Не искайте да остареете бързо - погрижете се за здравето на

Ако поддържате здравето на белите дробове, т.е. да се храните добре, да играете спортове и най-вече да не пушите, тогава може до известна степен да разрешите проблема със застаряването, казват изследователи от САЩ.

Водещият автор Чарлс Емъри от щатския университет в Охайо и колегите си анализираха данни от шведско проучване, което проследява здравето на участниците в него в продължение на почти две десетилетия.

Техният анализ, публикуван неотдавна в списанието Psychological Science, установи, че намаляването на белодробната функция може да доведе до увеличаване на броя на "мобилните" когнитивни функции на мозъка, които са свързани с разрешаването на проблемите и скоростта, с която мозъкът обработва информацията.

"Логично заключение от тези открития е, че всичко, което правите, за да поддържате функцията на белите дробове, трябва да бъде полезно за мобилните когнитивни функции", каза Емери. "Отхвърлянето на такава зависимост, като пушенето и придържането към тренировъчния режим, са двата основни метода за борба със застаряването на мозъка. Хранителните фактори и минимизирането на въздействието на замърсителите на околната среда също играят важна роля. "

Емери каза, че заключението им ще помогне да се разбере по-добре процеса на стареене на човек. Според една от теориите за стареене всички функции се забавят със същата скорост, но това изследване на американски учени показва, че намаляването на определени функции води до промяна в скоростта, при която други функции намаляват.

Въпреки това, въпросът за това кои процеси причиняват стареене все още е отворен.

Share:
Comments