Нефрит - причини, симптоми, диагноза, лечение

Нефрит Има възпалителна бъбречна болест, която е двустранна. По време на заболяването са засегнати бъбречни гломерули, каликси, тубули и таза. Лекарите класифицират нефрита при локализирането на възпалителния процес, както и тежестта на заболяването. Нефритът е най-често срещан при деца и младежи. Разграничаване на гломерулонефрит, пиелонефрит, интерстициален нефрит, наследствени и радиални видове нефрити.

Нефритните причини

Причината за нефрит може да бъде остро заболяване (остра респираторна вирусна инфекция, грип, скарлатина, тонзилит и други заболявания), хронично огнища на инфекция (напр. Неразрешени зъби, хроничен тонзилит). Нефритът се развива 10 до 20 дни след началото на острата болест.

Появата на нефрит може да допринесе за слабостта на организма след борбата срещу инфекцията, липсата на определени витамини, претоварване. В допълнение, тя може да причини хипотермия, както на обща, така и на отделни части на тялото. В резултат на хипотермия кръвоснабдяването на бъбреците се влошава, което допринася за развитието на възпалителен процес в тях.

Jade - Симптоми

1. Първичните оплаквания на пациенти с нефрит са умора, намален апетит, главоболие, понякога тъпо болка в лумбалния регион. В случай на остър ход на заболяването има оток и леко повишаване на телесната температура. Кожата става бледа, особено тя докосва кожата на лицето. Намаляване на екскрецията на урината - друг често срещан симптом на нефрит. Урината обикновено е неясна или с червеникав оттенък.

Нефрит - диагностика

За да направите диагноза, както и да изберете подходящ метод за лечение, трябва да се подложите на професионален медицински преглед.

Основни диагностични методи:

- събиране на анамнеза, - анализ на урината, - анализ на урината според Nechiporenko, - биохимичен кръвен тест, - ултразвук на бъбреците (ултразвук на бъбреците).

Нефрит - лечение и профилактика

В зависимост от природата и формите на възпалителния процес в бъбреците, се избира необходимото лечение. Ако нефритът се характеризира с остър ход, е необходима строга почивка на легло, както и специална диета, която ограничава приема на течност. В допълнение се предписва антибактериална терапия (гентамицин, пеницилин, кефзон, верижен и подобни лекарства). В зависимост от тежестта на процеса се избира необходимата интензивност на лечение с антибиотици.

Важно е да се отбележи, че терапията на пациент с нефрит изисква постоянен мониторинг в болница. Необходимо е да се измерва кръвното налягане, да се следи общото състояние на пациента, което ни позволява да преценяваме динамиката на процеса на възстановяване и да прилагаме мерки в случай на неправилна стратегия за лечение. В случай, че пациентът има високо кръвно налягане, както и подуване, се препоръчва оток за диуретично действие (фурасемид, ипотиазид и други). Терапията на възпалителния процес в бъбреците може да включва детоксикация.

Ако консервативният подход към лечението не дава значителни резултати, се използва хирургия, която включва декапсулиране на бъбреците, както и дисекция на язви.

Важно е да се отбележи, че успехът на курса на лечение до голяма степен зависи от пълнотата на спазването на всички медицински препоръки. Липсата на необходимата терапия и пренебрегването на съветите на уролог с голяма вероятност може да доведе до бъбречна недостатъчност.

Предотвратяването на нефрита изисква пълно и своевременно лечение на инфекциозни и хронични заболявания. В допълнение, важна роля играе цялостното втвърдяване на тялото и поддържането на здравословен начин на живот.

Share:
Comments