Последний метод более точен и полезен в сомнительных случаях.

Лечение

Лечението на анкилостомията се извършва с нафтамон, комбинаторнин или левамизол. При тежка анемия са показани железни препарати, както и трансфузия на еритроцитна маса. Лечението продължава 3 дни. Ефективността е около 80%.

Профилактика

Предотвратяването е ограничено до опазване на околната среда от замърсяване с фекалии и използването на изключително неутрализирани изпражнения за торене на земята. Освен това е необходимо да се идентифицират и лекуват всички лица, заразени с анкилостомиди.

За лична профилактика в анкилостомидозата, не трябва да се позволява на децата да ходят боси, да лъжат и да седнат на открита земя. Зеленчуците и плодовете, консумирани сурови, трябва да се измият обилно и да се потопят в кипяща вода за около една минута.

Share:
Comments