Очанка - лечебни свойства и приложение в медицината

Очанка - общо описание

Погледът е едногодишно тревисто растение, което достига височина от 10 до 15 сантиметра и е много разклонено на върха. Дръжка - червеникава, листа - противоположна, сесилна, с клиновидна форма и овална в горната част. В синусите на апикалните листа растат от юли до септември, малки бели цветя със сини вени. Заводът е известен и под наименованията "око трева", "окото гнездо", "гърбица". Понякога очарованието се нарича "жаба трева", защото в гъстата му подраствица крие жабите.

Очанка - видове и места на растеж

Очанка се среща почти навсякъде в Европа, главно в горската степна зона - централна и южна Германия, Италия, Балканите. Тревата е разпространена в Беларус, Украйна, европейската част на Русия, Скандинавия и Кавказ. Билката полупаразитизира корените на съседните растения и изсмуква хранителни сокове от ливадни треви. Жилищата в поляни, пустеещи земи, на сухи склонове и крайпътни пътища, ниско разположени торфени блата могат да се намерят в горите на планински терен.

Ochanka - лечебни свойства

Първото споменаване на лечебните свойства на яйчниците е от 15-ти век. В Шотландия, например, смес от мляко и сок на окото се напоява в птичи пера и се нанася върху очите. От заглавието не е трудно да се разбере, че окото се използва за лечение на очни заболявания - глаукома, катаракта, конюнктивит, ечемик. Някои смятат, че растението се бори с хиперпия, подобрява зрението, взема инфузии от яйчника вътре и прилага компреси. Дюзата в случай на туберкулоза и екзема помага на възрастни и деца, може да спре треска и алергии.

Отвара от веждите имат стягащо, противовъзпалително, антихипертензивно и антибактериално действие. Хербалната инфузия се използва в народната медицина за настинки, бронхиална астма, бронхит, кашлица, треска, стенокардия, пептична язва, както и гастрит с висока киселинност. Очака е способна да се справи с жълтеницата и да увеличи апетита. Освен това тревата има благоприятен ефект върху растежа на космите и такава инфузия трябва да се мие редовно.

Очанка - лекарствени форми

С лечебни цели се използва цялото растение. Съберете надземната част в началото на цъфтежа. Тревата трябва да бъде отрязана на земята, като се правят малки връзки, които се окачват на сенчесто вентилирано място за сушене. Да се ​​съхранява суха трева се препоръчва в добре затворени съдове, защото за лечебни свойства на суровините влагата е фатална.

Глазурата се взима вътрешно и прави външни компреси. При вътрешно използване на сухи растения се правят инфузия или прах, за външна употреба - лосиони и очни вани.

Очанка - рецепти

За лечение на възпалителни заболявания очната ябълка се консумира под формата на водна инфузия и прах. За да се приготви инфузията, 40 грама суха вода се изсипват в 1 литър вряла вода, като се настояват няколко часа. Приготвена инфузия се препоръчва да измива очите, да прави лосиони и да се прилага под формата на капки за очи.

При бронхит трябва да се използва инфузия на трева. Трябва да вземете 3 супени лъжици нарязани очи, изсипете ги половин литър вряща вода и натиснете за 2 часа. Трябва да пиете 50 милилитра 4 пъти на ден. Ефективно ще бъде средство за лечение на стенокардия, студ и други заболявания на дихателните пътища.

С гастрит използвайте колекция, която се състои от яйчници, мента, мелиса, глог, хедър. Вземете 3 супени лъжици от сместа, изсипете две чаши вряла вода. Инфузията трябва да се консумира с колит и гастроентерит - половин чаша 3 пъти дневно преди хранене.

Очанка - противопоказания

Противопоказанията за употребата на яйчниците не са известни. Въпреки че много източници показват, че растението е отровно, така че не се отвличайте от прекомерната консумация на бульони.

Коментари

Диана 05/02/2016 Разбирам, че ако растението не е отровно, може ли да се дава на деца? Разбира се, в малки количества. Просто имам такава трева, баща ми лекуваше очите ми, имаше възпаление от заваряването и отдавна не мина. Видът на отвора наистина се отразява много положително. Галина 05/02/1966 Така че, благодаря за статията. Спомних си, че наскоро моето виждане оставя много да се желае. И сега знам как да го оправя. Вътре, може би изобщо няма да го взема, ще се опитам да направя лосиони. Надявам се малката ми да ми помогне. Оксана 05/02/2016 Да, честно, тази билка помага да се подобри зрението много добре! Поради някои сериозни очни заболявания, не знам, но коригирам визията точно. Е, разбира се, всичко трябва да знае мярката. Може да компресирате и да не боли, но дългосрочната употреба навътре - може да повлияе неблагоприятно на вашето здраве. Тома 05/02/2016 Не знам откъде идва тази трева, но в килера имаше пода на пакет. Исках да го изхвърля, погледнах в интернет за информация. Реших да опитам силата на тази билка на косата ми. Три седмици редовно изплаква косата с този отвар. На 8 см моите плитки са нараснали!)) Ксения 05.05.2016 Но това растение знам! Взех го от очни заболявания. Дори не болестта, но видението ми започна да се влошава и ми беше препоръчително да погледна окото. И компресираха, и вътре вдигнаха. И много доволни от ефекта на тази трева. Аз го препоръчвам на всички.
Share:
Comments