Недосип провокира мозъка да създава фалшиви спомени

Наскоро американски учени установиха, че липсата на сън причинява на хората спомени, които никога не са се случили. Сега е установено, че една мечта, продължаваща по-малко от 8 часа, е истински бич на съвременното общество.

Експериментът включва хора, които или не спяха в рамките на един ден, или техният сън беше по-малко от пет часа. Лекарите оценяват ефекта от липсата на сън върху състоянието на паметта. Преди проучването субектите се съгласиха, че след кратък сън ще трябва да си спомнят описаното от него престъпление. В резултат на това стана ясно, че сънливите хора не са в състояние да възпроизведат подробно подробностите на грабежа.

Лекарите предупреждават хора, които по някаква причина се ограничават в мечтите си, че в бъдеще сериозни проблеми с паметта ги очакват. Това обстоятелство трябва да се вземе предвид при разследването на извършени престъпления, тъй като свидетелите, чийто сън не се различава в продължителността, необходима на органа, често дават доказателства, при които няма основание.

Share:
Comments