Не пренебрегвайте една мечта - вземете диабет

Ако юношите редовно не спят, те са изложени на риск от увеличаване на резистентността (ниска чувствителност) към инсулин и в бъдеще те са изложени на риск от диабет, според американски изследователи.

Водещият автор на това изследване, Карън Матеус, професор в катедрата по психиатрия в Университета в Питсбърг, и колегите му забелязали продължителността на съня на 245 здрави ученици и тяхното ниво на инсулинова резистентност.

Участниците в изследването направиха кръвни изследвания, правени на празен стомах, водеха списание за сън и носеха артиграф на китката - устройство за измерване на периодите на активност - за една седмица през учебната година. Средно продължителността на съня според actigraph е била 6,4 часа през седмицата, а през учебните часове учениците са спали много по-малко, отколкото през уикендите.

"Високото ниво на инсулинова резистентност може да доведе до развитие на захарен диабет", предупреждават учените в изявление. "Открихме, че ако един тийнейджър, който обикновено спи 6 часа на ден, получава още един час сън, неговата инсулинова резистентност се подобрява с 9%."

Заключенията, публикувани в списание Sleep, показват, че по-кратката продължителност на съня и по-високата инсулинова резистентност са взаимосвързани и това не зависи от раса, възраст, пол, обиколка на талията и индекс на телесна маса.

Американската академия по сън медицина смята, че за да се осигури правилна почивка и предотвратяване на различни заболявания, повечето юноши трябва да спят малко повече от 9 часа всяка вечер.

Share:
Comments