Неврит - причини, симптоми, диагноза, лечение

неврит - възпалително заболяване на нервите, което се характеризира не само от синдрома на болката, но и от загуба на чувствителност, парализа. Специална форма на неврит е полиневрит, при който няколко нерви се включват в възпалителния процес. Полиневритът се характеризира с хроничната природа на хода на заболяването.

неврит - причины

неврит могут вызывать причины внешнего и внутреннего характера.

Причините за външния характер включват:

- различни наранявания - прилепнали нерви - интоксикация на тялото (това може да е отравяне с храна, наркотици или злоупотреба с алкохол).

Вътрешните причини за неврит включват:

- захарен диабет - бременност - нарушение на метаболитните процеси в тялото - заболявания на ендокринната система - подагра - ревматизъм - затлъстяване - различни инфекциозни заболявания - наследствени фактори.

неврит - симптомы

Основният симптом на неврит е болка в областта на инервацията на засегнатия нерв. В възпалителния участък се наблюдават следните симптоми:

- двигателни нарушения (до състояние на парализа) - намалена чувствителност - атрофия на част от мускулите - леко изтръпване и изтръпване на засегнатата област - обща слабост.

неврит - диагностика

Първичната диагноза на неврит се основава на симптомите на заболяването. В бъдеще се извършва електроневрография, която позволява да се определи степента на увреждане на нервите и също така се дава възможност да се формулира прогнозата за по-нататъшния ход на заболяването.

Съвременната медицина предлага редица нови диагностични методи, принципът на който се основава на електрическата проводимост на стълбовете на човешкия нерв.

неврит - лечение и профилактика

При лечението на бактериална неврит активно приложение са антибиотици и сулфонамиди; В болести, причинени от вируси, като се използва гама-глобулин, интерферон; исхемична характер на заболяването - аминофилин, папаверин, komplamin и други вазодилататори. В фаза поток остро травматично неврит препоръчваме повреден обездвижване на крайници, използване obezbolevayuschie и противовъзпалителни агенти, витамини група В, и лекарства degitratatsionnye (Бруфен, индометацин, Diacarbum). 2 седмици след започване на лечението разбира ntiholinesteraznye използва лекарства или биогенни стимулатори (алое lidasa).

При сложна терапия на неврит се използва физиотерапия. За ускоряване на генерирането на нерва, както и за анестезия, импулсен ток, UHF, ултразвук с хидрокортизон, електрофореза, използваща различни лекарства. В допълнение, в случай на забавен рехабилитационен период се използват парафинови и кални бани, индуктофореза, камерни хидрогалванични вани и други процедури. Особено внимание се обръща на физиотерапията в комбинация с масаж.

По време на ремисия на неврит, радон и сулфидни бани, UHF, кал терапия се използват. При недостатъчен ефект от консервативните методи на лечение, се използва алкохолизъм на увредените нервни жлези, както и електроаналгия.

При лечението на неврит на глософарингеалните и тригеминалните нерви антиконвулсанти (дифенин, филепсин, тегретол) се използват антидепресанти.

Прогнозата при лечението на неврит зависи от възрастта на пациента. При младите хора терапията има много по-голям ефект от възрастните хора.

За да се предотврати неврит, витаминните комплекси се препоръчват със съдържанието на витамини от тип B. Необходимо е също така да не се допуска интоксикация на организма: не консумирайте алкохол, обърнете внимание на приемането на лекарства.

Share:
Comments