Неврозата - причини, симптоми, диагноза, лечение

Неврозата (психоневроза или невротично разстройство) е понятие, което обединява цяла група от заболявания, свързани с функционални разстройства на човешката нервна система на фона на психическо пренатоварване.

Съществуват следните видове неврози:

1. Неврастения. Пациентите обикновено са раздразнени, за тях е трудно да се концентрират, бързо се уморяват. Истерия. Болестта е по-характерна за жените. Характеризира се със сълзи, припадане, чести оплаквания. Неврозата на натрапчивите състояния. Характеризира се с безпомощни страхове. В същото време пациентът напълно разбира нелогичния собствен опит, но не може да се отърве от тях.

Неврози причинява

Съвременният човек живее в едно общество, където не може да направи без комуникация с хората. Но комуникацията не винаги носи радост. През целия ден хората непрекъснато се свързват с други хора. В този случай всеки път, когато трябва да отговорите, коригирайте с разговора. Тази емоционална промяна (ако се случва много често) силно вълнува нервната система. Поради тази причина хората предпочитат места за отдих, където има по-малко хора.

Друга причина за неврозата е недостатъчната физическа активност. Активната умствена работа в пълна липса на движение и физическо развитие също оказва негативно влияние върху човешката нервна система.

Преяждането и наднорменото тегло е друга причина за психо-емоционални разстройства.

Неврози - симптоми

Разграничаване между умствените и физическите симптоми на неврозата.

Психични симптоми:

- емоционално безпокойство - проблеми при комуникацията с хората - неадекватно самочувствие - нестабилно настроение - сълзи - безпокойство - чувство за безпокойство - проблеми със съня (безпокойство при сън).

Физически симптоми:

- главоболие, болка в сърцето - усещане за умора и умора - вегетативно-съдова дистония - безсъние - нарушение на апетита - вегетативни разстройства.

Неврози - Диагноза

Неврозата се диагностицира въз основа на задълбочен анализ на поведението и опита на пациента. Важна роля играе търсенето на причините за болестта. В допълнение към изучаването на психиатър, са необходими консултации и прегледи от редица други лекари, тъй като неврозата може да възникне на фона на соматични заболявания.

Неврози - лечение и профилактика

Лечението на неврозите изисква сложен индивидуален подход. На първо място, е необходимо да се анализира психотрамусната ситуация и да се намали или изобщо да се елиминира нейното въздействие върху пациента. Важно при лечението на неврозите са следните психотерапевтични техники:

- обяснение (обяснение на естеството на заболяването) - хипноза (използва се за страхове и страхове от обсесивна природа) - автогенно обучение (важно за тревожност и вегетативни прояви на невроза) - психоаналитична терапия.

Също така, основната реставраторна терапия е важна, която включва използването на витамини, физиотерапевтични процедури. От психотропни лекарства, използвани транквилизатори, рядко се използват малки дози антидепресанти (inkazan, pirazidol, azafen) или невролептици (Meller, sonapaks, frenolon). Изборът на необходимото лечение се извършва в зависимост от вида на неврозата, както и от характера на индивидуалния ход на заболяването. При психотерапевтичното влияние е необходимо да се вземат предвид реалните възможности на пациента, социалното му положение. Формирането на нови интереси и цели на индивида не трябва да противоречи на жизненоважните ценности на пациента.

Профилактиката на неврозата заема важно място. Тя включва редица социални и психо-хигиенни мерки, чиято основна цел е облекчаване на емоционалното напрежение и физическо отпускане на човек.

Коментари

Дима 08/31/2016 Апитерапия - възстановяване и укрепване на имунитета, спокойствие, прочетете тук [url] http://www.beecity.com.ua [/ url]
Share:
Comments