Няма достатъчно въздух: какво да правите, ако сте задъхани?

Често се случва да няма достатъчно въздух по време на дишането. В медицинската практика се призова състоянието на недостиг на въздух disapnoe (иначе — одышка). Одышку необходимо отличать от удушья — острого приступа нехватки воздуха (крайняя степень disapnoe).

• За да се установи самостоятелно причината, че няма достатъчно въздух за дишане, е доста трудно, защото броят на заболяванията и дори нормалните физиологични състояния, които причиняват затруднения в дишането, са много високи.

• Липса на въздух: причини

• Възможно е да има много причини за недостиг на въздух, някои от които са тежки заболявания на дихателната система, а другата - естествени гранични физиологични състояния.

• Списъкът с болести, характеризиращи се с подобни симптоми, е голям:

• Бронхиална астма.

• Онкологични неоплазми на бронхите и белите дробове.

• Бронхиектазис.

• ИХД (коронарна болест на сърцето).

• Вродени и придобити сърдечни дефекти.

• Хипертонична болест.

• Емфизем.

• ендокардит.

• Камерна недостатъчност (по правило става дума за лезии на левия вентрикул).

• Инфекции на бронхите и белите дробове (пневмония, бронхит и др.).

• Белодробен оток.

• Блок на дихателните пътища.

• Ревматизъм.

• Ангина пекторис ("гръдна болка").

• Хиподинемия и вследствие на това затлъстяване.

• Психосоматични причини.

Списъкът съдържа само най-често срещаните причини. Също така, можем да говорим за топлинни лезии на белите дробове и бронхите (изгаряне), механични и химични увреждания, но в домашната среда те се срещат доста рядко.

Бронхиална астма

Опасна болест, засягаща бронхиалното дърво. Обикновено причината за заболяването се състои в острия имунен отговор към ендо- или екзогенен стимул (алергична астма) или инфекциозен агент (инфекциозна астма). Появява се пароксизмално. Интензитетът и характерът на припадъците зависят от тежестта на заболяването и могат да варират от лека диспнея (например от бързо ходене) до бързо развиваща се задушаване. Независимо от това механизмът е съвсем прост. Обвивката на вътрешната повърхност на бронхите, подуването на клетъчния епител се увеличава в резултат на оточната стеноза (свиване) на лумена на бронхите и вследствие на това нарастващо задушаване.

Бронхиална астма — заболевания коварное и отличить его довольно трудно, а поскольку степень летальности патологии высокая, при первых же проявлениях, когда как будто не хватает воздуха, следует сразу же обратиться к специалисту и пройти полное обследование.

Онкологични неоплазми на бронхите и белите дробове

Според статистиката, неоплазмите на белите дробове са почти на върха на честотата на развитие. В рисковата група са на първо място тежки пушачи (включително пасивни, което означава, че всички ние, защото е невъзможно да се скрием от цигарения дим), както и хора с тежки наследствености. Да подозирате, че онкологията е съвсем проста, ако има няколко специфични признаци:

• Шокирането (диспнея) се появява многократно, периодично.

• Намалява теглото, слабостта, умората.

• Има хемоптиза.

Само лекарят може да отличи онкологията от туберкулозата в първите етапи. Освен това на първите етапи може да има само лека липса на въздух.

bronchiectasia

bronchiectasiaы — это патологические дегенеративные образования в структуре бронхов. Бронхи и бронхиолы (которыми оканчивается бронхиальное дерево) расширяются и принимают вид мешковидных образований, наполненных жидкостью или гноем.

Точните причини за болестта са неизвестни, определена роля играят предишните предавани белодробни заболявания. Много често се формират при пушачи (заедно с емфизем).

Когато се развият ектазите, функционалните тъкани се заместват с цикатрични и засегнатата област "се изключва" от процеса на дишане. Резултатът е постоянна непрекъсната диспнея, причината за която е намаляването на качеството на дишането. Пациентът няма достатъчно въздух, за да диша.

Сърдечна болест

Причинява намаляване на функционалността на тялото и в резултат на това намалява потока на кръв към белите дробове. В резултат на това се формира порочен кръг: сърцето губи кислород, защото не може да осигури на белите дробове оптималното количество кръв за обогатяване. Кръвта, която не е достатъчно обогатена с кислород, се връща в сърцето, но не е в състояние да осигури на сърдечния мускул подходящото количество хранителни вещества.

Сърцето, като отговор, започва да увеличава кръвното налягане и по-често бие. Има фалшиво усещане за липса на въздух. Така автономната нервна система се опитва да увеличи интензивността на белите дробове, за да компенсира липсата на кислород в кръвта и да избегне тъканната исхемия. Според тази схема се появяват почти всички сериозни заболявания на сърцето и сърдечно-съдовата система: Ангина пекторис, исхемична болест на сърцето, сърдечни заболявания, хипертония (без адекватна терапия) и т.н.

емфизема

Характеристиките му са подобни на бронхиектазията. Подобно, в бронхиалната структура се образуват везикули, но те не са пълни с течност или гной. Патологичните разширения са празни и с течение на времето се разрушават, образувайки кухини. В резултат на това жизненият капацитет на белите дробове намалява и се задушава болезнено задух.

Человеку тяжело дышать не хватает воздуха даже при малейшей физической нагрузке, а порой и в спокойном состоянии. емфизема также считается болезнью курильщиков, хотя может возникать и у убежденных поборников здорового образа жизни.

Психосоматични причини

Бронхиалният спазъм може да възникне, когато възникнат емоционални промени и стрес. Учените са забелязали, че такива прояви са типични за хора със специален тип акцентиране (дистими, истерия).

прекалена пълнота

Без значение колко трогателно звучи, за хората със затлъстяване, задухът е типичен почти винаги. В качеството на аналогията - достатъчно е да си представим човек, носещ чанта с картофи. В края на работата - той се уморява, диша тежко и "потрябва по-късно" от интензивен физически стрес. Хората със затлъстяване носят постоянно своята "чанта с картофи".

По този начин, отговаряйки на въпроса защо няма достатъчно въздух, причините могат да бъдат различни. Но почти винаги те са свързани с увреждане на здравето и заплахата от живот.

Недостатъчен въздух: симптоми

Симптомите на липса на въздух не могат да бъдат, защото недостиг на въздух и задушаване сами по себе си са симптоми. Разликата е, че при различни заболявания те навлизат в различни симптоматични комплекси. Съответно всички комплекси могат да бъдат разделени на инфекциозни, сърдечни, директно белодробни.

С инфекции, в допълнение към усещането, сякаш няма достатъчно въздух, има симптоми на обща опиянение на тялото:

• Главоболие.

• Хипертермия (от 37,2 до 40 и повече, в зависимост от вида на агента и тежестта на лезията).

• Болка в костите и ставите.

• Слабост и висока умора, комбинирани със сънливост.

Освен това може да има болки в гърдите, които са по-лоши при дишането. Гримове и свирки при входа или издишането.

С болест на сърцето почти винаги характерни са редица съпътстващи симптоми:

• Изгаряне зад гръдната кост.

• Аритмия.

• Тахикардия (палпитация).

• Повишено потене.

Всичко това може да се наблюдава дори в спокойно състояние.

Обикновено, белодробни патологии и патологични процеси Да се ​​разпознават от симптомите, където е по-трудно, тъй като са необходими специални познания. Само лекар може да направи истинска диагноза. Въпреки това, все още можете да се подозирате за някои болести.

Така че, при онкологични лезии, симптомите се проявяват чрез увеличаване и включват:

• Недостиг на въздух, който се увеличава с времето. Среща се периодично, после постоянно.

• Отслабване (рязко намаляване на теглото, ако няма диета).

• Хемоптиза (причинена от увреждане на капилярите на бронхите).

• Болка зад гръдната кост по време на дишането (както при вдишване, така и при издишване).

Онкологията е най-трудната за разпознаване. Без специални инструментални методи това е напълно невъзможно.

Злокачествените тумори лесно се бъркат с туберкулозата и дори бронхиектазата.

Въпреки това, бронхоектатичното заболяване се характеризира с отхрачване на кафявите слюнки (обикновено сутрин). В структурата на храчката се наблюдават вени от многослоен гной (некрозата на бронхиалните структури в лезиите води до масова смърт на клетките) с примеси в кръвта. Това е много страшен симптом.

При емфизем, основният симптом е нарастващото усещане за липса на въздух. В отговор на въпроса защо в този случай няма достатъчно въздух, трябва да кажем за образуването на въздушни кухини в самите бронхи.

Бронхиална астма распознается сравнительно легко. Протекает приступообразно. Приступ сопровождается ярко выраженным удушьем (или одышкой). Если не купируется сразу — прибавляются свисты, хрипы при дыхании и отхаркивание бесцветной (прозрачной) мокроты. Как правило, триггером приступа выступает контакт с аллергеном (или же перенесенное инфекционное заболевание, если речь об инфекционной форме). Чаще всего этиология астмы — аллергическая.

Дори по-лесно да се разпознае недостиг на психосоматичен произход. Провокира ситуации, свързани с повишен емоционален и умствен стрес. По-предразположени към такава "болест" на жена.

Не достатъчно въздух: диагностика

Диагностирането не е симптом, а болест, която го провокира.

Диагностичните мерки включват:

• Първично събиране на анамнеза при редовно допускане и преглед на пациента.

• Лабораторни тестове (общ кръвен тест, биохимичен кръвен тест).

• Инструментални изследвания (компютърна томография, радиография).

Тъй като има много заболявания, придружени от факта, че е трудно да диша без достатъчно въздух, специалистите по лечение могат да бъдат различни: пулмолог, кардиолог, невролог, специалист по инфекциозни заболявания и терапевт.

На първо място, има смисъл да отидете на среща с пулмолог, тъй като той е този, който е специалист в патологиите на дихателната система.

При първоначален преглед лекарят определя естеството на симптомите, неговата интензивност, продължителността. При събирането на анамнеза се обръща особено внимание на следните аспекти:

• Наследственост. Какви заболявания са били с роднини. Склонностите към наследяването имат както онкологични заболявания, така и сърдечносъдови патологии и заболявания, свързани с алергии.

• Естество на работата, контакт в миналото или в момента с вредни химични реактиви или други агресивни вещества.

На рецепцията лекарят "чува" белите дробове и определя естеството на дишането. Това ще помогне на специалиста да определи от гледна точка на предполагаемия източник на проблема и да направи диагностична стратегия.

Лабораторни тестове, главно кръвни тестове, са предназначени да идентифицират:

• Възпалителен процес (типичен за инфекциозни заболявания и дори някои сърдечни).

• Еозинофилия (показателно за алергии и, вероятно, наличие на астма).

• Комплекти (индикатори на процеса на рака).

• Висока концентрация на базофили (мастните клетки също са маркери за алергия).

Инструментални методи са много разнообразни. Те включват:

• Бронхоскопия. Ендоскопско изследване на бронхите. Изключително информативен и ви позволява да идентифицирате повечето заболявания на белите дробове и бронхите. Въпреки това, с бронхиална астма и сърдечни заболявания, тя е противопоказана и не е информативна, поради което лекарят предписва това изследване само чрез елиминиране на астма и сърдечносъдови патологии.

• Кардиография, Echo KG - са предназначени да разкрият патологията на сърцето.

• Компютърна томография. ЯМР има за цел в по-голяма степен да оцени състоянието на костите и изобщо на опорно-двигателния апарат. Когато става дума за меки тъкани, CT е много по-информативно.

• Биопсия. Ако има подозрение за онкологичен произход на недостиг на въздух.

• Алергични тестове, стрес тестове - са насочени към откриване на чувствителност към едно или друго алергенно вещество.

Ако според резултатите от изследванията органичните причини не се разкрият, има смисъл да се консултирате с невролог, тъй като липсата на въздух, както беше казано, може да бъде свързана с психосоматични фактори.

Липса на въздух: лечение

Ясно е, че за лечение не е недостиг на въздух, а самата болест. Самото лечение не може да бъде определено, освен това самолечението е много опасно. Ако човек има затруднено дишане, липсва въздух, трябва да се консултира с лекар, за да може той или тя да предпише лечение.

Всяка от болестите изисква собствен подход.

Следователно, има смисъл да се говори само за начини за премахване на такова неприятно състояние, като задух и задушаване.

Ако задухът (задушаване) е свързан със сърдечно заболяване - трябва да спрете всякаква физическа активност. Ако състоянието продължава повече от 10 минути, дори и да няма активност, трябва да вземете лекарство, което намалява сърдечната честота. Още по-добре, обадете се на линейка.

Недостигът на въздух, свързан с емфизем, туберкулоза, бронхиектазия, по правило, не се премахва практически нищо. Основната препоръка е да се спре физическата активност.

Атаките на бронхиална астма се спират от нехормонални бронходилататори: Salbutamol, Berotek, Berodual и др. Постоянната терапия предполага използването на кортикостероиди под формата на инхалатори. Специфичните имена и дозировката трябва да бъдат избрани от специалист и само от специалист.

Липса на въздух: превенция

Мерките за превенция включват няколко общи препоръки:

• Ако е възможно, изберете екологично чиста зона.

• Отхвърлете лошите навици, преди всичко, от пушенето. Ако в семейството има поне един човек, който е бил диагностициран с злокачествен тумор на белия дроб - спирането на тютюнопушенето е от жизненоважно значение. За да се изключат сърдечно-съдовите заболявания, спирането на алкохола е важно.

• Оптимизирайте диетата. Оставете мазнините, прекомерно количество сол.

• Поддържайте високо ниво на физическа активност.

По този начин, дихателните нарушения могат да бъдат следствие от развитието на различни патологии. Като цяло - това е много страшен симптом, изискващ незабавна реакция. Отлагането на посещението при лекаря не трябва да е същото, както при самолечението. Само специалистът може да избере правилното лечение. От страна на пациента е необходима голяма част от предпазливостта и съзнанието, тъй като повечето от тези заболявания могат да бъдат избегнати, като се следва истински начин на живот.

Share:
Comments