Необичайната работа подкопава здравето

Работниците, които остават на работа поради чувство за дълг, са предразположени към няколко здравословни проблеми, включително изтощение, стрес и изгаряне, твърдят изследователите.

"Когато служителите продължават да работят в организацията си, защото вярват, че нямат други възможности, те са по-склонни да изпитат емоционално изтощение", казват авторите и учените от университета "Конкордия" в Монреал.

При отсъствието на позитивни емоционални връзки с организацията ангажиментът, основан на чувство за дълг, се възприема като един вид задължение за дълг и загуба на независимост, което постепенно излъчва емоционално лице.

Проучването показа, че служителите, които продължават да работят в организации или от чувство за дълг, или поради това, което смятат, че липсват други възможности за работа по-често, отколкото други работници, са имали проблеми с психически и физически проблеми. На такива заключения изследователите идват от наблюдения на 260 работници от различни индустрии.

Изследването показа също така, че хората с по-високо самочувствие страдат повече от липсата на други възможности за заетост.

С течение на времето това чувство може да накара дадено лице да напусне организацията, което води до оборот на персонала. Работодателите, обаче, според учените, могат да решат тези взаимни проблеми.

Въпросът е, че работодателите трябва да се опитат да сведат до минимум такива нагласи сред служителите, да развият своите способности и компетенции, като по този начин увеличат чувството си за собствена мобилност и парадоксално допринасят за желанието си да останат в организацията.

Share:
Comments