Невралгия - причини, симптоми, диагноза, лечение

Невралгия - заболяване, свързано с поражение на периферните нерви. За разлика от неврита, невралгията няма структурни промени в засегнатия нерв. Заболяването се характеризира със силна болка в зоната на инервация на болния нерв. Невралгията обикновено се развива в нерви, които преминават през тесни отвори или канали.

Най-често срещаната форма на невралгия е поражението на тригеминалния нерв (възниква в резултат на наранявания на лицето, зъбни заболявания или малоклузия). Съществуват и следните видове:

- невралгия на крилата (възниква внезапно и се характеризира с болка в областта на небцето, очите, храстите и шията) - невралгия на тилната нерва (обикновено възниква след остеохондроза на гръдната част на гръбначния стълб) - невралгия на външния кожен нерв на бедрото болка в тила, очите и очите) - невралгия на глософарингеалния нерв (изключително рядко, характеризираща се с болка в областта на фаринкса и долната челюст).

Невралгия - причины

Заболяването се характеризира с множество възможни причини: травма, отрицателни ефекти на тежките метали, токсични ефекти от редица бактерии и лекарства, заболявания на нервната система (полирадикулоневрит, склероза), инфекции (грип, туберкулоза), алергични реакции, гръбначна патология и др.

Невралгията може да бъде причинена от заболявания на сърдечно-съдовата система (хипертония, анемия, атеросклероза). Болестта в този случай се провокира от слаб приток на кислород към нервите. Невралгия може да възникне и поради промени в гръбначния стълб, които се появяват при хормонални нарушения при жени по време на менопаузата.

Допълнителни фактори, причиняващи невралгия, могат да бъдат злоупотребата с алкохол, диабет, метаболитни нарушения, включващи витамин В.

Невралгия - симптомы

Основният симптом на невралгията е характерна болка. Припадъците обикновено се появяват, когато тялото е подохладено, с физическо или емоционално надбягване. Болката често се съпътства от разнообразни вегетативни нарушения (оток на кожата, зачервяване на кожата), в случай на силна болка, общи вегетативно-съдови прояви. При пациенти с невралгия се откриват нарушения на чувствителността, които се проявяват под формата на хиперстезия или хиперестезия. Често има признаци на напрежение на стволовете на нервите.

Невралгия - диагностика

Диагнозата на невралгия на нерв обикновено се основава на оплакванията на пациента, както и на данните, получени при преглед от лекар. Много често невралгията се диагностицира чрез метода на елиминиране, когато в резултат на многобройни изследвания (обща кръв и урина, MRI, CT и др.) Не е възможно да се определи причината за болката, която пациентът се оплаква.

Изтръпване, сърбеж, изгаряне, изтръпване, малка или силна болка са признаци, които могат да показват локализирана невропатична болка. В някои случаи се характеризира с постоянни и упорити болезнени усещания, които не се отстраняват от обичайните аналгетици. При лечението на локализирана невропатична болка локалното действие се счита за предпочитано при облекчаване на болката, за което се разработват лекарства, които могат да се справят с него чрез директен контакт с кожата. Лекарите често предписват лекарства модерен VERSATIS - анестетик лидокаин кръпка, която когато се прилага върху болезнените места на кожата, предпазва и тя се охлажда добре, премахване на болката на всички степени на тежест.

След като се направи диагнозата, се препоръчва допълнително да се използва магнитно резонансно изображение. Този метод ще помогне за откриването на тумор или редица признаци на склероза. Въпреки това, други причини за невралгия, такова проучване не позволява да се определи.

Невралгия - лечение и профилактика

Лечението на невралгия може да бъде предписано само от лекар. Терапията на първичната невралгия е сложна и включва физиотерапия, акупунктура, инжекции на новокаин и витамини В.

Съвременното лечение на болки в гърба отдавна е изчезнало от просто премахване на дискомфорта. Важно е да се третира не проявите, а тяхната причина. Пример за подобен интегриран подход е добавянето на НСПВС с невротропни витамини (В1, В6, В12). Витамините от групата В не само помагат да се елиминира болният синдром по-бързо, отколкото при приемане само на НСПВС (напр. Диклофенак натрий), но също така имат благоприятен ефект върху физиологичните процеси в нервните влакна , стимулира храненето и възстановява структурата на нервната тъкан.

Така, оптималната допълнение към NSAID ще Neyromultivit инжектируем състав, съдържащ три витамини В1, В6, В12 в терапевтични дози. Използването на невротропни витамини във високи терапевтични дози позволява да се определи аналгетичния ефект, възстановяването на нервните влакна, като е възможно да се постигне дългосрочна ремисия на болка. Започнете лекарствено лечение с ежедневни инжекции в продължение на 5-10 дни, след това се прехвърлят поддръжка въвеждане на 2-3 инжекции седмично за две до три седмици.

Антиконвулсанти се използват в случай на поражение на тригеминалния нерв. Не изключвайте използването на хирургия.

При вторична (симптоматична) невралгия се установява основната причина за заболяването, след което лекарят предписва необходимото индивидуално лечение.

Профилактика невралгии предполагает:

- правилно хранене - рационалност на физическата активност - липса на хипотермия и травма.

Коментари

Оксана 11/09/2016 Сред моите пациенти с невралгия най-много са жени. Бременност, раждане ... Всичко това не може да засегне. Освен това жените обикновено не се съжаляват, за разлика от мъжете. Подобно на болка, добре, да оцелее .. много от случаите: деца, работа, у дома .. момичета! Жалко себе си! При първите признаци на невралгия, трябва да видите лекар, след това лечението ще бъде бързо и ефективно. то обикновено е така: Направете пълна проверка, да назначава NVPV (лично аз предпочитам Neurodiclovit като най-ефективни НСПВС) - това помага да се справят с болката и да се спре възпалението, добре, тогава можем да се вземе решение в зависимост от пренебрегване на случая и вида на невралгия. Понякога масаж или електрофереза. Понякога е необходима хирургическа интервенция. Внимавай, скъпа!
Share:
Comments